Κρήτη: Ανεβαίνουν στη συνάντηση με τον Υπουργό, ενώ οι Δήμαρχοι λένε «όχι» στην κλειστή Δομή για μετανάστες
«Όχι» σε κλειστή Δομή για μετανάστες στην Κρήτη λένε οι Δήμαρχοι του νησιού, την ώρα που αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια διερευνητική συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη
Η συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής στο Υπουργείο ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργο Μαρινάκη.
Oπως είναι γνωστό οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι έχουν ενστάσεις με τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής και αυτό που προκρίνουν εδώ και καιρό είναι οι προσωρινές Δομές φιλοξενίας, με το «αγκάθι» φυσικά να μένει η περιοχή και ο χώρος όπου μπορεί να στηθεί μια τέτοια υποδομή.
Συνάντηση προετοιμασίας
Στα πλαίσια της αυριανής επίσκεψης έγινε συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης μεταξύ του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και Δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργου Μαρινάκη. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε ο συντονισμός και η προετοιμασία ενόψει της αυριανής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, παρουσία του
Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που σχετίζονται με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη, ενώ διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων και θέσεων ως προς τα αιτήματα και τις προτάσεις που θα τεθούν από την πλευρά των αυτοδιοικητικών αρχών του νησιού.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης υπογράμμισαν την ανάγκη για ενιαία εκπροσώπηση και υπεύθυνη στάση σ’ ένα θέμα εθνικής σημασίας, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και τις ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης.

Οι πιθανές τοποθεσίες
Οπως έχει γράψει το newshub.gr σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο οι πιθανές τοποθεσίες είναι τρεις: Η πρώτη είναι το στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλλι. Η δεύτερη είναι το στρατόπεδο στο Τυμπάκι στη Μεσαρά, ενώ η τρίτη είναι το παλιό στρατόπεδο στον Καρτερό. Χωροι, οι οποιοι έχουν ακουστεί και στο παρελθόν, εγείροντας μια σειρά από αντιδράσεις
Αυτό που επισημάνθηκε για τα σενάρια σχετικά με τα παλιά στρατοπεδα είναι ότι η απόφαση για την παραχώρηση ενός στρατοπέδου αποτελεί ένα σημείο «κλειδί» καθώς, μια τέτοιου είδους παραχώρηση θα είναι μια υπόθεση πιο εύκολη.
Δηλαδή το να παραχωρηθεί ένα παλιό στρατόπεδο που ανήκει στο Υπουργείο Αμυνας, είναι κάτι που διευκολύνει την όλη διαδικασία, από το να βρεθεί και να παραχωρηθεί ένας χώρος, ο οποίος μπορεί να ανήκει για παράδειγμα σε έναν Δήμο.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός για το μεταναστευτικό
Τη θέση της Δημοτικής Αρχής ότι είναι αποδεκτή μόνο μια δομή άμεσης ανάγκης για την προσωρινή ολιγοήμερη παραμονή των παράτυπων μεταναστών, μέχρι τη μετακίνηση τους στις υφιστάμενες δομές που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα, επανέλαβε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός μιλώντας για το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει ότι η ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος δεν πρέπει να παραμερίζεται και σχολίασε την στάση της κεντρικής Διοίκησης: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το ζήτημα αυτό έχει και ανθρωπιστική διάσταση η οποία επίσης δεν μπορεί να παραμερίζεται, όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη μας.

Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα στο οποίο η κεντρική Διοίκηση έχει δείξει αδράνεια σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά με τα οποία εμφανίζεται εδώ και αρκετό καιρό στην Κρήτη. Παραμένουμε στη θέση ότι μια δομή άμεσης ανάγκης η οποία θα χρησιμοποιείται για την μεταφορά των ανθρώπων αυτών στις κεντρικές δομές, αποτελεί την δική μας επιλογή». Σχετικά με τις αναφορές που έχουν υπάρξει για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας στο στρατόπεδο Μπετεινάκη, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αφού αναφέρθηκε στον μακρόχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό της συγκεκριμένης έκτασης δήλωσε «Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι σχεδιασμοί οι οποίοι γίνονται σε τοπικό επίπεδο. Για το στρατόπεδο Μπετεινάκη υπάρχει ένας πολεοδομικός σχεδιασμός ο οποίος είναι σχεδόν ολοκληρωμένος. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο ώστε να εγκριθεί και είναι προϊόν μεγάλης και μακρόχρονης προσπάθειας που εντάσσεται σε γενικότερα πλαίσια χωροταξίας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί από μια σημειακή απόφαση, η οποία λαμβάνεται υπό το κράτος μιας πίεσης που αφέθηκε να συσσωρευθεί και να εκδηλώνεται με τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου υπενθύμισε και τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης πριν λίγες ημέρες για το ζήτημα, συμπλήρωσε πως η δημιουργία δομών φιλοξενίας στο νησί δεν πρέπει να αποφασιστεί μονομερώς από την Κυβέρνηση και τόνισε: «Είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο είχαμε συζητήσει. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια δομή έκτακτης ανάγκης για την προσωρινή ολιγοήμερη παραμονή των παράτυπων μεταναστών μέχρι τη μετακίνηση τους στις υφιστάμενες δομές που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα. Μάλιστα είχαμε προχωρήσει για να συμβάλλουμε και να γίνουμε πρακτικοί, στην αναζήτηση και χώρων που θα μπορούσαν να μισθωθούν μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα για τον σκοπό αυτό. Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί τη θέση μας. Ακούσαμε ωστόσο και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί, ότι υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθούν δύο δομές φιλοξενίας στην Κρήτη.
Αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να αποφασιστεί μονομερώς και ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης και με την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, με την Περιφέρεια και τους Δήμους». Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να επικουρήσει στην αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνεται έγκαιρα και χωρίς αιφνιδιασμούς: «Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να επικουρήσει στην αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος; Ασφαλώς και το οφείλει και από την ανθρωπιστική άποψη να το κάνει. Αλλά το ορθό είναι αυτό να γίνεται έγκαιρα και χωρίς αιφνιδιασμούς. Νομίζω βρισκόμαστε στο σημείο αυτό. Έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση για τους ειδικότερους χώρους οι οποίοι ενδεχομένως επιλεγούν, εάν προχωρήσει η λύση την οποία ακούσαμε να αναγγέλλεται από την κεντρική κυβέρνηση».
Οι Δήμαρχοι
Για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού και την δραματική αύξηση που έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες, μίλησε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, μιλώντας για όσα συμβαίνουν τα τελευταία 4 χρόνια στα Χανιά, με τον δήμο να επωμίζεται όλο το βάρος των ροών δήλωσε «Δεν είναι κάιτι που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα, το αντιμετωπίζομυε τα τελευταία 4 χρόνια. Χωρίς χρηματοδότηση, συνδράμουμε καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους, ως οφείλουμε να κάνουμε. Υπάρχει ένας χώρος που παρέχει στα στοιχειώδη στους ανθρώπους αυτούς. Τις τελευταίες ημέρες, όλο αυτό έχει καταστεί πολύ δύσκολο και επικίνδυνο».

Ο Δήμαρχος Χανίων, εξαπέλυσε τα βέλη του προς το κεντρικό κράτος, που έχει αφήσει τον Δήμο Χανίων, μόνο του. «Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τροφή, η ένδυση και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης καλύπτονταν από τον δήμο Χανίων», σχολίασε ο Δήμαρχος ενώ συμπλήρωσε πως «Μας αφήνουν εκτός από τη συζήτηση που γίνεται σήμερα».
Για τα κλειστά κέντρα κράτησης, που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως δεν υπάρχει ενημέρωση για αυτά, πότε, πώς και πού θα γίνει. «Δε θα δεχτούμε στην Κρήτη, κλειστό κέντρο κράτησης, επισημαίνει ο Δήμαρχος, όμως κάτω από μια πολύ συγκεκριμένη λογική. Η δομή της Μαλακάσας, έχει ακόμα μια τεράστια δυναμικόητα φιλοξενείας. Γιατί δεν εξαντλούμε αυτή τη δυναμικότητα»;
«Δε μιλάμε ούτε για φιλοξενία, ούτε για ενσωμάτωση. Μιλάμε για κράτηση. Στο Ανατολικό Αιγαίο λύθηκε το μετανστευτικό επειδή δημιουργήθηκαν τέτοιες δομές;» αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος Χανίων και συμπλήρωσε: Αυτά τα ζητήματα ή θα λυθούν σε επίπεδο εθνικό και Ε.Ε για να αποτραπεί η εκκίνηση των ροών, και όχι πετώντας το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Κλείνοντας σχολίασε, στην πόλωση που δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες. «Δεν γίνεται με μεγάλη ευκολία να υπάρχουν αυτές οι φωνές που λένε “πάρτε τους σπίτι σας”, δεν είναι αυτη η απάντηση, ούτε η προσέγγιση που θέλουμε να έχουμε. Θέλουμε οργανωμένο σχέδιο και να μην είναι εκτός η τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Την ίδια στιγμή και οι Δήμαρχοι Φαιστού, Αγίου Βασιλείου και Βιάννου μιλούν στο newshub.gr, εκφράζοντας την αγωνία τους για την πίεση που δέχονται οι περιοχές τους, αλλά και την ανάγκη για δίκαιη κατανομή ευθυνών σε εθνικό επίπεδο.

Νικολιδάκης Γρηγόρης : «Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες δομές φιλοξενίας στην Κρήτη»
Ο Δήμαρχος Φαιστού δηλώνει ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν ήδη επιβαρύνει τον Δήμο του, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για δημιουργία δομών φιλοξενίας στην Κρήτη. Ζητά δίκαιη γεωγραφική κατανομή των μεταναστών σε όλη τη χώρα και εκφράζει την ανησυχία του για τον αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
"Οι περιοχές του Δήμου Φαιστού είναι ήδη επιβαρυμένες από τις μεταναστευτικές ροές. Δεν υπάρχει περιθώριο για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη. Το πρόβλημα της φιλοξενίας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μια δίκαιη και ισόποση διασπορά σε διαφορετικά σημεία της χώρας — όχι αποκλειστικά στο νησί μας.
Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι από τα δυσκολότερα. Οι τοπικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν οικονομικά, καθώς οι επισκέπτες εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο την περιοχή".
Γιάννης Ταταράκης: «Η κατάσταση στην Αγία Γαλήνη είναι πλέον απελπιστική»
Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου χαρακτηρίζει πρωτοφανή την πίεση που δέχεται ο Δήμος του από το μεταναστευτικό κύμα. Ζητά να μην δημιουργηθούν κλειστές δομές στην Κρήτη και τονίζει πως ο Δήμος του έχει ήδη καλύψει σημαντικές δαπάνες από ίδιους πόρους, που δεν μπορούν πλέον να συνεχιστούν.
"Η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κρήτης και πρωτόγνωρη για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Όπως ανέφερα και στην επιστολή που απέστειλα στους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ναυτιλίας, οι δομές φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη θα πρέπει να είναι προσωρινές. Πρέπει να ενισχυθεί η κλειστή δομή της Μαλακάσας στην Αττική και να μην δημιουργηθούν νέες κλειστές δομές στο νησί.
Η κατάσταση στην Αγία Γαλήνη είναι πλέον απελπιστική. Οι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό θα υποστούν τεράστιο οικονομικό πλήγμα.
Επιπλέον, ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και πλήρους σίτισης των μεταναστών. Να σας ενημερώσω ότι μέσα σε έναν χρόνο, από ιδίους πόρους, έχουμε δαπανήσει 120.000 ευρώ για τη διαχείριση της κατάστασης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Ταταράκη:
«Αξιότιμοι Κύριοι,
Με τη παρούσα επιστολή επιθυμούμε την ενημέρωση σας με την συνάντηση που πραγματοποίησα με φορείς και κατοίκους της Κοινότητας Αγίας Γαλήνης την Τρίτη 8/7/2025 με αφορμή τις αυξημένες ροές μεταναστών νότια του Νομού Ρεθύμνης και την αποβίβαση τους στο λιμάνι του οικισμού το οποίο είναι η μοναδική πύλη εισόδου.
Η ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος είναι πρωτοφανή για τα έως τώρα δεδομένα σε επίπεδο Κρήτης και πρωτόγνωρη για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναγνωρίστηκε ότι το μεταναστευτικό ένα σύνθετο κοινωνικό - οικονομικό φαινόμενο με τεράστιες συνέπειες για τις περιοχές υποδοχής όπως ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και εξέφρασαν την αγωνία και την αγανάκτηση τους καθώς θεωρούν ότι πλήττεται ο τουρισμός της περιοχής στον οποίο στηρίζεται η τοπική οικονομία.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των επιχειρηματιών δεν έχουν ρατσιστικά κίνητρα αλλά οφείλονται στην αβεβαιότητα για την εξέλιξη του φαινομένου και το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που θα υποστούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό.
Παράλληλα εκφράστηκε και η αγωνία για την ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος καθώς λόγω της έλλειψης υποδομών στην Κρήτη δεν μπορούν να εξασφαλισθούν οι βασικές ανάγκες των μεταναστών όπως τροφή και στέγη κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους το οποίο αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε τις υποδομές και ούτε τους πόρους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα τονίστηκε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί διαφορετική λύση από την αποβίβαση των μεταναστών στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και την επιβίβαση τους σε πούλμαν. Συγκεκριμένα προτείνετε ως βέλτιστη η λύση, όπως η σημερινή εξαιρετικά πετυχημένη επιχείρηση στα παράλια της Γαύδου, η διαπλοϊκή μεταφορά των μεταναστών μετά τον εντοπισμό τους και η απ΄ ευθείας μεταφορά τους εν πλώ στις οργανωμένες δομές της Αττικής όπου έτσι και αλλιώς καταλήγουν τελικά, αρκεί να γίνει οργανωμένα, συντεταγμένα και όχι αποσπασματικά.
Με δεδομένη την διάθεση όλων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος παραμένουμε στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων για συνεργασία και συζήτηση.»

Παύλος Μπαριτάκης: «Δεν έχουμε βοήθεια από την Πολιτεία»
Ο Δήμαρχος Βιάννου εκφράζει την ανησυχία του για την καθημερινή άφιξη μεταναστών στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου και καταγγέλλει την έλλειψη υποστήριξης από το κράτος. Κάνει λόγο για εξαγγελίες χωρίς σχέδιο και ζητά επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό.
"Η αυξανόμενη ροή μεταναστών στην Κρήτη έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον ζήτημα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Ο Δήμος Βιάννου, όπως και άλλοι παράκτιοι δήμοι του νησιού, αντιμετωπίζει καθημερινά την άφιξη νέων μεταναστών, χωρίς καμία στήριξη από την κεντρική διοίκηση.
Αναμένουμε την άφιξη του αρμόδιου Υπουργού, κ. Πλεύρη, ώστε να μας ενημερώσει με ακρίβεια και εξειδίκευση για τις προθέσεις της Πολιτείας.
Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη φαίνεται να γίνονται χωρίς σαφές σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα υλοποίησης. Είμαστε, λοιπόν, σε αναμονή…"
Διαβάστε επισης:
Πλεύρης για μεταναστευτικό: Το μενού στις δομές φιλοξενίας- τι θα ισχύει για τα επιδόματα
Ντοκουμέντα με άνδρες του Χάφταρ να στέλνουν «καραβιές» μεταναστών στην Κρήτη
Κρήτη: Ασφυκτική η κατάσταση – Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες σε προσωρινή φιλοξενία
«Αφίξεις μεταναστών χωρίς τέλος στην Κρήτη – Συλλήψεις διακινητών στη σκιά των εξαγγελιών Μητσοτάκη»
-
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
