Ηράκλειο: Η «έξυπνη» στάθμευση που έρχεται, φέρνοντας νέα οικονομική επιβάρυνση και... αντιδράσεις
αγαπημένα σου στη Google
Σε εξέλιξη βρίσκεται το έξυπνο σύστημα στάθμευσης για την πόλη του Ηρακλείου, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία 800 θέσεων, σε διαφορα σημεία.
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τάσο Τσατσάκη να τοποθετείται επί του θέματος, μετά από τις αναφορές που έγιναν για το ζήτημα αυτό εντός της αίθουσας και τα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα από το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κώστα Βαρδαβά.
Ο κ. Τσατσάκης είπε ότι η διαδικασία εξελίσσεται οριακά, καθώς πιέζει ο χρόνος σε σχέση με την ολοκληρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Έκανε λόγο εν ολίγοις για ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα. Για αυτό και τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας των «έξυπνων» θέσεων στάθμευσης και μετά, σε δεύτερο χρονο μέσα από μια κανονιστική απόφαση θα διευθετηθεί ο τρόπος λειτουργίας, στάθμευσης και χρέωσης των δημοτών που θα σταθμεύουν.
Ουσιαστικά δηλαδή αυτό που συμβαίνει είναι πως επειδή τελειώνει το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Δήμος «τρέχει» να υλοποιήσει τις διαγραμμίσεις και την τοποθέτηση φωτοκυττάρων.
Αντιδράσεις και ερωτηματικά
Η δημιουργία του "έξυπνου" σύστήματος στάθμευσης ως γνωστόν εντάσσεται στο προγραμμα «Smart city», το οποίο «τρέχει» για το Ηράκλειο και είχε ξεκινήσει ως εγχείρημα επι δημαρχίας Λαμπρινού.
Ενα πρόγραμμα που αφορά την τοποθέτηση φωτοκυττάρων σε περίπου 800 θέσεις στάθμευσης, με στόχο, μέσα από την ανάλογη εφαρμογή να μπορεί να βλέπει κάθε πολίτης μέσα από το κινητό τηλέφωνο, ποια θέση είναι κενή και κατά συνέπεια διαθέσιμη.
Ο βιαστικός τρόπος όμως με τον οποιο η Δημοτική Αρχή χειρίζεται το ζήτημα προκαλεί ερωτηματικά. Ενα πρώτο και βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει από την έναρξη της υλοποίησης του εγχείρηματος με τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν σοβαρό πρόβλημα με τη στάθμευση.
Εκεί που περίμεναν μπλε διαγραμμίσεις, βλέπουν να γίνονται άσπρες διαγραμμίσεις, χωρίς να γνωρίζει κανείς πως θα λειτουργήσει το σύστημα στην πράξη.
Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε ότι το κανονιστικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα λειτουργεί το σύστημα θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα!
«Δεν υπηρξε απάντηση στα ερωτήματα που αφορούν τους μόνιμους κατοίκους και τι θα προβλέπεται για αυτούς. Αν υπαρξει κάποια ρύθμιση για παράδειγμα, ως προς το χρονο χρήσης κάθε θέσης, αν οι κάτοικοι του κέντρου θα παρκάρουν δωρεάν ή φθηνότερα κτλ. Είναι ζητήματα, που είναι σε εκκρεμότητα», σημειώνει ο κ. Βαρδαβάς.
Νέο εισπρακτικό μέτρο
Ενα μείζον ζήτημα που τίθεται είναι η... φύση και η λογική του συγκεκριμένου προγράμματος, που δεν είναι άλλη από τον εισπρακτικό χαρακτήρα του, με αποτέλεσμα ήδη οι αντιδράσεις και τα αρνητικά σχόλια να είναι πάρα πολλά!
Δημότες διαμαρτύρονται για το μέτρο, τονίζοντας πως αντί να γίνονται ενέργειες για την ανακούφιση των δημοτών, βλέπουν συνεχώς μέτρα και αποφάσεις που είναι σε βάρος της τσέπης τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως μετά το δανεισμό του Δήμου με ένα ποσό της τάξης των 27.2 εκ. ευρώ, μετά τη σύναψη της συμφωνίας με τον ιδιώτη για την Καθαριότητα και γενικά με την αύξηση των δημοτικών τελών, έχουμε ένα ακόμη μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα!
Στην επίσημη σελίδα
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε πως αν μπει κανεις στην επίσημη σελίδα που έχει δημιουργηθει, στη διεύθυνση https://smartcity.heraklion.gr/el/home/ και κάνει αναζήτηση με τη λέξη «σταθμευση» θα βρει μια ανακοινωση του Δήμου, στην οποία παρουσιάζει - μεταξυ άλλων - και το στόχο που έχει τεθεί για την «έξυπνη» στάθμευση, κάνοντας λόγο και για τη δυνατοτητα που δίνει το προσφερόμενο σύστημα για τη δημιουργία ζωνών τιμολογιακής πολιτικής και χρονικών περιορισμών στάθμευσης.
«Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Ηρακλείου μέσω σύγχρονων λύσεων Smart Cities, ο Δήμος θα προχωρήσει στην υιοθέτηση Ευφυούς Συστήματος Έξυπνης Στάθμευσης (ΕΣΕΣ) με αισθητήρες, ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης και σύνολο λογισμικών ικανά να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πολίτη, του επισκέπτη και της δημοτικής αρχής.
Το προσφερόμενο σύστημα θα επιτρέπει τη συλλογή, επεξεργασία και αποτύπωση των δεδομένων στάθμευσης οχημάτων για τον αστικό χώρο του Δήμου Ηρακλείου, επί της οδού και θα συμβάλλει στην βελτίωση της κινητικότητας των δημοτών και των επισκεπτών, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης και εξυπηρέτησης των εμπορικών δραστηριοτήτων. Το προσφερόμενο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ζωνών τιμολογιακής πολιτικής και χρονικών περιορισμών στάθμευσης. Μέσα από το προσφερόμενο σύστημα θα δίνεται η δυνατότητα εποπτείας στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ηρακλείου μέσω ειδικής εφαρμογής συμβατής με κάθε φορητή συσκευή (smartphone / tablet) της Δημοτικής Αστυνομίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.
-
02 Αυγουστου 2026, 22:16Κλήρωση Τζόκερ 2/8/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 2.000.000 ευρώ -
04 Αυγουστου 2026, 15:54Ηράκλειο: Φορτηγάκι εταιρείας άρπαξε φωτιά στο ΒΟΑΚ - Επί τόπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις (Φωτο) -
02 Αυγουστου 2026, 21:17ΒΟΑΚ: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο ύψος της Χερσονήσου από τροχαίο ατύχημα- Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί-βίντεο -
03 Αυγουστου 2026, 21:30Θλίψη για τον θάνατο της Ελένης Νησωτάκη-Χνάρη – Έφυγε σε ηλικία 43 χρονών -
03 Αυγουστου 2026, 13:06Φωτιά στο Ρέθυμνο: Παρουσιάστηκε αυτοβούλως στον Ανακριτή ο δεύτερος υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ - Απολογείται αύριο -
03 Αυγουστου 2026, 07:06Κρήτη: Ερχονται κλιμάκια για αυτοψία, ώστε να «τρέξουν οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων στο Ρέθυμνο
