Εμφανίστηκαν τσούχτρες και τσίμπησαν λουόμενους στην όμορφη παραλία Βούλισμα στο Καλό Χωριό Λασιθίου

Κάτι παραπάνω από αισθητή έκαναν την εμφάνιση τους τσούχτρες σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες στα ανατολικά της Κρήτης, το Βούλισμα, στο Καλό Χωριό Λασιθίου.
Λουόμενοι έγιναν μάρτυρες της δυσάρεστης εμπειρίας του αγγίγματος από τσούχτρες ενώ κολυμπούσαν.
Νεαρή εκπαιδευτικός ανυποψίαστη μπήκε στη θάλασσα και την ώρα που έκανε τις βουτιές της ένιωσε, όπως μας περιέγραψε, κάτι σαν μικρό "ηλεκτροσόκ".
Βγήκε γρήγορα από το νερό και είδε το πόδι και το χέρι της να κοκκινίζουν, να πονάνε και να διακρίνονται επάνω τους γραμμές σαν από πλοκάμια.
Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από επισκέπτη της περιοχής και τότε ενημερώθηκε πως όλο αυτό οφείλονταν σε τσούχτρα.
Μάλιστα άλλοι λουόμενοι που πήγαν νωρίτερα στην παραλία είχαν την τύχη να μάθουν από άτομα που πέτυχαν στην ακτή πως στο νερό υπάρχουν τσούχτρες κι έτσι περιόρισαν το μπάνιο τους στο μισό μέτρο από την αμμουδιά για να μην έχουν δυσάρεστη συνάντηση με τσούχτρες.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανθρωπογενείς επιδράσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον έχουν προκαλέσει μεγάλες αλλαγές, με αποτέλεσμα οι πληθυσμιακές εξάρσεις αυτού του είδους να παρατηρούνται συχνότερα.
Οι κυριότερες αιτίες αυτών των εξάρσεων θεωρείται ότι είναι η υπεραλίευση και η αύξηση της θερμοκρασίας.
Δυστυχώς οι τσούχτρες τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί και σε πολλές παραλίες της Κρήτης οπότε καλό είναι να ρωτάμε όταν πηγαίνουμε σε μια παραλία, όπου δεν κάνουμε μπάνιο τακτικά, και να το δηλώνουμε αν πετύχουμε τσούχτρα ώστε να προφυλαχθούν και οι άλλοι λουόμενοι.
Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει τσούχτρα
Αρχικά, απομακρύνετε από το σώμα σας τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια της. Προσοχή, ποτέ με γυμνά χέρια. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό.
Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.
Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.
Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα.
Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.
Χρησιμοποιείστε πάγο ή κάποιο καλά παγωμένο μπουκάλι ή κρύες κομπρέσες για να περιορίσετε τη φλεγμονή.
Μία κορτιζονούχα αλοιφή ή αντισταμινικό χάπι ενδεχομένως να κριθούν απαραίτητα, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα χρησιμοποιείτε μόνο με συνταγή γιατρού.
Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό
Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή στον γιατρό.
Επίσης, αν σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και νιώθετε ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή, η πίεσή σας έχει πέσει ή παρουσιάζετε ταχυκαρδία και πιθανώς κεφαλαλγία.
Πάντως, η ενόχληση λόγω της τοξίνης που εκτοξεύει η τσούχτρα παραμένει για αρκετές ημέρες.
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 07:00Ηράκλειο: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία - «Μαύρα» τα μηνύματα (Βίντεο)
-
24 Σεπτεμβριου 2023, 09:33Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 11:17Εντυπωσιακή η πρώτη ανοικτή εκδήλωση της Παράταξης «Λασίθι ώρα ευθύνης»
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 17:48Καλλιάνος: Αυτές οι περιοχές θα επηρεαστούν πιο έντονα από τη νέα κακοκαιρία
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 16:32Βόλος: Αυτός είναι ο 28χρονος που έδερνε και κρατούσε φυλακισμένη τη γυναίκα του
-
23 Σεπτεμβριου 2023, 14:29Συγκλονιστική μαρτυρία του συζύγου της Εύης: Δεν πήγε εθελοντικά στη Λιβύη, την υποχρέωσαν