Ηράκλειο: Καταχειροκροτήθηκε ο «Βαφτιστικός» - Κατάμεστη η αίθουσα στο Πολιστικό Κέντρο (βίντεο)
Ηταν μια πρεμιέρα ονειρική για το «Βαφτιστικό»! Μια παράσταση ολοκληρωμένη και άρτια, για την οποία η επιτυχία της και συνάμα η επιβράβευση ήρθε μέσα από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που κατέκλυσε την αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου!
Η χθεσινή παράσταση ήταν η πρώτη, ενώ σήμερα και αύριο θα ακολουθήσουν δύο ακόμη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους όσους επιθυμούν να απολαύσουν για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, μια από τις κορυφαίες και διαχρονικές οπερέτες.
«Ο Βαστιστικός» είναι η πιο διαχρονική ελληνική οπερέτα στην ιστορία του είδους, αφού κατάφερε να σταθεί στην κορυφή, ανάμεσα σε όλες τις νεοελληνικές οπερέτες που έχουν γραφτεί και ανέβει στις εγχώριες σκηνές.
Πρόκειται για ένα έργο με πανέμορφες μελωδίες, συναρπαστική θεατρική πλοκή και ξεκαρδιστικές χιουμοριστικές σκηνές, σε μία νέα παραγωγή, η οποία θα παιχτεί για δυο ακόμη παραστάσεις, με ώρα έναρξης στις 8 μμ.
Το έργο και οι συντελεστες
Το κωμικό τρίπρακτο έργο βασίζεται στη γαλλική φάρσα των C. Maurice Hennequin, Pierre Veber και Henri de Gorsse Η κυρία και ο βαφτιστικός της [Madame et son filleul] (Παρίσι, Palais Royal, 12.9.1916). Ο σκηνικός χρόνος του Βαφτιστικού είναι η ύστατη επιστράτευση κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και η νικηφόρα πορεία των ελληνικών στρατευμάτων. Το έργο θεματοποιεί τον έρωτα στο περιβάλλον αυτής της πολεμικής περιόδου και αποτυπώνει ανθρώπινους χαρακτηρολογικούς τύπους από τη νεοελληνική «πινακοθήκη» των αρχών του 20ού αιώνα, με τα χαρακτηριστικά «βαπτιστικά» ονόματα Βιβίκα, Ζαχαρούλης, Κική, συνδυάζοντας με ιδιαίτερη επιτυχία τις παρεξηγήσεις, τις απροσδόκητες τροπές και τις αστειογόνες καταστάσεις. Με τον Βαφτιστικό ο Σακελλαρίδης θα σημάνει και το τέλος του είδους της πολεμικής οπερέτας, που ο ίδιος εγκαινίασε με το Σία κι αράξαμε (1909), προτού το είδος της επιθεώρησης παραλάβει από την οπερέτα τη σκυτάλη να συνδέει τη θεματολογία της με τα πολεμικά και τα πολιτικά γεγονότα και η ίδια να επικεντρωθεί στην ηθογραφία και στα αστικά ήθη.
Η μουσική σύνθεση του Βαφτιστικού επηρεασμένη από τη βιεννέζικη οπερέτα, συνδυάζει την ανώδυνη σάτιρα και την επικαιρότητα του πολέμου και των ηθών με μια μουσική κυρίως ρομαντική, ακόμη και με επιρροές από μοτίβα της Ανατολής, που αποδίδει την ερωτική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής Μπελ Επόκ. Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης εστιάζει στη νοηματική και μουσική συνέχεια και επιλέγει να μη διαρθρώνει το έργο του με παράθεση απλώς ευχάριστων μελωδικών γραμμών, μουσικών μοτίβων και ολόκληρων τραγουδιστικών έργων, που θα ήταν αρκετά για την ικανοποίηση του φιλοθεάμονος κοινού, το οποίο θα ήθελε πρόσκαιρα να απομακρυνθεί νοερά από τον διαρκή και αδυσώπητο πόλεμο.
Τα πανέμορφα τραγούδια, οι γλυκιές μελωδίες και οι χοροί, οι πόλκες, τα τσιγγάνικα τανγκό, αλλά και οι αμανέδες του Βαπτιστικού, μαζί με τα «εξωτικά» και ουτοπικά δοσμένα πεδία μαχών, τις προγραμματισμένες και απρογραμμάτιστες πλαστοπροσωπίες, τα ερωτικά κίνητρα και τα αθώα ξελογιάσματα, τις κοινωνικές αντιθέσεις με τους «κουραμπιέδες» και τους «ήρωες», τις διαβολικές συμπτώσεις, τους ευφυείς νομικοφανείς χειρισμούς, τις παρεξηγήσεις και τα απρόοπτα, συνυπάρχουν στη νέα παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Σε μουσική διεύθυνση των Γιώργου Αραβίδη και Γιάννη Πρωτόπαπα, του διακεκριμένου σκηνοθέτη, Πέτρου Γάλλια και σημαντικότατων λυρικών ερμηνευτών, ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου έρχεται να ξυπνήσει ξανά ενθουσιασμό και νοσταλγία γι’ αυτό το έργο-σταθμό στην ιστορία της ελληνικής οπερέτας, αλλά και μνήμες από την εποχή του Μεγαλοϊδεατισμού και να καταστήσει την οπερέτα εκ νέου ένα είδος λαϊκό και γνήσιο ως προς τα κίνητρά του να διασκεδάζει και να ψυχαγωγεί.
Συντελεστές:
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου
Μουσική Διεύθυνση: Αραβίδης Γιώργος (7 και 8/5), Γιάννης Πρωτόπαπας (9/5)
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνικά – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Διεύθυνση Χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη
Κατασκευή κοστουμιών: Πένυ Τσομπανάκη
Τεχνικός συντονιστής: Απόστολος Καλαϊτζάκης
Υπεύθυνος σκηνής: Γιάννης Αγγουρίδης
Υπεύθυνος φωτισμών: Κίμωνας Κίτρινος
Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Χατζάκης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαριάννα Πεχυνάκη
Διανομή:
Βιβίκα: Μαρία Κόκκα
Χαρμίδης: Αντώνης Κορωναίος
Ζαχαρούλης: Σταμάτης Μπερής
Κική: Ελένη Δάβου
Συνταγματάρχης: Άγγελος Χονδρογιάννης
Κορτάσης: Αναστάσιος Στέλλας
Λύσανδρος: Νικόλας Καλιδώνης
Επαμεινώντας: Κωνσταντίνος Παλαιολόγου
Μαρίκα: Κατερίνα Γεωργάκη
Καλεσμένοι: Οι χορωδοί
Soprani: Ειρήνη Αγγελάκη, Μαριέλλα Βιτώρου, Ιουλία Νικιτίνα, Μαρία Περτσελάκη
Mezzo Soprani: Στέλλα Βουτουφιανάκη, Δέσποινα Μιχούδη, Λένα Χατζηγεωργίου, Ευγενία Ψαρουδάκη
Tenori: Θεόδωρος Κατσίγρης, Ορέστης Κουσαθάνας, Σταύρος Κωνσταντινομανωλάκης, Γιώργος Μανουσάκης
Bassi: Νικήτας Λαδάκης, Γιάννης Μαυρομάτης, Μανώλης Στιβακτάκης, Γιώργος Στρατάκης
-
18 Μαΐου 2022, 07:07Το απόλυτο "μπάχαλο" με τις επιδοτήσεις - Τι γίνεται με την υποβολή των αιτήσεων
-
19 Μαΐου 2022, 15:39ΟΠΕΚΕΠΕ: Μετά την πρώτη πληρωμή έρχονται και άλλες- Πότε θα γινουν για β. ενίσχυση, Εθνικο Απόθεμα, συνδεδεμένες
-
18 Μαΐου 2022, 12:30Συγκίνησαν και συγκινήθηκαν οι απόγονοι των Μικρασιατών στη γιορτή της Παναγίας Καμαριάνης (ΦΩΤΟ)
-
18 Μαΐου 2022, 09:00Κρήτη - Παλίγκρεμνος: Οι επόμενες κινήσεις και η απόφαση για το έργο
-
18 Μαΐου 2022, 10:08Ηράκλειος: Νέος σεισμός ταρακούνησε στο Αρκαλοχώρι- Έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο
-
17 Μαΐου 2022, 21:03Έγινε η εκταφή του Στάθη Ψάλτη – Γιατί ξέσπασε η Μαίρη Μπάρκουλη