Κρήτη: Επί τάπητος η πρόταση για την δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων - Τι αναφέρει ο Σταύρος Αρναουτάκης (Βίντεο)
αγαπημένα σου στη Google
Τη στιγμή που το κύμα των μεταναστευτικών ροών «καίει» την Ελλάδα, ειδικά μετά από τις ανακοινώσεις της Γερμανίας, το ζήτημα απασχολεί εντόνως την ελληνική πλευρά.
Είναι ένα θέμα που «καίει» και την Κρήτη, καθώς το νησί είναι πύλη εισόδου για τους μετανάστες και πρόσφυγες, κάτι που αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό...αφίξεων που καταγράφονται στα παράλια.
Για το θέμα αυτό μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης που είπε πως έχει κατατεθεί πρόταση προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την εξεύρεση δύο χώρων προσωρινής φιλοξενίας.
«Είχα μια επικοινωνια με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Είχαμε συμφωνήσει να βρεθούν δυο χώροι σε περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτό που μας διαβεβαίωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι θα έρθει στην Κρήτη και το Υπουργείο και θα δει θετικά το ενδεχόμενο να γίνουν δτο Κέντρα για 48 ώρες, μέχρι να μεταφερθούν στην ΑΘήνα οι μετανάστες», επισήμανε. Και συνέχισε λέγοντας πως:
«Εχουμε καθυστερήσει. Απο την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης αυτό που λέμε ειναι πως δεν μπορούμε να έχουμε τους ανθρώπους στους δρόμους. Πρέπει να πάνε σε ένα χώρο που θα πληροι τις προϋποθέσεις.
Ο Υπουργός
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στη διάρκεια της συνέντευξης του αναφέρθηκε στο πρόβλημα.
Στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ροές έχουν αυξηθεί. Η αυξητική τάση έχει ξεκινήσει από το τέλος του προηγούμενου έτους και συνεχίζεται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Η τάση είναι αυξητική κι αυτό ασφαλώς προβληματίζει. Το σύστημά μας έχω πει πολλές φορές, αντέχει επί του παρόντος, εκτός δραματικού απροόπτου, ένα δραματικό απρόοπτο που ίσως δεν είναι και τόσο απρόοπτο, είναι μία ακόμα μεγαλύτερη ανάφλεξη στο Λίβανο όπου εκεί ασφαλώς και αν αρχίζουν να γενικεύονται οι συγκρούσεις θα έχουμε άλλη μια επιπλέον ροή προς τα Δυτικά, μέσω τις Μεσογείου. Θα πιεστεί εξαιρετικά πάρα πολύ η Κύπρος, αναμένεται να πιεστεί και η Ελλάδα και η Τουρκία. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός χθες στη Νέα Υόρκη, στον απόηχο της συνάντησής του με τον Ερντογάν, και ήταν βασικό θέμα της συζήτησής τους είναι ότι σε αυτό το κομμάτι. στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, Ελλάδα και Τουρκία έχουν να κερδίσουν και οι δύο εάν συνεργαστούν.
Στο αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την Τουρκία: Το ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας φαίνεται από τα αποτελέσματα που έχει αποδώσει αυτή η συνεργασία στο μέτωπο του Έβρου στα χερσαία μας σύνορα, εκεί υπάρχουν τακτικές συναντήσεις σε επιτελικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο από αρμόδιους για τη φύλαξη των συνόρων και των τριών χωρών, βάζω και τη Βουλγαρία μέσα, υπάρχει μία τριμερής δηλαδή Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας που αποδίδει. Γιατί από τον Έβρο οι ροές είναι μειωμένες. Ελάχιστα περί το 5% αλλά μειωμένες. Είναι και πιο εύκολο διότι οπωσδήποτε η κατασκευή των εμποδίων, όχι μόνο ο φράχτης, έχει περιορίσει τα σημεία εισόδου και επομένως κάνει πιο δύσκολη υπόθεση την είσοδο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Στα νησιά και στη θάλασσα είναι άλλο το ζήτημα, έχουμε μία πάλι οριακή μείωση από το Βόρειο Αιγαίο, η δομή της Λέσβου φιλοξενεί περίπου τους χίλιους, είναι περίπου ιστορικό χαμηλό αυτό το διάστημα, θυμίζω παλαιότερες εποχές που ήταν 15.000.
-
01 Ιουλιου 2026, 21:19Πολιτική καταδίκη για τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη -
01 Ιουλιου 2026, 11:28Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
02 Ιουλιου 2026, 10:25Την Παρασκευή το τελευταίο αντίο στον 60χρονο που έσβησε μετά από τροχαίο δυστύχημα στο Μεταξοχώρι – Η έκκληση της οικογένειας -
01 Ιουλιου 2026, 13:46Βασίλης Λεβέντης: Πέθανε σε ηλικία 75 ετών -
02 Ιουλιου 2026, 07:15Νικόλας Φαραντούρης: Απαράδεκτοι Μπίστης και Σιακαντάρης που χαρακτήρισαν μονομερή ενέργεια την πόντιση καλωδίου στην Κάσο! (podcast) -
01 Ιουλιου 2026, 21:12Αμμουδάρα: «Έσκασε» ο μετασχηματιστής από τη ζέστη και την υγρασία - Λαχτάρισαν οι κάτοικοι
