Κατερίνα Σπυριδάκη: «Η Κυβέρνηση θυμάται τον τουρισμό στα ρεκόρ και ξεχνά τους ανθρώπους του»
αγαπημένα σου στη Google
Με Αναφορά προς τις Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη, φέρνει στη Βουλή το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) της 27ης Αυγούστου 2026, με το οποίο η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πολυετή κυβερνητική αδράνεια γύρω από τη χρονική διάρκεια του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων.
Το ζήτημα μόνο καινούργιο δεν είναι. Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, στο Ηράκλειο, είχε τεθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό το πρόβλημα της χρονικής διάρκειας της επιδότησης ανεργίας. Έκτοτε ακολούθησαν συναντήσεις με διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας, νέες δεσμεύσεις και νέες εξαγγελίες.
Το αποτέλεσμα, έξι χρόνια μετά, παραμένει το ίδιο: οι εποχικά εργαζόμενοι εξακολουθούν να περιμένουν.
Μία «δίκαιη πρόταση» που έμεινε στα λόγια – Μία μελέτη που κανείς δεν έχει δει
Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση για αναλογικό επίδομα ανεργίας, με βάση τα ένσημα που συγκεντρώνει κάθε εποχικά εργαζόμενος, την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας, χωρίς το Υπουργείο Εργασίας να την κάνει αποδεκτή προς συζήτηση. Και η αντίφαση είναι ακόμη μεγαλύτερη: όπως επισημαίνει η ίδια η ΠΟΕΕΤ στο Δελτίο Τύπου της, όταν είχε θέσει την αντίστοιχη πρόταση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως την είχε χαρακτηρίσει δίκαιη λύση. Μια «δίκαιη λύση», λοιπόν, που αναγνωρίζεται ως τέτοια στα λόγια, αλλά εξακολουθεί να απορρίπτεται στην πράξη όταν έρχεται η ώρα να συζητηθεί και να νομοθετηθεί.
Ακόμη σοβαρότερα ερωτήματα προκαλεί η τύχη της μελέτης που, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, ανατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να εξεταστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις μιας αύξησης της διάρκειας του επιδόματος ανεργίας.
Η μελέτη, όπως καταγγέλλεται, χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, όμως τα αποτελέσματά της δεν έχουν γνωστοποιηθεί και παραμένει άγνωστο εάν και πώς αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση.
Παράλληλα, η ΠΟΕΕΤ υπενθυμίζει την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ για συμμετοχή των εργοδοτών στην επαναφορά της χρονικής διάρκειας του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα. Ούτε αυτή η εξαγγελία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, νομοθετήθηκε ποτέ.
Ρεκόρ στον τουρισμό – ανασφάλεια για τους ανθρώπους που τον κρατούν όρθιο
Η αντίφαση είναι πλέον κραυγαλέα.
Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει κάθε χρόνο για αφίξεις, έσοδα και τουριστικές επιδόσεις. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται εντατικά για μήνες στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και συνολικά στην τουριστική οικονομία καλούνται, όταν κλείσει η σεζόν, να αντιμετωπίσουν μήνες υποχρεωτικής ανεργίας χωρίς ένα επαρκές δίχτυ προστασίας και χωρίς εισόδημα που να καλύπτει όλο το διάστημα της ανεργίας τους.
Και αυτό συμβαίνει την ώρα που ο ίδιος ο κλάδος αντιμετωπίζει επίμονα και μεγάλα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, με πάνω από 83.000 ελλείψεις.
Όπως επισημαίνει η Κατερίνα Σπυριδάκη στην Αναφορά της:
«Δεν μπορεί η Κυβέρνηση από τη μία να προβληματίζεται για την αποχώρηση εργαζομένων από τον τουρισμό και από την άλλη να αφήνει για χρόνια άλυτο ένα ζήτημα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν καθοριστικό για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους κατά τους μήνες εκτός τουριστικής περιόδου.»
Και προσθέτει:
«Η στήριξη του ελληνικού τουρισμού δεν εξαντλείται στα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Προϋποθέτει ανθρώπους που μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά και στο διάστημα της υποχρεωτικής εποχικής ανεργίας.»
Με την Αναφορά, η Βουλευτής Λασιθίου ζητά από τις αρμόδιες Υπουργούς να τοποθετηθούν επί των αιτημάτων της ΠΟΕΕΤ και να ενημερώσουν τη Βουλή ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για την αναμόρφωση του καθεστώτος επιδότησης ανεργίας των εποχικά εργαζομένων, αλλά και τι απέγινε η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ποια είναι τα συμπεράσματά της και πώς αξιοποιήθηκαν.
Κατερίνα Σπυριδάκη: «Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι να είναι απαραίτητοι το καλοκαίρι και αόρατοι τον χειμώνα»
Η Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη, δήλωσε:
«Έξι χρόνια. Πόσες ακόμη συναντήσεις, πόσες ακόμη εξαγγελίες, πόσες ακόμη “δεσμεύσεις” χρειάζεται η Κυβέρνηση για να δώσει μία απάντηση στους εποχικά εργαζόμενους; Από το 2021 μέχρι σήμερα ακούμε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί, ότι θα δοθεί λύση, ότι υπάρχει δίκαιη πρόταση, ότι εκπονείται μελέτη. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, αλλά οι εργαζόμενοι ούτε την έχουν δει ούτε έχουν δει τη λύση.
Δεν γίνεται ο εργαζόμενος στον τουρισμό να είναι “πολύτιμος” όταν πρέπει να δουλέψει μέσα στην ένταση της σεζόν και να γίνεται αόρατος μόλις κλείσει το ξενοδοχείο. Δεν γίνεται να τον χειροκροτούμε επειδή συμβάλλει στα τουριστικά ρεκόρ της χώρας τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο να του λέμε να βρει μόνος του τρόπο να επιβιώσει μέχρι να ανοίξει ξανά η σεζόν.
Και ειδικά στην Κρήτη και στο Λασίθι ξέρουμε πολύ καλά ποιοι βρίσκονται πίσω από κάθε τουριστικό “ρεκόρ”. Είναι οι άνθρωποι στα ξενοδοχεία, στις κουζίνες, στα εστιατόρια, στην καθαριότητα, στην υποδοχή, στις μεταφορές. Άνθρωποι που δουλεύουν εξαντλητικά για μήνες και δικαιούνται αξιοπρέπεια και ασφάλεια και τον χειμώνα.
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά ταυτόχρονα για ελλείψεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό και να αρνείται να αντιμετωπίσει έναν από τους λόγους που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον κλάδο. Αν πραγματικά θέλουμε βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό, πρέπει πρώτα να κάνουμε βιώσιμη την εργασία στον τουρισμό. Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν άλλες υποσχέσεις. Ζητούν επιτέλους λύση.»
-
30 Αυγουστου 2026, 14:06Θερινές εκπτώσεις 2026: Πότε τελειώνει η περίοδος -
29 Αυγουστου 2026, 22:46Σοβαρός ο τραυματισμός του Κωνσταντέλια, φόβοι για χιαστό- βίντεο -
30 Αυγουστου 2026, 07:43Κρήτη: Παράταση δηλώσεων συμμετοχής στις βραβεύσεις ελαιοτουριστικών δράσεων του ΣΕΔΗΚ -
30 Αυγουστου 2026, 14:52Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας γέμισε την Πλαζ ΕΟΤ και δώρισε φορητό απινιδωτή στον Δήμο Αγίου Νικολάου -
30 Αυγουστου 2026, 07:00Ένας μικρός παράδεισος στην ενδοχώρα της Κρήτης - Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου (Φωτο) -
29 Αυγουστου 2026, 13:38Π. Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Μεγαλύτερη έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες
