Ηράκλειο: Το μνημόνιο για τα ενετικά τείχη και η αντιπαράθεση στο Δ. Συμβούλιο

Τα ενετικά τείχη και η συντήρηση τους, είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο το Δήμο Ηρακλείου, όσο και την τοπική κοινωνία συνολικά.
Η καλή κατάσταση στην οποία πρέπει να βρίσκονται τα ενετικά τείχη, τα οποία αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία της πόλης, ένα χώρο αναψυχής και ένα από τα λίγα σημεία του Ηρακλείου, στα οποία ο πολίτης μπορεί να κάνει τον περίπατο του μαζί με τα παιδιά του.
Το θέμα της συντήρησης του τέθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με τις Παρατάξεις να ψηφίζουν υπερ του σχετικού μνημονίου, πέρα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που εξέφρασε τις κάθετες αντιρρήσεις της, για το περιεχόμενο της συμφωνίας που αφορά «τη συντήρηση καλής λειτουργίας του έργου διαμόρφωσης και αποκατάστασης του ισόπεδου τμήματος της ενετικής οχύρωσης Ηρακλείου».
Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός, εκφράζοντας την ένσταση του σχετικά με το κομμάτι της χρηματοδότησης του έργου, το οποιο παραμένει αδικευκρίνιστο
«Υπαρχει μια χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου, που είναι στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, αλλά δεν προβλέπεται ποιος αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης στο μνημόνιο. Δεν αναφέρεται το οικονομικό κομμάτι και ποιος το αναλαμβάνει», είπε ο κ. Λυγερός.
Η αντιδήμαρχος κ. Αριστέα Πλεύρη, αν και αναρμόδια επί του θέματος πήρε το λόγο (απουσίαζε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αναστασάκης), είπε πως μα βάση την ενημέρωση που είχε και λόγω του κατεπείγοντος του έργου, υπάρχει απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία και έπειτα να δουν τα υπόλοιπα ζητήματα.
«Δεν νομίζω ότι στην παρουσα εισήγηση, υπαρχει θέμα για το ποιος αναλαμβάνει τη συντήρηση και μέχρι ποιου ποσού. Είναι μια χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης», είπε χαρακτηριστικα για να λάβει την απάντηση του κ. Λυγερού
«Υπαρχει σχετικό άρθρο για την ανάληψη της ευθύνης και υπαρχει πιο κάτω ένα πλαίσιο με μια σειρά από παραμέτρους και απαιτήσεις, που εχουν κάποιο κόστος. Ποιο είναι αυτό το κόστος σε ετήσια βάση. Αυτό δεν πρέπει να το γνωρίζουμε. Το μνημόνιο πρέπει να έχει και ενα ενδεικτικό κόστος. Δε γίνεται να τα ψηφίζουμε όλα εν λευκώ», είπε και συνέχισε: «Προφανώς και είμαστε υπερ της συμφωνίας αυτής και δεν υπαρχει κανένα πρόβλημα για να αναλάβουμε τη συντήρηση των τειχών, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε το ποσό που απαιτείται, εστω κατα προσέγγιση. Να έχουμε μια αίσθηση του τι γίνεται». Ενα ερώτημα,ως προς το κόστος, τέθηκε μάλιστα και από τον ίδιο το Δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό που ρώτησε και εκείνος για το αν πρέπει τελικά να έχουμε εικόνα για το κόστος, έστω μέσα από μια τάξη μεγέθους.
Σημειώνεται ότι συμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής είμαστε στο στάδιο λίγο πριν την υπογραφή της σύμβασης. Εχει αποσταλεί η συμβαση στη Διαχειριστική Αρχη του ΠΕΠ Κρήτης. Εχει καταλήξει η Δημοτική Αρχη με το Υπουργείο Πολιτισμού ότι δε χρειάζεται προγραμ συμβαση για την υλοποίηση. Επειδή ως φορέας λειτουργίας θα παραμείνει ο Δ. Ηρακλείου, αυτό το γενικόλογο κείμενο που αποτελεί μια δέσμευση του Δήμου σε αυτή τη φάση, είναι αρκετή για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Οι εργασίες που απαιτούνται θα προσδιοριστούν σε ύστερο χρόνο από μια μελέτη μετα το πέρας της εργολαβίας. Αυτό θα μελετήσει η Τεχνική Υπηρεσία, που θα το εντάσσει κάθε χρονο στο ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα.
«Οταν έχουμε να κάνουμε με την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση, την πυροπροστασία και όλη τη συντήρηση των υποδομών, δε μιλάμε για ένα μικρό κονδύλι. Πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν το ποσό που θα προυπολογιστεί», είπε με νεα τοποθετηση του ο κ. Λυγερός που ζήτησε να έρχονται οι εισηγήσεις ολοκληρωμένες.
Ο Κασσαπάκης
Από την πλευρά του ο κ. Κασσαπάκης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι την ευθύνη για τα τείχη πρεπει να την έχουν συγκεκριμένοι φορείς, δηλαδή το ΥΠΠΟ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλιο προς τα οποία δεν εχουν καμία εμπιστοσύνη.
Εξέφρασε και εκείνος την άποψη ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη συντήρηση, αφού δε γνωρίζει το ακριβές ποσό που απαιτείται, ενώ τόνισε πως ο Δήμος θα έπρεπε να πιέσει για να τα πληρώσει το Υπουργείο και όχι η Δημοτική Αρχή.
«Μια και μιλάμε για ένα ιστορικό μνημείο, το Υπουργείο και το ΚΑΣ, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και πραγματοποιήσουν το έργο, καυτηριάζοντας και τη στάση τους απέναντι στα ενετικά τείχη», είπε μεταξύ άλλων
Ο Κουκιαδάκης
Τέλος με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για το Ηράκλειο» κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης κατέθεσε τη δική του πρόταση, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «αιρετική». Οπως είπε το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι να εχει κάποιος τη δυνατότητα να αναζητά χρηαματοδότηση για να συντηρήσει τις αρχαιότητες. «Και τα τείχη επρεπε να τα διεκδικούμε και να έχουμε εμείς τη συντήρηση τους γιατί αλλιως δε θα γίνει ποτέ. Γιατί η Αρχαιολογία εχει την εντύπωση πως αυτά που είναι λειτουργικά, είναι για τους άλλους. Τα τείχη είναι στο μαύρο τους το χάλι και είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που έχουμε στη διάθεση μας. Συνεπώς ναι στο μνημόνιο, στη συντήρηση με δικούς μας πόρους, αρκεί να διεκδικούμε πόρους», σημειωσε ο κ. Κουκιαδάκης
-
28 Ιουνιου 2022, 08:09Στο χειρουργείο ανήμερα των γενεθλίων της η Αντιγόνη - Το «δυνατό» μήνυμα της
-
29 Ιουνιου 2022, 11:02ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κορυφαίος εξαγωγέας που απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής, δε θα παραλάβει φέτος σταφύλια!
-
29 Ιουνιου 2022, 18:59Αντιγόνη Ανδρεάκη: «Πάει κι αυτό...».Το δικό της μήνυμα μετά το χειρουργείο!
-
29 Ιουνιου 2022, 15:20ΥΠΑΑΤ: Το «πακέτο» των 705 εκ. ευρώ θα κατανεμηθεί διαφορετικά - Η πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι συνδεδμένες
-
28 Ιουνιου 2022, 11:33Ελικόπτερο προσγειώθηκε ξαφνικά στη Χρυσή Ακτή Χανίων αποβιβάζοντας 4 άτομα-Έρευνα για το συμβάν
-
28 Ιουνιου 2022, 09:16Τροχαίο με 4 τραυματίες στον επαρχιακό δρόμο Αρκαλοχώρι-Θραψανό