Καιρός: Βαρομετρικό χαμηλό από Ιταλία, φέρνει καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού – Πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη, σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία
Ο καιρός θα αλλάξει φέρνοντας βροχές και καταιγίδες με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας.
Με έκτακτη ενημέρωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήξουν περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου τις επόμενες ώρες μέχρι και το αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση αναμένονται ισχυρές βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα είναι ιδιαίτερα έντονες τις μεσημβρινές ώρες.
Οι πολίτες παρακαλούνται:
Να αποφεύγουν τη διέλευση από Ιρλανδικές διαβάσεις είτε πεζή είτε με οχήματα. Οι συγκεκριμένες διαβάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, ακόμη και αν η στάθμη του νερού φαίνεται χαμηλή.
Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φαινομένων.
Να απομακρύνουν αντικείμενα αλλά και οχήματα από σημεία όπου σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων μπορεί να παρασυρθούν από ορμητικά νερά (κεντρικοί δρόμοι Παλαιοκάστρου, Αγίας Πελαγίας και Λυγαριάς, Αμμουδάρας).
Οδηγίες προστασίας κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στον σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena
Βαρομετρικό χαμηλό από Ιταλία φέρνει επικίνδυνες βροχές και μεγάλο όγκο νερού – Πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη
Από το Σάββατο (08.11.2025) ο καιρός θα αλλάξει φέρνοντας βροχές και καταιγίδες με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων η κακοκαιρία θα ξεκινήσει να επηρεάζει τα δυτικά της χώρας από την Παρασκευή (07.11.2025) και το Σάββατο, με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα ενώ το ανατολικό Αιγαίο αναμένεται να πλήττεται από τις έντονες βροχές.
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει μεταξύ των άλλων… «Με το βαρομετρικό χαμηλό που απασχολεί τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες να εκτονώνεται σιγά σιγά προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας, αναμένεται να κυλήσει τόσο η σημερινή όσο και η αυριανή ημέρα.
Από εκεί και μετά και για τις επόμενες αρκετές ημέρες η χώρα μας θα βρεθεί σε κλοιό διαδοχικών κακοκαιριών οι οποίες θα δίνουν κατα περιόδους πολλές και επικίνδυνες βροχές.
Έτσι καθώς θα πηγαίνουμε προς τις βραδινές ώρες της Παρασκευής ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας θα επιδεινώσει τον καιρό στη χώρα μας πρώτα στα δυτικά και μέσα στο σαββατοκύριακο και πιο ανατολικά.
Επειδή όπως σημειώνουμε και στον δεύτερο χάρτη μας με το μαύρο βέλος προς τη βορειοανατολική Ευρώπη υψώνεται ένα ατμοσφαιρικό βουνό, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το βαρομετρικό χαμηλό που σημειώνουμε στον ίδιο χάρτη με το λευκό βέλος, να δυσκολευτεί να βρει διέξοδο ανατολικότερα.
Αυτό σημαίνει ότι θα κινηθεί αργά στοβιλιζόμενο στην αυτή έκταση και άρα θα δώσει μεγάλο όγκο νερού σε πρώτη φάση στα δυτικά και σε δεύτερο χρόνο προς τα βόρεια βορειοανατολικά αλλά και το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο».
Ο καιρός την Παρασκευή (07.11.2025)
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και από το απόγευμα στα δυτικά. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Τις βραδινές ώρες οι βροχές στο Ιόνιο θα ενταθούν και μέσα στη νύχτα θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ στα βόρεια. Στο Ιόνιο από το απόγευμα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια και θα φτάσει τους 17 με 19, στις υπόλοιπες περιοχές τους 20 με 22 και τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός το Σάββατο (08.11.2025)
Στα δυτικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Ο καιρός την Κυριακή (09.11.2025)
Στα δυτικά και τα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Ο καιρός τη Δευτέρα (10.11.2025)
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο, τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με σποραδικές βροχές στα ηπειρωτικά και την Εύβοια και βαθμιαία στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και στο Ιόνιο σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
-
05 Νοεμβριου 2025, 17:13Μια αφίσα ανισόρροπων κάνει το γύρο του διαδικτύου προσβάλλοντας τους Κρητικούς (Φωτο) -
05 Νοεμβριου 2025, 07:00Η σκοτεινή κοινωνία πίσω από το αίμα στα Βορίζια – Η άτυπη ομερτά, ο νεοπλουτισμός και η πολιτική ‘’σιωπή’’ -
05 Νοεμβριου 2025, 07:27Ενα F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ» θα πετάξει πάνω από τον ουρανό της Κρήτης- Πότε θα περάσει πάνω από το Ηράκλειο (Βίντεο) -
05 Νοεμβριου 2025, 19:15Βορίζια: Το βίντεο-ντοκουμέντο που οδήγησε στην ταυτοποίηση του ελεύθερου σκοπευτή που σκότωσε την 57χρονη -
05 Νοεμβριου 2025, 10:06Σε κλίμα συγκίνησης η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ιερώνυμου Μοσχογιαννάκη στην Μονή Επανωσήφη (Φωτο) -
05 Νοεμβριου 2025, 15:15Βορίζια: Συνελήφθη ο γαμπρός του Φανούρη Καργάκη – Είχε κρυμμένα σε σπηλιά όπλο και σφαίρες
