Ηράκλειο: Συνεχίζεται ο "πόλεμος" για το σχέδιο της ηχορύπανσης ανάμεσα σε επιχειρηματίες και Δημοτική Αρχή
αγαπημένα σου στη Google
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από επιχειρηματίες της εστίασης υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κέντρα διασκεδάσεως, Καφέ Μπαρ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.) του Ηρακλείου, μετά τη γνωστοποίηση της νέας Κανονιστικής Πράξης για τη χρήση μουσικής, την ηχορύπανση και τους όρους δραστηριοποίησης των πλανόδιων μουσικών.
Σύμφωνα με την Κανονιστική Πράξη στις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, προτείνεται η χρήση μουσικής ως τη 1 τα ξημερώματα τη θερινή περίοδο και ως τις 12 τα μεσάνυχτα τη χειμερινή περίοδο.
Η εν λόγω κίνηση έχει φέρει στην επιφάνεια σοβαρές αντιδράσεις, καθώς όπως τονίζουν φορείς της πόλης, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν απολύσεις ή και κλείσιμο μαγαζιών, εφόσον εφαρμοστεί η συγκεκριμένη Κανονιστική Πράξη.
Μιλώντας στο newshub.gr, η πρόεδρος καφετεριών, εστίασης Ηράκλειου Μαρία Αντωνακάκη, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου, ενώ νεότερα αναμένεται να έχουμε τη Δευτέρα 16/9, όπου και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρμόδιων φορέων.
«Η άποψη μας είναι συγκεκριμένη, εφόσον τα μαγαζιά τηρούν τις προϋποθέσεις δεν έχει καμία σημασία αν παίζουν μουσική μέχρι και μετά τις 2 το βράδυ. Αυτό που λέμε είναι ότι σαφώς και πρέπει να τηρούνται τα κριτήρια από τα καταστήματα εστίασης, αναφορικά με τη μουσική, ωστόσο επιβάλλεται να υπάρξει και μια επέκταση ωραρίου. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο είναι υπέρ αυτού που λέει ο σύνδεσμος, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουμε λουκέτα και απολύσεις σε καταστήματα που είναι ανοικτά τη νύχτα. Επίσης πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα ζητήματα που θα προκύψουν στην αγοραστική αλυσίδα, μιας και όπως καταλαβαίνετε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Την ερχόμενη Δευτέρα θα φανεί ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά της επιχειρηματικότητας στην έκτακτη σύσκεψη που θα έχουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μαρία Αντωνακάκη.
Παράλληλα πριν από μερικές μέρες τοποθετήθηκε μέσω του newshub.gr, για το ζήτημα και ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αγριμανάκης, δηλώντας πως: «στο πλαίσιο της διασφάλισης της καθημερινότητας των πολιτών μας, αναγνωρίζοντας ότι η ηχορύπανση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που πλήττουν την καθημερινότητα, επηρεάζοντας την ευημερία και την υγεία τους, έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ένα σύνθετο ζήτημα που απαιτεί δράση και σαφείς κανονιστικές ρυθμίσεις».
Ενώ συνεχίζοντας είχε αναφέρει πως: «είναι σαφές ότι η υπερβολική ηχορύπανση μπορεί να έχει συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία, (...). Η προτεινόμενη κανονιστική πράξη θα συμβάλλει, όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της Οικονομίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον».
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που φερνει πλεον η νέα Κανονιστική Πράξη αναφορικά με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, είναι η παράταση μιας ώρας και στη θερινή περίοδο και στη χειμερινή περίοδο, δηλαδή μέχρι τις 24:00 και μέχρι τη 01:00 αντίστοιχα χωρίς να απαιτείται υποβολή αίτησης. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται υπό προϋποθέσεις και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτούς χώρους. Για την ανάκληση της παράτασης ωραρίου ορίζονται οι 3 παραβάσεις εντός έτους, αντί για τις 2 όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Στην Κανονιστική Πράξη συμπεριλαμβάνεται ακόμα η δυνατότητα χορήγησης αδειών παράστασης σε ανοικτούς, μη αδειοδοτημένους χώρους, για εκδηλώσεις Συλλόγων και φορέων που πραγματοποιούνται την θερινή περίοδο.
Με στόχο τη δικαιότερη και προοδευτικότερη επιβολή προστίμων, προτείνεται νέος τρόπος ορισμού τους με αρχική τιμή βάσης τα 200 ευρώ τα οποία πολλαπλασιάζονται έως και 6 φορές ανάλογα με την χωρητικότητα των καταστημάτων. Σημειώνεται επίσης ότι προβλέπεται η προσαύξηση 50% για τις περιπτώσεις υποτροπής, η διαδικασία επιβολής με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας αλλά και ο τρόπος είσπραξης των προστίμων.
Αναφορικά με τους μουσικούς του δρόμου, η Κανονιστική Πράξη προβλέπει την παύση της μουσικής εκτέλεσης κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, συγκεκριμένες θέσεις στο κέντρο της πόλης, απαγόρευση χρήσης ηχείων ή ενισχυτών και όριο τα 80 ντεσιμπέλ στη χρήση των μουσικών οργάνων. Προβλέπει επίσης την διαδικασία κατάθεσης αίτησης αδειοδότησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών και την καταβολή παραβόλου αξίας 50 ευρώ.
Διαβάστε επισης:
Ηράκλειο: Η Ηχορύπανση στο επίκεντρο - Στη συζήτηση η νέα κανονιστική πράξη
«Ασπίδα προστασίας» από την ανεξέλεγκτη ηχορύπανση η νέα Κανονιστική Πράξη του Δήμου Ηρακλείου
-
03 Ιουλιου 2026, 15:35Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στο Κακό Όρος -
04 Ιουλιου 2026, 07:15Σταύρος Χριστακόπουλος: Η κόντρα Ανδρουλάκη - Τσίπρα στην κεντροαριστερά, κάνει καλό μόνο στον Μητσοτάκη και την ΝΔ! (podcast) -
04 Ιουλιου 2026, 18:28Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: 112 για εκκένωση των περιοχών Αμπελάκια και Κηπούπολη -
04 Ιουλιου 2026, 15:44Τροχαίο στον ΒΟΑΚ προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος – Ένα άτομο στο νοσοκομείο (Φωτο και βίντεο) -
05 Ιουλιου 2026, 07:50Αναστάτωση έξω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου- Λεωφορείο του ΚΤΕΛ τυλίχθηκε στις φλόγες (Βίντεο) -
05 Ιουλιου 2026, 08:11Θεσσαλονίκη: Καλύτερη η εικόνα μετά την ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Κάηκαν εργοστάσια και βιοτεχνίες (φωτο)
