Επίτιμος δημότης Αλίμου ανακηρύχθηκε ο Ιωσήφ Σηφάκης

Επίτιμος δημότης Αλίμου ανακηρύχθηκε ο διακεκριμένος Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωσήφ Σηφάκης την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023.
Σε μια σεμνή τελετή στο Δημαρχείο Αλίμου, ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης του απένειμε τιμητική πλακέτα ανακηρύσσοντας τον επίτιμο δημότη Αλίμου, τιμώντας τον για τις πρωτοποριακές εργασίες του και την πολύτιμη συνεισφορά του στον τομέα σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων. Συγχρόνως του προσέφερε το ημερολόγιο και το λεύκωμα της πόλης μας.
Ο Ιωσήφ Σηφάκης δήλωσε: «Είμαι βαθιά συγκινημένος γι’ αυτή την τιμή. Ευχαριστώ πολύ τον Δήμαρχο Αλίμου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που με τίμησαν ως επίτιμο δημότη της πόλης που αγαπώ».
Για τον Ιωσήφ Σηφάκη
Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι Ελληνογάλλος ερευνητής της πληροφορικής και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους της επιστήμης της πληροφορικής. Γεννήθηκε στην Κρήτη και στους Αγίους Δέκα του Δήμου Γόρτυνας, όπου και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια.
Σήμερα είναι διδάκτορας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) και επιστημονικός διευθυντής του δικτύου Artist2 (European Network of Excellence for research on Embedded Systems). Εργάζεται επίσης στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο εργαστήριο VERIMAG, του οποίου είναι ιδρυτής και το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων.
Ο Σηφάκης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων και θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων και σήμερα χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Intel, η Microsoft και η Google.
Ο Σηφάκης είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, της American Academy of Arts and Sciences και της National Academy of Engineering, της National Academy of Engineering και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2009 το γαλλικό κράτος τού απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite) και το 2011 έλαβε τον τίτλο του διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Légion d’Honneur).
Το 2009 τού απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το 2013 τού απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Είχε προηγηθεί το Leonardo Da Vinci Medal το 2012.
Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και της Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας την διετία 2014-2016.
Ο Ιωσήφ Σηφάκης έχει συγγράψει δυο συλλογές κειμένων έμμετρων και πεζών, καθώς και ένα βιβλίο με τίτλο «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο» που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Αρμός.
-
28 Μαρτιου 2023, 13:22Ξέσπασε ο Γιώργος Στρατάκης - Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και παραδόθηκε
-
28 Μαρτιου 2023, 10:45Ηράκλειο: Παραδόθηκε ο πασίγνωστος καλλιτέχνης που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση
-
27 Μαρτιου 2023, 21:18Ηράκλειο: Αυτός είναι ο 66χρονος λυράρης που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε τον ανήλικο (φωτο)
-
27 Μαρτιου 2023, 14:00Ηράκλειο: Αποχαιρετούν σε κλίμα οδύνης την 22χρονη Πένυ Μουλιανάκη
-
27 Μαρτιου 2023, 19:18Ηράκλειο: Ο λυράρης βίαζε και εξέδιδε τον ανήλικο για χρόνια - Η εμπλοκή του γιατρού, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες
-
29 Μαρτιου 2023, 09:14Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: Βρήκαν τον καθηγητή νεκρό μέσα στο γραφείο του