Κρήτη: Εγκατάλειψη των ελαιώνων, καιρικές συνθήκες και δάκος, οι βασικές αιτίες της καταστροφικής χρονιάς
αγαπημένα σου στη Google
Σε πολλές περιοχές του νησιού, το ράβδισμα έχει εδω και καιρό ξεκινήσει, σε μια προσπάθεια από τους ελαιοπαραγωγούς να μην χάσουν και τον καρπό που έχει μείνει πάνω στα ελαιόδεντρα.
Μάλιστα αυτό που συστήνεται είναι να μην χτυπαμε πολύ τα δέντρα, με δυνατό ράβδισμα δηλαδή, γιατί είναι πολύ κουρασμένα, έχουν πολύ λίγα φύλλα και δε θα μπορέσουν να αποδώσουν τα επόμενα χρόνια.
Οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την ανομβρία, αλλά και την εγκατάλειψη των ελαιώνων λόγω της αδυναμίας συστηματικής καλλιέργειας τους, έχουν φέρει σε μια δύσκολη κατάσταση τα λιόφυτα.
Μάλιστα ο εντομολόγος και ιδρυτής της «Δακοφάκας» κ. Ευρικλής Φιτσάκης, λέει πως σε πολλές περιπτώσεις, μιλάμε για εγκατάλειψη των ελαιώνων ή για μερική εγκατάλειψη τους και μάζεμα του καρπού.
«Θα έβαζα πρώτη ως αιτία την εγκατάλειψη και μετά - από κοντά - την ανομβρία. Το κόστος καλλιέργειας είναι πλέον μεγάλο και πολλοί αφήνουν τις ελιές στο έλεος τους, περιμένοντας να μαζέψουν ό,τι και όσο καρπό μπορεί να έχει μια ελιά.
Βλέπουμε να υπαρχει ένα... ασανσερ στην τιμή του λαδιού, το οποίο από τα 2 ευρώ έφτασε στα 9 ευρώ και τώρα είναι περίπου στα 5, ενώ το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής είναι πάνω από 4.5 ευρώ και αυτό δεν αφήνει κάποιον να μπορεί και να ασχολείται σωστά, επαγγελματικά. Ενώ θα έπρεπε κάποιος να ασχολείται και βα βγάζει λάδι, δεν το κάνει γιατί δεν μπορεί να καλλιεργήσει συστηματικα», καταλήγει ο κ. Φιτσάκης.
Καταστροφές
Την ίδια ώρα τα τελευταία 24ωρα εχουν σημειωθεί καταστροφές λόγω των καιρικών συνθηκών. Ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Κρήτης, προκαλώντας προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειες.
Στις Γκαγκάλες, του δήμου Γόρτυνας στη Μεσαρά για παράδειγμα, (φωτογραφία που ακολουθει) το χαλάζι κατέστρεψε ελιές, ρίχνοντάς τες στο έδαφος, με τους παραγωγούς να εκφράζουν αγανάκτηση καθώς δεν είχαν προλάβει να συλλέξουν τον ελαιόκαρπο.

Τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν από πτώση της θερμοκρασίας και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Βιάννος, η Ιεράπετρα, ο κάμπος της Μεσσαράς, ενώ βροχές καταγράφηκαν και στο Ηράκλειο.
Α.Κ.
-
29 Ιουλιου 2026, 22:25Φωτιά στη Σητεία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ήχησε το 112 για εκκενώσεις -
30 Ιουλιου 2026, 15:30Νέα μεγάλη πυρκαγιά στον Πρέβελη - Εκκενώθηκε το Μοναστήρι -
30 Ιουλιου 2026, 10:15Πύρινη κόλαση στο νότιο Ρέθυμνο: Οι φλόγες μπήκαν στο φοινικόδασος της Πρέβελης-Τιτάνια μάχη των Πυροσβεστών (Live όλες οι εξελίξεις) -
29 Ιουλιου 2026, 12:50Εξάρθρωση συμμορίας σε Αλάγνι και Χαράκι: Συνελήφθησαν τα μέλη της αλλά ο φόβος παραμένει -
29 Ιουλιου 2026, 07:06Τελευταίο αντίο στο Δημήτρη που "έσβησε" στην άσφαλτο: Σήμερα η κηδεία του 27χρονου -
30 Ιουλιου 2026, 07:15Αβέρωφ Νεοφύτου: Στην Κύπρο κάποιοι από φόβο επιλέγουν την κατοχή από τη λύση! (podcast)
