Καθηλωτικό βίντεο από μαθητές των Ανωγείων ενάντια στην βία των γυναικών
αγαπημένα σου στη Google
Συγκλονίζει και συγκινεί το βίντεο που έφτιαξαν οι μαθητές του Σταυράκειου Λυκείου Ανωγείων, για να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην βία κατά των γυναικών, σε μια εποχή που υπάρχει έξαρση αυτού του νοσηρού φαινομένου στην Ελληνική κοινωνία.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με υπεύθυνη έργου την Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, Νικολέτα Ρατσικα,το Σταυράκειο Γενικό Λύκειο Ανωγείων προχώρησε στη δημιουργία video και αφίσας, για το έργο «Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και τη χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα.
Αφού πραγματοποιήθηκαν αρχικές παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, συγκροτήθηκε μια μικρή ομάδα μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου, για την δημιουργία ενός σύντομου video και μιας αφίσας, με στόχο να προωθηθούν μηνύματα προς τους συμμαθητές τους, σχετικά με τη βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών γενικότερα.
Τα παιδιά, πραγματοποίησαν συναντήσεις με συντονιστές τις καθηγήτριες: Καραταράκη Καλλιόπη και Γκρορίδου Ειρήνη, οπού συζήτησαν επί του θέματος ανταλλάσσοντας απόψεις, ιδέες ακόμα και δικές τους εμπειρίες.
Η ιδέα για τη δημιουργία μαντινάδων κίνησε το ενδιαφέρον του συνόλου των μαθητών, οι οποίοι δούλεψαν συλλογικά, για τη σύνθεσή τους και προχώρησαν στην σκηνοθεσία του βίντεο, στα γυρίσματα και στη δημιουργία της αφίσας. Το αποτέλεσμα δεν είναι επαγγελματικό, καθώς γυρίστηκε με ένα κινητό τηλέφωνο και μέσα σε ένα κοντέινερ, στο οποίο οι μαθητές κάνουν μάθημα καθώς το σχολείο τους βρίσκεται υπό κατασκευή. Το κτίριο στο οποίο συστεγαζόταν το Γενικό Λύκειο και το Γυμνάσιο Ανωγείων κρίθηκε ακατάλληλο μετά τον μεγάλο σεισμό του 2021. Έκτοτε τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε κοντέινερ.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες όμως τα παιδιά κατάφεραν να ξεχωρίσουν, να περάσουν το δικό τους μήνυμα και να δείξουν ότι η ελπίδα μπορεί να γεννηθεί και να υπάρχει ακόμα και στις πιο ακατάλληλες ή μη ευνοϊκές συνθήκες. Το βίντεο και οι μαθητές ξεχώρισαν για αυτή τους την προσπάθεια και έλαβαν ιδιαιτέρως τιμητικά και συγκινητικά σχόλια. Ως επιβράβευση για την δουλειά των μαθητών και των καθηγητών αποφασίστηκε να λάβει το σχολείο το βραβείο των 500 ευρώ για αγορά ειδών και εξοπλισμού στα πλαίσια του προγράμματος.
Λόγω των δυσμενών συνθηκών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, η προσφορά αυτή ήταν πολύ σημαντική για το σχολείο καθώς οι μαθητές στερούνται βασικά πράγματα. Παρόλα αυτά για την ευαισθητοποίηση του συνόλου και με πρωτοβουλία των μαθητών και καθηγητών αποφασίστηκε με το ποσό αυτό να αγοραστεί εξοπλισμός που θα δοθεί ως δωρεά στον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών του Ηρακλείου ως αναγνώριση και στήριξη του έργου τους, αλλά και ένδειξη έμπρακτης βοήθειας και αλληλεγγύης προς τις γυναίκες που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές του Σταυράκειου για το βίντεο που έστειλαν στο anogi.gr.
“Όσο περνάνε οι καιροί, η βία μεγαλώνει και φτάνει κάπως μια στιγμή, γυναίκες να σκοτώνει.
Σωματική ή λεκτική, όποια κι αν είναι η βία, αυτή η αντιμετώπιση, δεν είναι για καμία.
Άνανδρος είναι πάντοτε, αυτός που θα σηκώσει, το χέρι στη γυναίκα του, για να τήνε μαλώσει.
Σε απειλεί τσαντίζεται και σου ασκεί και βία, θαρρεί πως είσαι κτήμα του, δική του ιδιοκτησία.
Όποιος με ξύλο προτιμά να λύνει διαφωνίες, δεν έχει ίχνος ανθρωπιάς, μα ούτε και αξίες.
Μη φοβηθείς να μου το πεις, σ’ αυτό δεν είσαι μόνη, σπάσε τη τώρα τη σιωπή που τόσο σε σκλαβώνει.
Έτηνε είναι μια ευχή που γράφει ιστορία, ποτέ κατά των γυναικών να μην υπάρχει βια.”
Είναι μερικές από τις μαντινάδες που εμπνεύστηκαν οι μαθητές και τραγούδησαν, ενώ με ένα μικρό σκετσάκι παρουσιάζοντας μερικά μόνο από τα ονόματα των γυναικών στην Χώρα μας που έχασαν μέχρι και τη ζωή τους, φωνάζουν και ζητούν να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση.
Συγκεκριμένα οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι:
Φασουλάς Γιώργος (μουσική), Φασουλάς Βασίλης (μουσική), Καλλέργης Σοφοκλής (μουσική – τραγούδι), Δακανάλης Νίκος (τραγουδι), Χαιρετη Ελενη, Φαρατζη Ιωαννα (στίχοι), Φασουλάς Γιάννης, Σπιθούρη Φωτεινή, Παπαδάκη Ειρήνη, Παρασύρης Δημήτρης.
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
