Ηράκλειο: Μεγάλη κινητοποίηση σήμερα στην είσοδο του νέου αεροδρομίου- Τι ζητά η τοπική κοινωνία
Κινητοποίηση σημερα στις 9 το πρωί, στον β' κόμβο της εισόδου του νέου αεροδρομίου Καστελλίου.
Μια μεγάλη προειδοποιητική κινητοποίηση πραγματοποιείται σήμερα, με την τοπική κοινωνία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας να ζητά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στους δημότες, που από τη μια βιώνουν ακόμη τις οδυνηρές επιπτώσεις του σεισμού του 2021 και από την άλλη βλέπουν το τρένο της ανάπτυξης να χάνεται, τη στιγμή που ο νέος αερολιμένας κατασκευάζεται στην περιοχή.
Η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη για σύγκρουση, όπως λένε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό παραμένει και αν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, οι κινητοποιήσεις από το Σεπτέμβριο θα είναι δυναμικές.
Μάλιστα το μήνυμα προς τα αρμόδια Υπουργεία είναι η ενεργοποίηση των διαδικασιών για άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους απέναντι στην περιοχή και την κοινωνία, δεδομένου ότι οι επιμέρους θετικές αποφάσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής!
Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων "Η ΕΛΠΙΔΑ" κ. Κώστας Γκαντάτσιος τόνισε ότι η ανισορροπία μεταξύ λόγων – πράξεων πρέπει επιτέλους να σταματήσει τρία σχεδόν χρόνια μετά το σεισμό του 2021 με τις κινητοποιήσεις να αποτελούν μονόδρομο.
Η Δημοτική Αρχή και οι Φορείς του τόπου διεκδικούν:
-Ανασυγκρότηση από το σεισμό το 2021
-Συμμετοχή στην ανάπτυξη που «υπόσχεται» το νέο Α/Δ
-Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις
-Άμεση επίλυση των επειγόντων προβλημάτων και λήψη ουσιαστικών μέτρων
Τα αιτήματα του Δήμου και των Φορέων της περιοχής, αναλυτικά ανά Υπουργείο:
1.Το Υπουργείο Υποδομών που έχει την ευθύνη του Αεροδρομίου, η πολιτική ηγεσία του οποίου μας δέχτηκε σε συνάντηση μετά από 5 μήνες με ασαφείς απαντήσεις, οφείλει:
α) Να καταβάλει επιτέλους τις υποχρεώσεις του και να χρηματοδοτήσει το Δήμο για τα αναγκαία έργα 31εκατ. 671.000 ευρώ που έχουμε ζητήσει και βάσει του άρθρου 18 της Σύμβασης Παραχώρησης και αφορούν:
-Μικρά αντιπλημμυρικά προϋπολογισμού 1.670.000 που έχουν μελετηθεί μετά από τις πλημμύρες 6ης και 7ης Νοεμβρίου 2020.
- Αποκατάσταση της βατότητας και επανασύνδεση, δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας.
- Οδικά Έργα σύνδεσης με το νέο Α/Δ που δεν έχουν προβλεφθεί.
- Έργα περιβαλλοντικής προστασίας π.χ. απορροές του Βιολογικού για χρήση στην άρδευση.
- Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης.
-Αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης (40 χιλιόμετρα) που καταστράφηκαν ή αποκόπηκαν από τα έργα του Α/Δ.
β) Να φροντίσει για την καταβολή των απαλλοτριώσεων και του χαμένου εισοδήματος για όλο το διάστημα, από την αποξένωση της αγροτικής γης από τους ιδιοκτήτες τους μέχρι να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
γ) Να εφαρμοστεί η τροπολογία Βορίδη για τα «κληροτεμάχια».
δ) Να σταματήσουν επιτέλους οι υπάλληλοι, εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου να ζητούν συνεχώς αναβολές στα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις.
ε) Να οριστεί ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας διαχειριστής της εντός του Αεροδρομίου έκτασης, για την προβολή των τοπικών προϊόντων.
στ) Να αναπροσαρμοστεί το ανταποδοτικό τέλος 1% σε 2% για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας όπως είχαν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις.
ζ) Να μελετήσει την δυνατότητα για μέσο Σταθερής Τροχιάς & να αναβαθμίσει τις εναλλακτικές συνδέσεις του Α/δ με Ηράκλειο και Νότο.
2. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οφείλει:
-Να προχωρήσει στην απλοποίηση επιτέλους των διαδικασιών αδειοδότησης, επισκευής και ανοικοδόμησης των ιδιωτικών σεισμόπληκτων κτιρίων και στη στελέχωση του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου όπως έχει δεσμευτεί ο Υφυπουργός.
-Να εφαρμοστεί στα κίτρινα κτίρια που δεν έχουν ζημιά στον φέροντα οργανισμό, η καταβολή εφάπαξ ποσού.
-Να ενεργοποιηθεί η δανειοδότηση του 20% από τις τράπεζες και εφόσον συνεχίσουν να αρνούνται, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων
-Να ενεργοποιηθεί η επιδότηση ενοικίου & να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί
-Να ενισχυθούν χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
-Να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες και τα έργα αναπλάσεων στους σεισμόπληκτους οικισμούς.
- Αποκατάσταση δημοτικών και δημόσιων εν γένει κτιρίων.
3. Τα Υπουργεία Οικονομίας, ΠΕΚΑ, Εσωτερικών, Πολιτισμού κτλ,
Να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής:
-Ειδικό Πρόγραμμα ανάπλασης σεισμοπλήκτων οικισμών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, που σήμερα διαθέτει περίπου 180.000 ευρώ το χρόνο!!!
-Χρηματοδότηση προγράμματος Σχολικής στέγης σε Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό.
-Πρόγραμμα κοινωνικών υποδομών.
-Πρόγραμμα ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής στήριξης κατοικιών για επαγγελματική αξιοποίηση ή για ιδιοκατοίκηση.
-Πρόγραμμα στήριξης της Τοπικής Επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-Έργα υποδομών και στήριξης του Πρωτογενή Τομέα.
-Στοχευμένα Προγράμματα βιώσιμης τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
-Προστασία, ανάδειξη, επισκεψιμότητα και δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων
και ιδιαίτερα για το σπουδαίο εύρημα στην «παπούρα» καμία σκέψη για επίχωση ή μεταφορά
-Αποδοχή των προτάσεων μας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
4. Να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η παραχωρησιούχος Εταιρεία, όπως πηγάζουν από την Σύμβαση Παραχώρησης (αποκαταστάσεις λειτουργιών και μικρών υποδομών κλπ ) αλλά και από την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη απέναντι στην Τοπική Κοινωνία. (Στο Δαμάσι Λάρισας μετά το σεισμό, η ΤΕΡΝΑ έφτιαξε το Δημοτικό Σχολείο 1,2 εκ ευρώ, Ο ΔΑΗΚ μετά τον ΝΤΑΝΙΕΛ, χρηματοδότησε στη Θεσσαλία Νηπιαγωγεία κλπ, αντίθεση με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, πέρα από κάποιες χορηγίες σε εκδηλώσεις). Έχει υποβληθεί σε ΔΑΗΚ & ΤΕΡΝΑ πλαίσιο συνεργασίας χωρίς απάντηση.
Τοποθέτηση, Δημήτρη Βρύσαλη
Την ίδια ώρα με τοποθέτηση του, ο Δημήτρης Βρύσαλης, περιφερειακος συμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης μετα τη σύσκεψη των φορέων για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι αναφέρει:
«Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης χαιρετίζει τον αγώνα των κατοίκων του δήμου Μινώα που διεκδικούν το αυτονόητο : να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 2021.
Το κράτος και οι υπηρεσίες του είναι επιτελικές, αποτελεσματικές, ευέλικτες, μόνο όταν είναι να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των λίγων. Όταν όμως πρόκειται για τον λαό και τις ανάγκες του, είναι γραφειοκρατικό, δυσκίνητο και εχθρικό απέναντι στον λαό.
Ο αγώνας σας πρέπει να αμφισβητεί τις επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και του κεφαλαίου που έχουν βρει νέα περιθώρια κερδοφορίας στην περιοχή. Οι όποιες χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις θα γίνουν στην περιοχή θα υποταχτούν στις ανάγκες του αεροδρομίου και όχι των κατοίκων, που θα καταλήξουν ή να φύγουν ή να αποδεχτούν το «μοιραίο», ότι θα ζουν στο περιθώριο του αεροδρομίου, καθώς όλη η εικόνα της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, μετά την κατασκευή και τη λειτουργία του αεροδρομίου, δεν θα θυμίζει σε τίποτα την περιοχή που γεννήθηκαν και ζουν.
Είναι φανερό ότι τα συμφέροντα της ιδιωτικής κοινοπραξίας, των κατασκευαστικών ομίλων, των αεροπορικών εταιρειών, του μεγάλου ξενοδοχειακού κεφαλαίου, των τραπεζών, των μονοπωλίων καυσίμων, κ.ά. δεν συμβιβάζονται με τα συμφέροντα της κοινωνίας, του λαού της Κρήτης!
Η «ανάπτυξη και η συμμετοχή στη δίκαιη ανάπτυξη» αφορά το κεφαλαίο και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Την ίδια στιγμή που υπάρχει ένας χορός εκατομμυρίων για επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους, με κρατικά «πακέτα» και διευκολύνσεις, ο λαός της Κρήτης αφήνεται στο έλεος, συνεχίζεται από τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 το μαρτύριο των σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα με τα μισογκεμισμένα σπίτια, με τους μαθητές στεγάζονται σε κοντέινερ, με τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, κτλ, και την κοροϊδία των αποζημιώσεων – αποκαταστάσεων. Περίσσεψαν πλέον οι ανέξοδες υποσχέσεις για γρήγορη αποκατάσταση των σεισμόπληκτων και ξεχείλισε η δίκαιη οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων. Αποκορύφωμα της αναλγησίας του κράτους, οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτες κατοικίες, ως κατάληξη των νόμων όλων των κυβερνήσεων που δίνουν το ελεύθερο στα «κοράκια» των funds να προχωρήσουν με λυμένα τα χέρια.
Η εγκατάλειψη της περιοχής και των αναγκών των κατοίκων, η «ανάπτυξη» που καταστρέφει λαϊκές περιουσίες, περιβάλλον, παραγωγικές δυνατότητες, η πολιτική που ζυγίζει τα πάντα με κριτήριο των όφελος των λίγων, δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Είναι συνέπεια της στρατηγικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που, για την κερδοφορία του κεφαλαίου, ιδιωτικοποιούν τις μεταφορές, χαρίζουν εκατομμύρια στις τράπεζες, βάζουν στο ζύγι την ασφάλεια, τις υποδομές την πρώτη κατοικία, για να κερδίζουν οι λίγοι.
Όλα τα παραπάνω χρειάζεται να γίνουν κριτήρια για να δυναμώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.
Η αναγέννηση στον τόπο σας σημαίνει σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική ΕΕ- κυβερνήσεων. Η ανάπτυξη για τους πολλούς, η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων μπορεί να γίνει πράξη μόνο με σύγκρουση με την πολιτική που θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος .
Όλοι στην κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Ιούλη στον β' κόμβο της εισόδου του νέου αεροδρομίου Καστελλίου. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος».
Ο Αυγενάκης
Ο Λευτέρης Αυγενάκης χθες αναφέρθηκε στο Αεροδρόμιο Καστελίου ως «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που κατασκευάζεται σήμερα.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Ιουλίου, στην αίθουσα της Περιφέρειας Κρήτης ενόψει της προειδοποιητικής κινητοποίησης της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στο Αεροδρόμιο Καστελίου ως «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που κατασκευάζεται σήμερα και το οποίο, εκ των πραγμάτων, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης».
Η ανακοίνωση του γραφείου του:
"Δήλωσε ότι «η διεκδίκηση είναι ο δρόμος που πρέπει να μας βρει όλους σύμφωνους και συντονισμένους με μια φωνή. Σε αυτό το δρόμο τάσσομαι υπέρμαχος και η παρουσία μου σήμερα αυτό δηλώνει». Επίσης, επεσήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα με την Κρήτη, καθώς είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, όπου παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και φαινόμενα ερημοποίησης. Συγκεκριμένα στην περιοχή που χτίζεται το Αεροδρόμιο Καστελίου, συναντιούνται κυρίως πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και φαινόμενα ερημοποίησης, τα οποία χρήζουν ύπαρξης ενός σχεδίου διαχείρισης των φαινομένων αυτών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα ευχάριστο, για εκείνον, αλλά και για όλους, γεγονός που είναι ότι «τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία προετοιμασίας για την υπογραφή χρηματοδότησης της μελέτης, μετά από συζήτηση που είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριο, με πρωτοβουλία μας, με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, καθώς και με την Ολλανδική Εταιρεία HVA. Από τη συζήτηση αυτή προέκυψε ότι η TERNA αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της μελέτης αυτής που θα αφορά ολόκληρη την Κρήτη, με προτεραιότητα το Αεροδρόμιο Καστελίου».
Ο Βουλευτής δήλωσε ότι «τα ζητήματα, δεν τελειώνουν εδώ, υπάρχουν κι άλλα, πολλά και ανοιχτά» και εξέφρασε τη στήριξη του προς το Δήμο Μινώα Πεδιάδα και στην διεκδίκηση από πλευράς του Δήμου, αλλά και των πολιτών της περιοχής, να κλειστούν οι πληγές που έχουν ανοίξει και να να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα χωρίς όμως να υπάρξουν εντάσεις και συγκρούσεις.
Στο τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ολοκλήρωσε τη δήλωση του με μια φράση που διαχρονικά έλεγε η γιαγιά του: «Περισσότερο ψωμί τρώγεται με το μέλι, παρά με το ξύδι. Στην προκειμένη περίπτωση, εμείς θελουμε να απολαύσουμε τους καρπούς μέσα από τη δημιουργία αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού έργου και, συνάμα, ολόκληρη η περιοχή να απολαύσει αυτά που θα δημιουργηθούν ως ευχάριστες προεκτάσεις από αυτό το έργο».
Διαβάστε επισης:
Σεισμόπληκτοι: Σε απόγνωση για τα προβλήματα που τους «πνίγουν»- Ερχεται μεγάλη κινητοποίηση
-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ
