Κρήτη: Η μάχη του... νερού: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι κατά του επίμαχου νομοσχεδίου για τη διαχείριση του

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια σε όσα προωθούνται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού. Οπως έχει γράψει το newshub.gr οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ, αλλά και των άλλων φορέων διαχείρισης έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
Ετσι σήμερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, διατρανώνοντας την αντίθεση τους για τα όσα - όπως τονίζουν - έρχονται στο θέμα της διαχείρισης του νερού, τόσο στο Ηράκλειο, όσο και πανελλαδικά. Ενώ σήμερα είχαμε μια ακόμη στάση εργασίας απ΄οτην πλευρά τους, με συνέπεια τα γραφεία της ΔΕΥΑΗ, αλλά και των άλλων Υπηρεσιών να υπολειτουργήσουν.
Το ψήφισμα
Την ίδια ώρα την πλήρη αντίθεση του στην λειτουργία της Νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων όπως προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου.
Το Σώμα εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε παρέμβαση στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. με την επισήμανση πως το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο ρυθμιστικής αρχής.
Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου επισημαίνεται πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό δεν μπορεί να ρυθμίζεται από τους κανόνες της αγοράς.
Σημειώνεται επίσης πως οι Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να ενισχυθούν οργανωτικά και διοικητικά για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να μετεξελιχθούν σε σύγχρονες και υγιείς επιχειρήσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που υπηρετούν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου με το ομόφωνο ψήφισμά του ζητάει :
Την απόσυρση του νομοσχέδιου κατά το μέρος που αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων με την επισήμανση πως το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο ρυθμιστικής αρχής. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό δεν μπορεί να ρυθμίζεται από τους κανόνες της αγοράς. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει με κάθε τρόπο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χαρακτήρα του.
Την ενίσχυση, οργανωτικά και διοικητικά των Δ.Ε.Υ.Α. (κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα).
Το παρών ψήφισμα να σταλεί στην Κυβέρνηση, στα Κόμματα, την ΠΕΔ Κρήτης και σε όλους τους Βουλευτές του νομού Ηρακλείου.
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε : «Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και αυτόν τον χαρακτήρα του οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Είναι θεμελιώδες στοιχείο πολιτισμού η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο νερό. Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς διαχείρισης που θα βάζει το νερό σε συνθήκες ρύθμισης από κανόνες της αγοράς».
Τι απάντησε ο Υπουργός
Υπενθυμίζεται ότι οι απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργού δεν έχουν πείσει κανέναν.
«Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού». Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνάντηση που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπό τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), υπό τον πρόεδρό της, Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έγινε απολύτως σαφές ότι η πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών- κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο υπουργός, επεσήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος.
Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου νόμου τού ΥΠΕΝ για την δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, κ. Σκρέκας επεσήμανε τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος εποπτείας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος από την Πολιτεία, κι εξήγησε την πρόθεση της κυβερνήσεως να καθιερωθεί ένας ενιαίος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και εποπτείας των δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με μοναδικό σκοπό τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και της υψηλής ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών ακόμη και στον τελευταίο κάτοικο της Ελλάδος, και μάλιστα σε προσιτές τιμές.
Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ανέπτυξε τον προβληματισμό της για την υπαγωγή του ελέγχου σε Ρυθμιστική Αρχή κι ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι με την επιλογή αυτή, θωρακίζεται κυρίως η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού, όχι μόνο ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής των αντίστοιχων δημοσίων- δημοτικών επιχειρήσεων.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι εξής:
1. Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί «νέας προσέγγισης» στο αντικείμενο του νόμου,
2. Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, δηλαδή ότι αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,
3. Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση των ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ,
4. Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και
5. Προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη
Με την τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως απώτερο στόχο, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο Χάρης Μαμουλάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ΝΔ ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί, εμπλέκει μια Ρυθμιστική Αρχή - που έχει ως σκοπό τη ρύθμιση της ιδιωτικής αγοράς - στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, αλλά και της διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Πρόκειται όπως χαρακτηριστικά ανάφερε για: «Την υφαρπαγή των ΔΕΥΑ από τις τοπικές κοινωνίες, την υφαρπαγή της διαχείρισης απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, την αναπαραγωγή μίας γκρίζας ζώνης που δεν επιτρέπει στην οικονομική δημοκρατία να ξεδιπλώσει την δυναμική της, καθώς και για την ολοκλήρωση της απαξίωσης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας που ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι η κρίσιμη παράμετρος είναι ο ρυθμός των επενδύσεων που θα επιβληθεί από την Ρυθμιστική Αρχή στις ΔΕΥΑ, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται οικονομικά. «Άρα τι επιλογές θα έχουν οι ΔΕΥΑ; Να αυξήσουν το κόστος του νερού προς τους πολίτες για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους; Να κάνουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικές όταν σπεύδει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες ύδρευσης που έχουν σήμερα αποθεματικό πρέπει το συντομότερο να το μειώσουν, έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με τις ΔΕΥΑ που έχουν οικονομικό πρόβλημα, λέγοντας ότι η απάντηση του κ. Σκρέκα, είναι η συρρίκνωση του κόστους λειτουργίας τους μέσα από οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν με την συγχώνευση ανάλογων επιχειρήσεων με όμορους δήμους. «Άρα, πέρα από την εκτινάξει του κόστους ζωής για τους πολίτες και του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις, το σχέδιο νόμου αποτελεί αντικειμενικά ένα νόμο ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης.
Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης, έκανε αναφορά σε παραδείγματα ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις που αποπειράθηκαν να διαχειριστούν τα υδάτινα αποθέματά τους με χρηματοοικονομικά κριτήρια και μετά την μεγάλη αύξηση των τιμών, οι ανάλογες επιχειρήσεις επανήλθαν στο δημόσιο έλεγχο και ανέφερε: «Πρέπει να απαντήσετε με καθαρό τρόπο σ’ ένα βασικό ερώτημα, ένα ερώτημα που αφορά όλες και όλους μας και κυρίως τις επόμενες γενιές: Το νερό τι είναι τελικά; Δημόσιο αγαθό ή εμπόρευμα; Με τις πράξεις σας, δείχνετε ότι για εσάς είναι εμπόρευμα. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δημόσιο αγαθό και το έχουμε αποδείξει στην πράξη.».
-
20 Μαρτιου 2023, 17:10Ν. Χαλκιαδάκης: Θα «βουλιάξει» η Κρήτη από τουρίστες-Προς υπογραφή η σύμβαση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
-
21 Μαρτιου 2023, 12:22Χανιά: Υπογράφηκε η νέα Τοπική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων
-
21 Μαρτιου 2023, 11:00Έρευνα: Η περιοχή της Κρήτης που «ανεβαίνει»τουριστικά - Οι top χώρες προέλευσης των τουριστών (διαγράμματα)
-
20 Μαρτιου 2023, 07:44Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας
-
20 Μαρτιου 2023, 07:00Ηράκλειο: Διαγραμμίσεις και πλέγματα στον κόμβο Γουβών - Προχωρά το έργο (φωτο)
-
21 Μαρτιου 2023, 07:44Βολές στο κέντρο... της Τρίτης