Ηράκλειο: Ζητούν τρίμηνη παράταση της διαβούλευσης για το πολεοδομικό νομοσχέδιο
αγαπημένα σου στη Google
Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση το ΔΣ Ηρακλείου δέχτηκε να συζητήσει και πήρε απόφαση μετά από εισήγηση της "Συν +Πράξης Δημοτών Ηρακλείου" για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα:«Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με απόφασή του στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, και αφού έκρινε ότι το παρον σχέδιο νόμου δεν έτυχε ουσιαστικής διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και θεωρώντας ότι μέσα από συγκεκριμένα άρθρα( αρ 28, αρ.36)του πλήττονται κυρίως οι μικροϊδιοκτήτες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών του Δήμου μας αλλά και όλης της Κρήτης , αποφάσισε: Να ζητήσει τρίμηνη παράταση της διαβούλευσης, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε Δήμου (γεωμορφολογικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, ιδιοκτησιακά κ.ά.).
Θεωρούμε ότι μέσα στο κορυφαίο όργανο του Δήμου μας μπορούμε να επεξεργαζόμαστε ακόμα και μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις μεγάλα και δύσκολα θέματα και τελικά να καταφέρνουμε να συνθέτουμε. Νομίζουμε ότι η επιλογή της συνεννόησης και συνδιαμόρφωσης απόψεων στα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας πρέπει να είναι κυρίαρχη επιλογή για όλους μας . Εμείς θα προχωρήσουμε στο ίδιο μοτίβο, της προσπάθειας συναντίληψης και σύνθεσης που είχαμε καταθέσει εξ' αρχής στο Δ.Σ και είμαστε σίγουροι ότι μέσα από αυτό το πρίσμα θα καταφέρουμε πολλά για το Δήμο και την τοπική μας κοινωνία.
Η επιστολη
Προς: Πρόεδρο Δ.Σ κ. Γρηγόρη Πασπάτη Κοιν: Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό & Μέλη ΔΣ Δήμου Ηρακλείου
Αγαπητέ Πρόεδρε, Όπως είναι γνωστό έχει κατατεθεί προς διαβούλευση, η οποία με νέα παράταση λήγει στις 4/9/2020, σημαντικό σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Χωροταξίας και Υποδομών της ΚΕΔΕ, συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη παράταση της διαβούλευσης ώστε να προλάβουν όλοι οι Δήμοι της χώρας να τοποθετηθούν επί του θέματος. Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, οι Κυβερνητικές προθέσεις για δραστικό περιορισμό της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, κατ ́ ουσία αφαιρούν ολοκληρωτικά από τους μικροϊδιοκτήτες τα δικαιώματα δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου 750 ή 1200 τετραγωνικών μέτρων που είναι στην κατοχή τους και τα μειώνουν σε άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και αυτό εκτός από άδικο, καθιστά ορατό τον κίνδυνο για νέο κύμα αυθαίρετης εκτός σχεδίου δόμησης. Ο δραστικός περιορισμός της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο που έδωσε στη διαβούλευση, πλήττει ανεπανόρθωτα μικροϊδιοκτήτες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών γης κυρίως στην Κρήτη και τα νησιά αλλά και όπου παρατηρείται το φαινόμενο του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου.
Κρίνουμε το θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό αφού το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι ένα από τα νομοθετήματα που θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και σοβαρότατες ενστάσεις , στο σύνολο των άρθρων του καθώς αυτά αφορούν σε κρίσιμα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα που αγγίζουν την πλειοψηφία των πολιτών. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος και σας καλούμε να εισαγάγετε προ ημερησίας συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ με πρόταση : «Την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ΥΠΕΝ, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Δήμων, Περιφερειών και επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, μέγιστου χρόνου ενός εξαμήνου από τον οποίο θα προκύψει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιλύει βέλτιστα τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα που ταλανίζουν φορείς και πολίτες επί δεκαετίες.»
-
19 Μαΐου 2026, 19:10Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας έπαυσε από τα καθήκοντα του τον Πρωτοσύγκελο Ν. Εικοσιδέκα-Αλλαγή και στη θέση του Γ. Αρχιερατικού Επιτρόπου -
19 Μαΐου 2026, 09:41Κρήτη: Το Λασίθι «έσφαζε» με το... βαμβάκι - Το όργιο με τις επιδοτήσεις και οι υπόνοιες για τους εμπλεκόμενους -
20 Μαΐου 2026, 10:20Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
19 Μαΐου 2026, 14:30Αναφορές για οσμή αερίου σε αρκετές περιοχές της Αττικής-Αναζητείται η προέλευση του προβλήματος -
19 Μαΐου 2026, 14:45Προσαρμογή των Αστερουσίων στην Κλιματική Αλλαγή με δενδροφυτεύσεις-Σύμφωνο συνεργασίας Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων -
19 Μαΐου 2026, 15:00Οκτώ νέοι αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας στο Λασίθι-Τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν
