Γαύδος: Νέα επιχείρηση για τη διάσωση μεταναστών στα νότια του νησιού
Νέα επιχείρηση της Frontex για τη διάσωση περίπου 30 μεταναστών ανοικτά της Γαύδου.
Το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζητήθηκε μέσω του 112 η συνδρομή των ελληνικών αρχών.
Πλοίο της Frontex έσπευσε στο σημείο περίπου 25 μίλια νότια της Γαύδου
Ερώτηση Συντυχάκη
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το θέμα της προστασίας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη.
Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής:
"Οι εικόνες ντροπής στην Αγυιά Χανίων, όπως και στο κτίριο του παλαιού Ψυγείου στο λιμάνι του Ηρακλείου και στο παλιό λιμεναρχείο Ρεθύμνου, με τους χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, με παιδιά ανάμεσά τους, να στοιβάζονται σε εντελώς ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες, προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρωπιάς και πολιτισμού. Το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής της διαδικασίας ασύλου, χωρίς καταγραφή, οδηγώντας ουσιαστικά στον εγκλωβισμό και την φυλάκιση χιλιάδων ανθρώπων, έχει χρεοκοπήσει. Είναι ένα μέτρο, που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και πρέπει άμεσα να καταργηθεί.
Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, που εξακολουθεί ακόμα και τώρα να μιλάει για την επιτυχία της μεταναστευτικής της πολιτικής, είναι προκλητικοί. Κανένα μέτρο δεν πήρε, ενώ οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 2024, όπως η ίδια σημείωνε σε σχετική έκθεσή της προς το Ευρωκοινοβούλιο. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την βασανιστική και επικίνδυνη μεταγωγή των κρατούμενων μεταναστών και προσφύγων από Κρήτη σε Καβάλα, στο γνωστό ταξίδι-μαρτύριο 35 ωρών, χωρίς αερισμό. Για τη συντέλεση των κινδύνων στην υγεία αυτών των ανθρώπων, όπως και στην δημόσια υγεία, με την εξάπλωση μεταδοτικών μολυσματικών ασθενειών! Για τις συμπλοκές εξαθλιωμένων ανθρώπων για ένα πιάτο φαγητό!
Οι καταγγελίες των εργαζομένων του ΟΑΚ, των υγειονομικών, των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, των λιμενικών, είναι αποκαλυπτικές. Γιατροί και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Η Ένωση του Λιμενικού Σώματος κάνει λόγο για ντροπιαστικές και επικίνδυνες συνθήκες. Αυτές τις συνθήκες εκμεταλλεύονται οι διάφορες ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, όπως και την αποφυλάκιση του αρχι-ναζί Μιχαλολιάκου, για να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και να εντείνουν την εγκληματική τους δράση.
Η δήθεν αποσυμφόρηση, που μεταφέρει την αθλιότητα σε άλλες δομές-φυλακές στην ενδοχώρα, χωρίς την εξασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, είναι το ίδιο απαράδεκτη. Τα σχέδια για την δημιουργία νέων δομών-φυλακών / hot spot διαλογής στην Κρήτη είναι διαιώνιση της ίδιας αθλιότητας και βαρβαρότητας, συνέχιση της μετακύλισης των ευθυνών της κυβέρνησης και της ΕΕ στις τοπικές κοινωνίες.
Εξ άλλου, οι πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, που συνέδεσε την κατάσταση με «τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα ανοιχτά ενεργειακά ζητήματα, όπως η υπόθεση της Chevron και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο», συνιστούν ομολογία των επικίνδυνων γεωπολιτικών παζαριών που παίζονται στις πλάτες των ξεριζωμένων ανθρώπων. Η διαλυτική κατάσταση στη Λιβύη, μετά από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, έχει την σφραγίδα της σημερινής, όπως και των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.
Ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από την απάνθρωπη γενοκτονία και τους ανελέητους βομβαρδισμούς σε βάρος ενός ολόκληρου λαού από το κράτος-εγκληματία και δολοφόνο του Ισραήλ, η κατάσταση στη Συρία και το Σουδάν, το αιματοκύλισμα που συνεχίζεται στην Ουκρανία για το μοίρασμα της λείας, οι προβλεπόμενες δαπάνες των 800 δις Ευρώ του ReArm Europe για νέους πολέμους, προοιωνίζονται ακόμη περισσότερο ξεριζωμό για τους λαούς που εμπλέκονται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κρήτη και την προστασία των εξαθλιωμένων ανθρώπων, για να σταματήσει η Κρήτη να είναι αποθήκη ψυχών, απαιτείται: Η δημιουργία προσωρινών χώρων φιλοξενίας όπου θα είναι εξασφαλισμένη, με ευθύνη του κράτους, η καταγραφή των αναγκών τους, η προστασία της υγείας, η σίτιση, η διερμηνεία και η νομική αρωγή. Η απόδοση ασύλου με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και η χορήγηση όλων των αναγκαίων εγγράφων, για να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Να καταργηθεί το μέτρο της αναστολής των διαδικασιών ασύλου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη".
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού -
29 Απριλιου 2026, 21:50Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ η 12χρονη μετά το τροχαίο στη Μεσαρά -
29 Απριλιου 2026, 11:50Αγανάκτηση στο Αρκαλοχώρι για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στην αποκατάσταση του σεισμόπληκτου ναού του Σωτήρος
