Γεννηματά από Αρκαλοχώρι: «Ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής, με αναπτυξιακή προοπτική»
αγαπημένα σου στη Google
Νωρίτερα, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επισκέπτηκε το Συντονιστικό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι, προκειμένου για να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων, και να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.

Η ίδια στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο δημοτικού σχολείου του Αρκαλοχωρίου, αφού ενημερώθηκε για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και πώς αναπτύσσεται ο μηχανισμός αντιμετώπισης, από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη και την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη ανέφερε:
Μετά από την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε, θέλω να τονίσω τα εξής: μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η στήριξη των αστέγων, η σίτισή τους και η στέγασή τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει να ζήσουν άμεσα από τις επόμενες μέρες με αξιοπρέπεια. Χρειάζονται containers σε όλα τα χωριά. Ο κόσμος δεν θα εγκαταλείψει τα χωριά του και τα σπίτια του τα κατεστραμμένα. Επομένως, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση αυτή τη λογική.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα έχει να κάνει με τα σχολεία, τα παιδιά και τον ψυχικό τους κόσμο. Είναι πάρα πολλά τα κατεστραμμένα σχολεία που δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία. Επομένως, χρειάζεται προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στο να βρεθούν οι αίθουσες και να στηριχθούν ψυχολογικά τα παιδιά για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα οποία καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούν να γίνουν έξω στην ύπαιθρο, εξ αποστάσεως. Πρέπει οπωσδήποτε να στεγαστούν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από μεμονωμένα, οικονομικά μέτρα τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέλω όμως να τονίσω ότι πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατία. Θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε για την υλοποίησή τους, όμως ακόμα και αν τρέξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, όλα αυτά δεν αρκούν. Αφορούν μόνο την πρώτη φάση αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής με το βλέμμα μπροστά, με αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άρα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, βιοκλιματικές προδιαγραφές. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το χωρικό της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τα έργα αεροδρομίου. Και βεβαίως να τελειώσουμε με το πολεοδομικό του Αρκαλοχωρίου που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για μία και μόνο υπογραφή.

Όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να μπουν σε μία σειρά. Εδώ βλέπω ότι υπάρχει η διάθεση συνεργασίας, όμως θα πρέπει να δοθούν οι λύσεις και οι απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν μπορεί από μόνη της η αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζει την τεράστια καταστροφή.
Γι’ αυτό είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρακολουθεί, να πιέζει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και θέλω να δεσμευτώ ότι η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα, αντίθετα θα συνεχίσουμε ακόμα και όταν οι κάμερες θα έχουν φύγει και τα φώτα και οι προβολείς θα έχουν σβήσει και δεν θα κοιτούν πια από όλη την Ελλάδα το Αρκαλοχώρι και τους γύρω οικισμούς. Εμείς θα είμαστε εδώ, πλάι στον κόσμο που υποφέρει.
Δείτε ακόμη:
Η Φώφη Γεννηματά κοντά στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο)
