Κωστής Καράτζης: Η απόφαση ζωής να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της χαρουπιάς – Τι λέει για τα σούπερ τρόφιμα που δίνει το χαρούπι!

Στο μέλλον της χαρουπιάς όχι μόνο ως δέντρου για αναδασώσεις, ή για την παραγωγή ζωοτροφών από την πρώτη ύλη της που είναι το χαρούπι, αλλά και για την παραγωγή τροφής ποιοτικής για τον ίδιο τον άνθρωπο, θα πρέπει πλέον να επενδύσουν όσοι αγρότες της χώρας μας, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Την κατηγορηματική αυτή θέση, εκφράζει στο newshub.gr ο γνωστός από την πολυετή ενασχόληση του με το αγροτικό και κτηνοτροφικό κίνημα της Κρήτης Κωστής Καράτζης. Ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια, έχει αφοσιωθεί στην χαρουπιά, παράγοντας χαρουπόμελο αλλά ακόμα και χαρουπάλευρο. Δεν τα παράγει μόνο. Αλλά τα τυποποιεί ο ίδιος και τα διαθέτει σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν πλέον, την μοναδική αξία της τροφής από χαρούπι!
Στο χωριό του, το Μελιδοχώρι, σε μία έκταση στο ορεινό Μονοφάτσι 500 στρεμμάτων, ο Κωστής Καράτζης σήμερα, βλέπει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα, με τα 10 χιλιάδες δέντρα χαρουπιάς που φύτεψε και εμβολιάζει σταδιακά, να μπαίνουν στην παραγωγή ολοένα και περισσότερο.
«Η ουσία είναι ότι πλέον έχει αναδειχτεί η διατροφική αξία του χαρουπιού και των παραγώγων του και τώρα θα πρέπει να δούμε την καλλιέργεια της χαρουπιάς ως πηγή τροφής ποιοτικής. Τροφής που αναβαθμίζει την υγεία και θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψουμε την καλλιέργεια πια, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην Κρήτη, διαχρονικά. Όλη η εμπορία του χαρουπιού στην Κρήτη, είχε στηθεί στην εξαγωγή και μόνο του σπόρου», όπως τονίζει ο Κωστής Καράτζης.
«Η δε ψίχα δινόταν σε ευτελή αξία ως ζωοτροφή. Ήταν σε απαξίωση η ψίχα. Ενώ αυτή είναι που δίνει τα προϊόντα για ανθρώπινη κατανάλωση. Και αυτό συμβαίνει σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου οι άνθρωποι έστησαν ποιοτικές ποικιλίες, με στόχο την ανθρώπινη κατανάλωση. Δεν σταμάτησε ποτέ στην Κύπρο η καλλιέργεια του χαρουπιού. Εκεί το χαρούπι θεωρείται εθνικό προϊόν. Εδώ δεν αναγράφεται ακόμη η χαρουπιά στον κατάλογο των καλλιεργειών της ΑΑΔΕ», όπως συμπληρώνει ο Κωστής Καράτζης.
Αναφορικά με τη δική του καλλιέργεια, εξηγεί: «Η έκταση είναι 500 στρέμματα. Μια καλλιέργεια που κάναμε μαζί με τον αδελφό μου. Είχαν φυτευτεί 10.000 δέντρα σίγουρα δεν σώζονται όλα γιατί υπάρχουν και οι απώλειες, υπάρχουν και οι αντικαταστάσεις. Δεν παύει όμως να είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός δέντρων. Από αυτά έχω εμβολιάσει περίπου τα μισά. Είναι πολλά ακόμα που είναι ανεμβολίαστα. Στήνω όλη την καλλιέργεια με μια συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία είναι Κυπριακής προέλευσης, αλλά έχει εγκατασταθεί εδώ και 70 χρόνια στην Κρήτη και είχε έρθει στην Κρήτη, από τη Διεύθυνση Γεωργίας Ηρακλείου.
Είναι η Τηλλυρίας, η οποία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ευχάριστη γεύση, είναι πλούσια σε ζάκχαρα, σε μέλι κ.λπ. Είναι η ιδανική ποικιλία για να φτιάξεις προϊόντα ανθρώπινης κατανάλωσης και ειδικά για χαρουπόμελο», λέει χαρακτηριστικά ο Κωστής Καράτζης.
Λίγη ποσότητα, εκλεκτά προϊόντα
Ο Κωστής Καράτζης εξηγεί, ότι δεν πουλάει τον καρπό της χαρουπιάς, αφού είναι πλέον εξευτελιστικές οι τιμές παραγωγού για το χαρούπι. Όμως, παράγει χαρουπόμελο κυρίως και πολύ λιγότερο χαρουπάλευρο που μόνος του το διακινεί σε πελάτες που ψωνίζουν πάντοτε από τον ίδιο αυτά τα εκλεκτά προϊόντα.
«Αν εξαιρέσουμε μία χρονιά πριν από τρία χρόνια που έπιασε το 1,30 ευρώ το κιλό το χαρούπι, οπότε και πυροδότησε το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια εκείνη η τιμή, μετά έπεσε κατακόρυφα εξαιτίας των τραγικών λαθών που είχαν γίνει εκείνη τη χρονιά από τους εμπόρους και τους προμηθευτές των χαρουπιών», σύμφωνα με τον ίδιο.
Έτσι λοιπόν ο ίδιος, έχει πλέον δημιουργήσει στο πλαίσιο της οικοτεχνίας μία καθετοποιημένη δραστηριότητα. Αξιοποιεί την καλύτερη ποιότητα του καρπού της πρώτης ύλης. «Κάνω διαλογή του καρπού καταρχήν πάνω στο δέντρο».
Όπως διευκρινίζει στο σημείο αυτό, τα χαρούπια του τα παράγει με οργανικές ουσίες και κομπόστ που προέρχεται από τα δικά του τα ζώα και από τη δική του μονάδα, χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. «Είναι ένα μοντέλο απόλυτα βιολογικό. Επιλέγω και τον καρπό πάνω από το δέντρο. Τον καρπό που δεν μου αρέσει τον μαζεύω για να τον χρησιμοποιήσω για τα ζώα. Και από κει και πέρα, παίρνω την καλύτερη ποιότητα. Τον αποθηκεύω σε ασφαλή χώρο σε κοντέινερ, για να μην έχουμε καμία μεταβολή είτε από έντομα, είτε από ποντίκια. Κι εκεί τον διατηρώ, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο χρόνο».
Στο σημείο αυτό, τονίζει ότι αυτό το πλεονέκτημα του χαρουπιού να αποθηκεύεται για όσο χρόνο θέλουμε εμείς, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, είναι τεράστιο και μοναδικό. «Εάν του κάμω και μία με δύο απεντομώσεις, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μέχρι στιγμής το χαρουπόμελο το διαθέτω σε προσωπικούς πελάτες, σε επισκέπτες που έρχονται στον χώρο μου, είτε σε τηλεφωνικές παραγγελίες. Από αυτή τη χρονιά και μετά θα ασχοληθώ σε μεγαλύτερη έκταση. Εγώ πουλάω λιανική και πουλάω και χονδρική».
Ο Κωστής Καράτζης ένα μπουκάλι 250 ml το διαθέτει 10 ευρώ στη λιανική. Και 5 ευρώ πουλάει το μπουκάλι των 100 ml με το ΦΠΑ πάντα. Ενώ το χαρουπάλευρο που παράγεται με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, το πουλάει στα 15 ευρώ ανά κιλό.
«Φανταστείτε ότι διατηρώ τον σπόρο, δεν τον αφαιρώ, τόσο στο χαρουπόμελο όσο και στο χαρουπάλευρο. Η μισή αξία του χαρουπιού είναι ο σπόρος του», τονίζει κατηγορηματικά ο Κωστής Καράτζης.
Στο μεταξύ, στην καλλιέργεια του, γίνονται πολύ συχνές επισκέψεις από ομάδες τουριστών, τους οποίους και ξεναγεί εξηγώντας τους τι είναι η χαρουπιά, ποια είναι η ιστορία της, η διατροφική αξία των παραγώγων του χαρουπιού και πάει λέγοντας.
Ο ίδιος όπως λέει, όχι μόνο δεν μετάνιωσε για την απόφαση του αυτή, αλλά σήμερα περισσότερο όσο ποτέ, νοιώθει βαθιά ικανοποιημένος και περήφανος.
-
13 Ιουλιου 2025, 15:46Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι
-
12 Ιουλιου 2025, 11:03Κρήτη: Η Ζάκρος έστειλε μήνυμα για το ελαιόλαδο με 4,28 ευρώ το κιλό - Πως διαμορφώνεται η αγορά
-
13 Ιουλιου 2025, 15:30Η παραλία στην Κρήτη με τα κρυστάλλινα νερά που ξεχώρισαν οι «Times»
-
13 Ιουλιου 2025, 08:50Τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου στον Πατσίδερο - Πάνω από 850 άτομα κατέκλυσαν το χώρο! (Βιντεο + Φωτο)
-
12 Ιουλιου 2025, 11:12Γιόφυρο - Λ. Παναγιωτάκη: "Επιχείρηση" σκούπα από Δημοτική Αστυνομία με πρόστιμα - αφαίρεση πινακίδων σε παράπλευρες οδούς
-
12 Ιουλιου 2025, 20:31Περιμένουν οι αμπελουργοί την εξέλιξη της χρονιάς – Έντονος προβληματισμός λόγω των δύσκολων συνθηκών του καιρού