Ηράκλειο: H απάντηση του Αναπτυξιακού Οργανισμού στους "Ενεργούς Πολίτες" για τις προγραμματικές συμβάσεις
Απάντηση στην παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και την ανακοίνωσή της για τη σύναψη δύο προγραμματικών συμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Ανάπτυξης «Ηράκλειο Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» (Δείτε ΕΔΩ) δίνει ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του.
Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
"Αναφορικά με την ερώτηση της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» για την σύναψη δυο προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου και συγκεκριμένα σχετικά με το ερώτημα «Πως γίνεται η τεχνική υποστήριξη για επικαιροποίηση 2 υπαρχουσών μελετών να κοστίζει 246 .493,53 Ευρώ και η σύνταξη 10 νέων μελετών 300.000 Ευρώ» σας επισημαίνουμε τα εξής:
Η συμφωνία – πλαίσιο που υπέγραψε ο Δήμος Ηρακλείου στις 27 Οκτωβρίου 2022 προβλέπει ότι ο Δήμος μπορεί να αναθέσει στον ανάδοχο μελέτες ΜΕΧΡΙ και για δέκα (10) ακίνητα τα οποία έχει επιλέξει για την ανέγερση σχολικών κτιρίων. Θα έπρεπε να είναι προφανές σε έναν έμπειρο μηχανικό και αυτοδιοικητικό όπως ο κ. Λυγερός ότι τούτο ΔΕΝ σημαίνει εκπόνηση δέκα (10) μελετών.
Σημαίνει την εκπόνηση τόσων μελετών, όσων χωρούν στον προϋπολογισμό της σύμβασης (300 χιλιάδες ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ). Για να το πούμε πιο απλά ο Δήμος θα προτεραιοποιήσει τα ακίνητα και θα υποδεικνύει στον ανάδοχο για ποια από αυτά θέλει μελέτες ώστε στη συνέχεια να προχωρά στη σύναψη των σχετικών επί μέρους συμβάσεων με έκπτωση 70% (σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό) στην κάθε μια, μέχρι να εξαντληθεί το ποσό του προϋπολογισμού. Έτσι λειτουργούν οι συμφωνίες – πλαίσιο. Επαναλαμβάνουμε για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται να εκπονηθούν 10 μελέτες, ούτε και προβλέπει κάτι τέτοιο η εν λόγω συμφωνία. Μάλιστα με βάση τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι θα ανατεθούν τρεις (3), το πολύ τέσσερις (4) μελέτες.
Εντός των συμβατικών τευχών της συμφωνίας πλαίσιο καθοριζόταν ότι οι σχολικές μονάδες για τις οποίες γινόταν η εκπόνηση των μελετών θα επιλέγονταν από μια λίστα 14 οικοπέδων η οποία δεν περιλάμβανε ούτε το 9ο Δημοτικό Σχολείο ούτε το Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών, κατά συνέπεια οι μελέτες των δύο αυτών σχολείων δεν μπορούν να ενταχθούν στη συμφωνία πλαίσιο.
Το κόστος των δύο προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου Ηρακλείου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό αντιστοιχεί σε έκπτωση 66% σύμφωνα με τον Κανονισμό Προεκτιμόμενων Αμοιβών (παραπλήσια της συμφωνίας – πλαίσιο).
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι οι δύο προγραμματικές συμβάσεις, είναι εντός του πλαισίου των τρεχουσών τιμών της αγοράς και δεν έχουν καμία διαφορά με τον προϋπολογισμό της συμφωνίας – πλαίσιο.
Εξάλλου δεν έχει γίνει τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από ότι έχει γίνει σε όλους τους αντίστοιχους οργανισμούς που λειτουργούν τόσο εντός περιφέρειας Κρήτης όσο και στο σύνολο της χώρας
Μπορούμε φυσικά να παραθέσουμε πλήρη τεχνικά στοιχεία που να στηρίζουν τα παραπάνω, για όποιον ενδιαφέρεται για την ουσία και όχι για να δημιουργήσει εντυπώσεις.
-
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο) -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 11:49Ο Κώστας Τριγώνης στο newshub.gr: Εκδήλωση στο Ηράκλειο για τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Άρη Φακίνο (podcast) -
16 Μαΐου 2026, 21:14Άρης Κοζής: Μεγάλη προσοχή τώρα στον πυρηνοτρήτη της ελιάς και στη χολέρα και τον περονόσπορο του αμπελιού
