Η «ψυχή» του Κουναβιανού φαραγγιού, ο Παντελής, σε μια νοερή ξενάγηση σε αυτή την όαση πρασίνου (Φωτο)
Ο Παντελής Ζωάκης μέσω του newshub μιλάει για τους προβληματισμούς, τους στόχους και τα όνειρά του, για το Κουναβιανό φαράγγι.
Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Ηράκλειο δεσπόζει το Κουναβιανό φαράγγι, μια όαση πρασίνου, πλούσια σε βλάστηση στο κέντρο της επαρχίας Πεδιάδος Ηρακλείου.
Οι επιλογές για τον περιπατητή πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες. Ξεκινώντας από τις όμορφες εναλλαγές του τοπίου, την μυρωδιά των κρητικών βοτάνων, τον ήχο από τα γάργαρα νερά, μέχρι τα κτίσματα μιας δεξαμενής, που με ένα πολύπλοκο σύστημα από το 1964 έφερνε νερό στο ομώνυμο χωριό διανύοντας μια αρκετά μεγάλη απόσταση.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν πως χρησιμοποιούσαν το νερό με αυτοσχέδια (πλυντήρια) οι κάτοικοι για να πλύνουν τα βαριά υφαντά πριν από κάποιους αιώνες. Να θαυμάσουν ένα ασβεστοκάμινο που το χρησιμοποιούσαν για τον ασβέστη που παρήγαγαν, για να ασβεστώνουν τα σπίτια τους και να τα απολυμαίνουν αλλά και να έρθουν σε επαφή με απομεινάρια από τους κήπους που υπήρχαν εκεί τα παλιά τα χρόνια.
Τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα αποτελούν ένα πλούσιο θησαυρό που απλώνεται απλόχερα σε όλο του το μήκος αλλά και στα απόκρημνα τοιχώματά του φαραγγιού!
Το newshub είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Παντελή Ζωάκη έναν άνθρωπο που από το 2021 μέχρι και σήμερα εργάζεται πυρετωδώς και εθελοντικά για την βελτίωση της κατάστασης του μονοπατιού που διασχίζει το φαράγγι, για έναν και μοναδικό λόγο όπως μας αναφέρει να μπορούν όσοι το επισκέπτονται και θέλουν να το περπατήσουν και να χαρούν τις ομορφιές του σε όλο το μήκος των 4.5 χιλιομέτρων, πάντα με προσοχή σεβασμό και ασφάλεια.
Δυστυχώς βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Το φαράγγι έχει παραμεληθεί κι έχει αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων, αλλά και των παρεμβάσεων του ίδιου του ανθρώπου. «Έχω δει άσχημες εικόνες και προσπαθώ με λίγα μέσα και πολύ όρεξη κι εργασία να το βελτιώσω όσο καλύτερα μπορώ κατά την ταπεινή άποψή μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζωάκης.
Ενώ ένας από τους κυριότερους στόχους του κ. Ζωάκη είναι και η δημιουργία ενός χάρτη σύγχρονο τεχνολογικά που να δίνει χρήσιμες και άμεσα πληροφορίες για κάθε άτομο που μπαίνει στο φαράγγι.
Καταρχήν θα θέλατε να μας πείτε τι εργασίες που κάνετε μέσα στο φαράγγι;
Οι εργασίες που πραγματοποιώ μέσα στο φαράγγι είναι ποικίλες! Οι κυριότερες είναι:
*Καθαρισμός όπου τα διάφορα φυτά και κυρίως οι βάτοι προσπαθούν να κλείσουν το μονοπάτι. Καταγραφή δύσκολων σημείων κι ενύσχισή τους με απλά σκοινιά (τα οποία στο άμεσο μέλλον θα αντικατασταθούν με καλύτερα με τον φίλο μου διασώστη και οδηγό βουνού Μάμπη Συμεωνίδη)
*Φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση διαφόρων σημείων σε όλο του το μήκος όλες τις εποχές του χρόνου.
*Διάνοιξη εξόδου κινδύνου στο κέντρο περίπου του φαραγγιού με αυτοσχέδια σκαλοπατάκια στα πιο δύσκολα σημεία του κι ασφαλισμένο με σκοινί 40 μέτρων και με αυτοσχέδια σήμανση! Προοπτική για διάνοιξη ακόμη άλλων 2-3 ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!
*Έλεγχος επικίνδυνων σημείων σε περίπτωση σεισμού.
*Καταγραφή προστατευμένων σημείων σε περίπτωση έντονης βροχής.
Εντοπισμός σημείων κινητής και ασύρματης επικοινωνίας.
**Όταν μπορώ παίρνω μαζί μου τα σκουπίδια που κάποιοι άλλοι συνοδοιπόροι ξέχασαν να πάρουν μαζί τους.
*Δημιουργία μικρών σταθμών ασφάλειας με φαρμακείο πρώτων βοηθειών, στοιχειώδη τρόφιμα και πόσιμο νερό.
*Φροντίζουμε να μην ανάβουμε φωτιά στο φαράγγι γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
-Τι μπορεί να δει κανείς μέσα στο φαράγγι, πέρα από την ίδια την ομορφιά της Φύσης σε αυτό;
Όποιος επισκέπτεται το φαράγγι μπορεί να απολαύσει τις όμορφες εναλλαγές του τοπίου, να μυρίσει διάφορα Κρητικά βότανα, ν΄ ακούσει τα γάργαρα νερά να κυλούν πότε ήρεμα και πότε ορμητικά, αναζητώντας το δρόμο για την θάλασσα.
Να απολαύσει το άρωμα απ΄ τα μανουσάκια, απ΄ τα κυκλάμινα κι από άλλα ποικίλα άνθη!
Να δει τα κτίσματα της δεξαμενών που φτιάχτηκαν από τους πατεράδες μας και που μ΄ ένα πολύπλοκο σύστημα από το 1964 έφερνε νερό στο χωριό διανύοντας μια αρκετά μεγάλη απόσταση.
Να δουν πως χρησιμοποιούσαν το νερό με αυτοσχέδια (πλυντήρια) για να πλύνουν τα βαριά υφαντά πριν από κάποιους αιώνες.
Να δουν ένα ασβεστοκάμινο που το χρησιμοπούσαν για τον ασβέστη που παρήγαγαν, για να ασβεστώνουν τα σπίτια τους και να τα απολυμένουν.
Να βρει κάποια απομεινάρια από τους κήπους που υπήρχαν εκεί τα παλιά τα χρόνια
-Στο φαράγγι προπολεμικά λειτουργούσαν νερόμυλοι
Ναι, οι τέσσερις νερόμυλοι ίσως να μην κρύβουν μια μοναδική ομορφιά μα έχουν πολλά να μας διηγηθούν αν τους αφουγκραστούμε έστω και για λίγο! Άλεθαν τα σιτηρά απ΄ τα περισσότερα χωριά της περιοχής, τους προηγούμενους αιώνες.
-Ποια είναι η χλωρίδα και η πανίδα του φαραγγιού;
Η πλούσια βιοποικιλότητα και οι εναλλαγές στην χλωρίδας και της πανίδας του φαραγγιού το καθιστούν ένα από τα πιο όμορφα στολίδια του τόπου μας
Τα δέντρα - φυτά που υπερισχύουν είναι τα πλατάνια, οι ευκάλυπτοι οι αστύρακες, οι λεύκες, ο Κρητικός έβενος, το φασκόμηλο, τα μάραθα, τα κυκλάμινα, τα μανουσάκια και τόσα άλλα που συνυπάρχουν με τα ποικίλα είδη πουλιών όπως τα γεράκια, τα κοράκια, τα αηδόνια, τα κοτσίφια, οι 18ούρες, οι κουκουβάγιες αλλά και οι πολύχρωμες πεταλούδες, οι λιβελούλες καθώς και τα ζώα όπως τα βατράχια οι σαύρες να νερόφιδα, οι ασβοί , οι χελώνες κλπ σχηματίζοντας μια πανδαισία ήχων και χρωμάτων που σε μαγεύουν και σε κάνουν μέρος του περιβάλλοντος.
-Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το φαράγγι;
Δυστυχώς το φαράγγι έχει παραμεληθεί κι έχει αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων, αλλά και των παρεμβάσεων του ίδιου του ανθρώπου! Έχω δει άσχημες εικόνες και προσπαθώ με λίγα μέσα και πολύ όρεξη κι εργασία να το βελτιώσω όσο καλύτερα μπορώ κατά την ταπεινή άποψή μου!
-Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το 2007 οπότε και ανοίχτηκε το μονοπάτι;
Οι παρεμβάσεις είναι ελάχιστες!
-Ξέρω ότι θέλετε να φτιάξετε ένα χάρτη σύγχρονο τεχνολογικά που να δίνει άμεσες πληροφορίες για κάθε άτομο που μπαίνει στο φαράγγι.
Πραγματικά είμαι τυχερός που ο φίλος μου Μπάμπης Συμεωνίδης προσπαθεί να φτιάξει ένα χάρτη G.I. S. , που θα είναι χρήσιμος για κάθε επισκέπτη αφού θα του παρέχει πληροφορίες για πάρα πολλά πράγματα και στοιχεία, (κυρίως για την ασφάλειά του) που θα συναντήσει και που θα μπορεί να τα διαχειριστεί προς όφελός του με τον καλύτερο τρόπο .
Είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία και μέσα στο φαράγγι κι έξω από αυτό με ασύρματο και με κινητό σε περίπτωση κινδύνου.
-Ποιο είναι το στήριγμα σας σε αυτή την προσπάθεια;
Και πάλι θα αναφερθώ στον φίλο μου Μπάμπη Συμεωνίδη, που με τον επαγγελματισμό και τις γνώσεις του προσπαθεί να με βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή! Να βελτιώσουμε, να καταστήσουμε ασφαλές, να το αναδείξουμε ώστε να μπορούμε όλοι, ακόμα και Α.με.Α να χαιρόμαστε τον μικρό μας παράδεισο και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές!
Υπάρχουν και μερικοί άλλοι φίλοι που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την δική τους βοήθεια, καθώς και ο Δήμος μας Αρχανών Αστερουσίων που έχει δηλώσει ενδιαφέρον για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών!
Β.ΜΠ
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 12:57Βαρύ το πένθος στην Αρμάχα για το θάνατο της 28χρονης Μαρίας-Είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο-Σε τροχαίο είχε χαθεί και ο αδελφός της
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 12:20Πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού στο Χουδέτσι ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου (φωτο)
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 21:11Έρχονται περισσότερες καταιγίδες και νέα υποχώρηση του υδραργύρου - Πότε θα βρέξει στην Κρήτη
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 13:50Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα ονόματα στην Ελλάδα-Ποια κυριαρχούν στην Κρήτη
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 13:15Ηράκλειο: Η δεύτερη φορά που χτύπησε τον άντρα της ήταν η φαρμακερή-Με χειροπέδες 30χρονη
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 07:06Η Μαρία Καρακλιούμη στο newshub.gr: Τι «βλέπει» η πολιτική αναλύτρια για την Κεντροαριστερά, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ