Ηράκλειο: Κυβερνητικά πυροτεχνήματα πάνω από ένα «βαριά τραυματισμένο» ΕΣΥ
Η πολυδιαφημισμένη προκήρυξη 1Κ/2026 του ΑΣΕΠ για 510 μόνιμες θέσεις στο Υπουργείο Υγείας μπορεί να πλασάρεται ως «σωσίβιο», όμως για τα νοσοκομεία του Ηρακλείου αποδεικνύεται ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς αντίκρισμα.
Η σκληρή πραγματικότητα, όπως την περιγράφει ο Δημήτρης Βρύσαλης μέσω του newshub.gr, δείχνει ένα σύστημα «βαριά τραυματισμένο» από την πανδημία, το οποίο πλέον διολισθαίνει καθημερινά σε μια επικίνδυνη απαξίωση. Σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη υποδομών, αλλά η συνειδητή άρνηση της πολιτείας να τις στελεχώσει, την ώρα που χιλιάδες Κρητικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ατέλειωτες λίστες αναμονής.
Το παράδοξο των προσλήψεων και το «φρένο» στο Βενιζέλειο
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται το εξωφρενικό παράδοξο των προσλήψεων: ενώ εκδίδονται προκηρύξεις, οι ελλείψεις παραμένουν χαίνουσες. Οι θέσεις που προκηρύσσονται κρίνονται ως «ψίχουλα», καθώς αφορούν ελάχιστα άτομα —για παράδειγμα, 5 θέσεις εκεί που οι ανάγκες απαιτούν 50 ή 100— γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους.
Η κατάσταση στο Βενιζέλειο είναι αποκαλυπτική της διάλυσης. Από τις 8 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν οριακά μόνο οι 5. Ακόμα και σε αυτές, η κάλυψη από αναισθησιολόγους είναι προβληματική, καθώς μόνο οι 4 μπορούν να υποστηρίξουν πλήρη περιστατικά, ενώ η πέμπτη περιορίζεται αποκλειστικά σε τοπικές αναισθησίες. Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό κάθε Τρίτη, όταν οι αίθουσες με αναισθησιολόγο μειώνονται σε μόλις 3, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του γαστρεντερολογικού τμήματος.
Η κατάρρευση του χειρουργικού χρόνου και το ρίσκο για τους ασθενείς
Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Από τον Ιανουάριο του 2020, ο χειρουργικός χρόνος στο Ηράκλειο έχει δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα, με τα διαθέσιμα τραπέζια ανά εβδομάδα να κατρακυλούν από τα 6,5 στα μόλις 3,5. Πλέον, η λειτουργία των χειρουργείων σταματά απότομα στις 3 το μεσημέρι, αφήνοντας το 45% των αιθουσών αναξιοποίητο.
Αυτή η τεχνητή στενότητα χρόνου γεννά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Παρά την απέλπιδα προσπάθεια να δίνεται προτεραιότητα σε καρκίνους και επείγοντα, δεκάδες καλοήθεις παθήσεις παραμένουν στο «ψυγείο» για μήνες.
Η πολύμηνη αυτή αναμονή οδηγεί σε δραματική επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, με αποτέλεσμα, όταν τελικά φτάνουν στο χειρουργικό τραπέζι, οι επεμβάσεις να είναι πολύ πιο σύνθετες και επικίνδυνες από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Vouchers και απογευματινά χειρουργεία
Απέναντι σε αυτό το χάος, το Υπουργείο προωθεί τη λύση των vouchers, μια κίνηση που ο κ. Βρύσαλης χαρακτηρίζει ως «τεχνητή» προσπάθεια μείωσης των λιστών. Αντί οι ευρωπαϊκοί πόροι να επενδύονται στη μόνιμη θωράκιση του ΕΣΥ, διοχετεύονται συστηματικά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι ασθενείς συχνά μένουν στο σκοτάδι για τη διαδικασία χρήσης αυτών των κουπονιών.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Βρύσαλης είναι καταπέλτης για τα απογευματινά χειρουργεία, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν λύση, αλλά την ίδια την αιτία που γεννά το πρόβλημα. Στόχος τους, όπως υποστηρίζει, δεν είναι η κάλυψη των αναγκών των Κρητικών, αλλά η μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση για την είσπραξη εσόδων.
Η μόνη πραγματική διέξοδος, καταλήγει, είναι η άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Είναι η μοναδική προϋπόθεση για να ανοίξουν όλες οι κλειστές αίθουσες και να πάψει η υγεία στο Ηράκλειο να αποτελεί προνόμιο για λίγους ή λοταρία για τους πολλούς.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
01 Μαΐου 2026, 07:06Ηράκλειο: Έπαιξε στοίχημα να πάρει κύπελλο ο ΟΦΗ και έταξε τα κέρδη στη Μονή Κουδουμά! (Φωτο) -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
01 Μαΐου 2026, 15:19Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης -
30 Απριλιου 2026, 13:15Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Άλλο τα οράματα και τα σενάρια κι άλλο η πραγματικότητα για τα εξοπλιστικά! (podcast) -
01 Μαΐου 2026, 10:55Αιματηρή συμπλοκή στο Ηράκλειο: Άγρια επίθεση σε υπάλληλο μπαρ την Πρωτομαγιά
