Ηράκλειο: Το σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης, η θωράκιση των κτιρίων και ο φόβος ενός σεισμού

Μεγάλες είναι οι πληγές που άφησε ο καταστροφικός σεισμός του Σεπτεμβρίου 2021 και στα σχολικά κτίρια, επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό πρόβλημα της σχολικής στέγης που υπάρχει στο Ηράκλειο.
Ενα θέμα το οποιο ανέδειξε με ρεπορτάζ του το newshub.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Πρόκειται για κτίρια που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ παλιά και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές με την πάροδο του χρόνου, ενώ μετά τον σεισμό σε πολλά από αυτά χρειάστηκε να γίνουν επισκευές και επιδιορθώσεις, ακόμη και ανακατασκευές.
Ο Δήμος
Όπως επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου αυτή τη στιγμή οι εργασίες συνεχίζονται στο Γερονυμάκειο και στο κτίριο της Πρώην Ακαδημίας, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία που κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν επισκευαστικές εργασίες, αυτές έχουν ολοκληρωθεί. Όλα αυτά, όμως, πραγματοποιούνται με ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, χωρίς καμία χρηματοδότηση, παρότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε 1,5 εκατομμύριο για παρεμβάσεις, ακριβώς για να ελεγχθούν τα κτίρια τα οποία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό.
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει αναφορικά και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα για τους υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια. Ο στόχος να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε 18.000 σχολικά κτίρια και σε 2.500 κτίρια νοσοκομειακών εγκαταστάσεων σε διάστημα τριών μηνών φαίνεται ανέφικτος, λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, η ανάγκη άμεσων ελέγχων στα σχολικά κτίρια ολόκληρης της χώρας, πολλές περιοχές της οποίας παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα, κρίνεται επιτακτική.
Τι γίνεται στην Κρήτη
Όπως ανέφερε από την δική του πλευρά ο κ. Λεονταράκης στο newshub.gr η Περιφέρεια Κρήτης έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ελέγχου των κτηρίων μετά το σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Αξίζει να τονίσουμε πως δεν έχει σημειωθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα σε επίπεδο Περιφέρειας, ωστόσο όπως είναι εύλογο υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από τους Δήμους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τέτοιες μελέτες και έλεγχοι είναι αρκετά δαπανηρές, την ώρα που πολλοί είναι οι Δήμοι της Κρήτης, οι οποίοι “φωνάζουν” για χρηματοδοτήσεις από το Κράτος που θα πάνε προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρόλα αυτά, κομβικής σημασίας είναι η έναρξη των ελέγχων από το κράτος, η οποία θα μας δώσει και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς την κατάσταση των κτηρίων.
Σεισμογράφοι σε σχολεία
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει δράση και προχωράει σε σημαντικές κινήσεις.
Μια από αυτές είναι η τοποθέτηση 8 σεισμογράφων σε σχολεία της Κρήτης και συγκεκριμένα δύο σε κάθε Νομό. Η δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και σκοπός της, σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη είναι η καλλιέργεια του πνεύματος προστασίας στους μαθητές, ενώ παράλληλα θα γίνουν και σχετικά σεμινάρια που θα αφορούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Εδώ αξίζει να προσθέσουμε πως οι συγκεκριμένοι σεισμογράφοι θα είναι πλήρως λειτουργικοί.
Επιπροσθέτως τους επόμενους μήνες θα δοθεί στη δημοσιότητα μια σημαντικότατη μελέτη, η οποία θα αφορά τα επίγεια ρήγματα του νησιού. Συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη έχει πάρει το πράσινο φως από τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του newshub.gr, θα κοστίσει κοντά στα 5 εκατ. Ευρώ. Σκοπός της έρευνας είναι η παρακολούθησε όλων των επίγειων ρηγμάτων της Κρήτης και θα δώσει μια σαφή εικόνα σχετικά με τη σεισμικότητα στο νησί. Μοναδικό αγκάθι παραμένει η χρηματοδότηση της έρευνας η οποία δεν έχει διευκρινιστεί αν θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης, με το στόχο πάντως να είναι να πραγματοποιηθεί με τον πιο άμεσο τρόπο.
Οι Βουλευτές
Την ίδια ώρα για το θέμα των ελέγχων στα σχολεία είχαμε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση. Συγκεκριμενα είχαμε παρέμβαση για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων,την οποία πραγματοποίησαν 37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Δεδομένων των παραπάνω που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων του νομού Ηρακλείου.
2. Αν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τους δήμους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες μελέτες αλλά και επισκευές που απαιτούνται στα σχολικά κτίρια του νομού.
3. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί αναφορικά με το πρόγραμμα υποχρεωτικών προσεισμικών ελέγχων στα δημόσια κτίρια όλης της χώρας που ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα.
-
06 Ιουνιου 2023, 10:37Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η εικαστικός Χρύσα Δαμιανίδου
-
06 Ιουνιου 2023, 17:03Αρκαλοχώρι: Υποδέχτηκαν με εντυπωσιακό τρόπο τους εκπαιδευτικούς 4 χωρών (φωτο)
-
05 Ιουνιου 2023, 21:19Κρήτη: Τραγωδία στη θάλασσα- Ανέσυραν νεκρό 67χρονο ψαροντουφεκά
-
05 Ιουνιου 2023, 22:43Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα άνοιξε τις πόρτες του- Μοναδικές εικόνες κάτω από τα αστέρια
-
06 Ιουνιου 2023, 12:53Κρήτη: Νέα αυτοκτονία - Με απαγχονισμό 60χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του
-
06 Ιουνιου 2023, 11:19Ηράκλειο: Νέα επίθεση νταή στην σύντροφο του- Του πέρασαν χειροπέδες