Κρήτη: Αναβρασμός για την τσικουδιά-Θα χαθεί η ονομασία της για τους μικρούς παραγωγούς;
Στα κάρβουνα κάθονται το τελευταίο διάστημα χιλιάδες μικροί παραγωγοί τσικουδιάς και τσίπουρού στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα εξαιτίας του κινδύνου απώλειας της ονομασίας του παραδοσιακού ποτού, εφόσον δεν είναι τυποποιημένο.
Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 20 Δεκεμβρίου, αλλάζει η εμπορική ονομασία τόσο για την κρητική τσικουδιά όσο και για το τσίπουρο και αντικαθίσταται με την ονομασία «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών», στις περιπτώσεις που δεν αφορά τυποποιημένο προιόν.
Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή των μικρών αποσταγματοποιών της Κρήτης, των μικρών παραγωγών τσικουδιάς αλλά και των παραγωγών τσίπουρου στην υπόλοιπη χώρα, ενώ πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη με τα προεδρεία των κρητικών συλλόγων των αποσταγματοποιών και την Περιφέρεια Κρήτης.
Εκεί αποφασίστηκε πως απώλεια στο όνομα η Κρήτη δεν πρόκειται να δεχθεί και θα απαιτηθεί τροποποίηση του φακέλου που επιτρέπει στους μεγάλους ποτοποιούς και μόνο να χρησιμοποιούν την ονομασία τσίπουρο και τσικουδιά στα τυποποιημένα ποτά τους.
Το θέμα με την ονομασία της τσικουδιάς σέρνεται πάντως εδώ και χρόνια.
Όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών, Μιχάλης Καμπιτάκης, το 2019 είχε βγει καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα τσικουδιάς και τσίπουρου, όμως όχι για την ονομασία τους αλλά για φορολογικά ζητήματα.
Ειδικότερα τότε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι «η ελληνική νομοθεσία (Νόμος 3845/2010 και Νόμος 2969/2001) που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης».
Μετά απ’ αυτό οι μεγάλοι ποτοποιοί ετοίμασαν φακέλους ώστε να χαρακτηριστούν τα δυο προϊόντα ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και στην συνέχεια ήλθε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ουσιαστικά απαγορεύει στους μικρούς διήμερους παραγωγούς τσικουδιάς να χρησιμοποιούν το όνομα τσικουδιά εφόσον το προϊόν τους δεν είναι τυποποιημένο.
Πρόσφατα που το θέμα ανακινήθηκε ξανά προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός πως υπήρξαν εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων των αποσταγματοποιών που ταυτίστηκαν με την προοπτική να ονομάζεται τσικουδιά και τσίπουρο μόνο το απόσταγμα που είναι τυποποιημένο κι όλα τα υπόλοιπα μη τυποποιημένα να χαρακτηρίζονται ως «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών», όπως προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Οι θέσεις αυτές δίχασαν τον κλάδο και κάποιοι από τον αγροτικό χώρο δεν έκρυψαν τους φόβους τους πως αυτές οι απόψεις κρύβουν συμφέροντα που δεν είναι σύμφωνα με τους μικρούς παραγωγούς αλλά με τους μεγάλους ποτοποιούς.
Όπως είπαν, εδώ και δεκαετίες εκείνοι που κράτησαν ζωντανά τα ονόματα τσίπουρο και τσικουδιά δεν ήταν οι μεγάλοι ποτοποιοί αλλά οι σχεδόν 300.000 μικροί παραγωγοί σε όλη τη χώρα. Αυτοί διατήρησαν την παράδοση και κράτησαν τις τιμές του προϊόντος χαμηλά ώστε να είναι προσιτό σε όλους , κι αυτό κάποιοι… το ξέχασαν.
Τι υποστηρίζει ο κ. Ιερωνυμάκης
Το newshub.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών – Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη ο οποίος μας είπε πως το θέμα της ονομασίας δεν είναι το μοναδικό που σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε.
Σ’ εκείνο που συμφωνούμε όλοι, είπε, είναι πως το όνομα τσικουδιά δεν πρέπει να χαθεί. Όμως, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε πως μπορεί να δοθεί η δυνατότητα εμφιάλωσης τσικουδιάς στο πλαίσιο μικρών οικοτεχνιών, πρέπει να δούμε πως θα υπάρξει νοικοκύρεμα στο χώρο καθώς εκείνον δεν τον ικανοποιεί το να βλέπει την τσικουδιά να διακινείται σε μπλαστικά μπουκάλια του νερού και μπιτόνια, ακόμα να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που κάνουν απόσταξη μια και παρατηρείται συχνά το φαινόμενο οι ίδιοι οι καζανάρηδες να μην έχουν ούτε μια κουρμούλα αμπέλι.
Ο κ Ιερωνυμάκης μας είπε πως θα επικοινωνήσει από βδομάδα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για να κλείσει μια συνάντηση στην οποία θα μετέχουν εκτός από τον ίδιο και εκπροσώπους των αμπελουργών, ένας εκπρόσωπος από κάθε Σύλλογο Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών της Κρήτης και ένας επιστημονικός συνεργάτης.
Ζητούμενο, εξηγεί, είναι να οριστεί στην παρούσα φάση το πλαίσιο των διεκδικήσεων της Κρήτης αναφορικά με την τσικουδιά γιατί μόνο με το θέμα της ονομασίας δεν μπορούν να πορευθούν και είναι μια ευκαιρία να λυθούν κι άλλα ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως γίνεται κατανοητό πως το όλο θέμα είναι λεπτό και άπτεται μιας μακράς παράδοσης που υπάρχει στην Κρήτη ως προς την παραγωγή τσικουδιάς. Το ότι χάσαμε επίσημα την ονομασία ρακί που κατοχύρωσαν οι Τούρκοι αλλά παρολαυτά όταν θελήσουμε να παραγγείλουμε το προϊόν σε μια ταβέρνα στην Κρήτη δεν ζητάμε τσικουδιά αλλά ρακή δεν δικαιολογεί καμιά νέα απώλεια ονόματος προς όφελος των μεγάλων ποτοποιών.
-
19 Μαρτιου 2024, 11:57Πένθος στο Οροπέδιο Λασιθίου για τον αιφνίδιο θάνατο 47χρονου επιχειρηματία
-
17 Μαρτιου 2024, 16:52Ξέφρενο κέφι στο καρναβάλι του Αρκαλοχωρίου (Φωτό + Βίντεο)
-
18 Μαρτιου 2024, 15:11Κρήτη: Η φωτοβολίδα τον χτύπησε στο συκώτι - H τραγική ειρωνεία για τον 33χρονο Μανώλη που σκοτώθηκε
-
18 Μαρτιου 2024, 19:03Πένθος στον Άγιο Νικόλαο: Την Τετάρτη λένε το τελευταίο αντίο στον Μανώλη
-
18 Μαρτιου 2024, 07:16«Ο Όμηρος και ο Απαγωγέας» του Ηρακλειώτη Αλέξανδρου Παπαδάκη
-
18 Μαρτιου 2024, 08:10Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 33χρονος άνδρας από κροτίδα