Kρήτη: Κατέθεσε ο 20χρονος στη δίκη για τους βιασμούς του - Συνεχίζεται η δίκη

Με την πολύωρη κατάθεση του 20χρονου Γιάννη, που σύμφωνα με το συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας αναγνώρισε στους κατηγορούμενους αυτούς που τον κακοποιούσαν και σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης έπεσε σε δεκάδες αντιφάσεις και παραδέχθηκε ότι λέει συχνά ψέματα, συνεχίσθηκε την Τετάρτη η πολύκροτη δίκη στο Ρέθυμνο.
Η κατάθεση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και αφού πρώτα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας ο 20χρονος να ερωτηθεί γραπτά και χωρίς την παρουσία των κατηγορούμενων. Με βάση το κατηγορητήριο ο 20χρονος όταν ήταν ανήλικος κακοποιούνταν και είχε βιαστεί από τους κατηγορούμενους συμφωνα με το goodnet.gr.
Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας κ. Νίκος Ντουντουλάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει το παιδί να προστατευτεί με όλες τις διατάξεις που προβλέπει ο κώδικας ποινικής δικονομίας. Πέρα του ότι έγινε το αυτονόητο η κατάθεση του να γίνει κεκλεισμένων των θυρών δεν έγινε δεκτό το αίτημα μας να είναι απόντες οι κατηγορούμενοι κάτι που σημαίνει ότι επήλθε μια μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία για το παιδί. Υπήρχε η δυνατότητα στο παιδί να γίνουν οι ερωτήσεις γραπτώς κάτι που απορρίφθηκε παρότι ο εισαγγελέας το είχε προτείνει.»
Ο κ. Ντουντουλάκης άφησε αιχμές για τους συνηγόρους της υπεράσπισης ότι « η άλλη πλευρά, η υπεράσπιση, έκανε συνεχώς ερωτήσεις που ήταν και επαναλαμβανόμενες και με τέτοιο τρόπο που να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το παιδί. Να μπορέσει να το μπερδέψει όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ η ίδια η πλευρά και όλοι όσοι μετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία ξέρουμε τις δυνατότητες και τις δυσκολίες του 20χρονου είναι καταγεγραμμένες σε μια σειρά από εκθέσεις. Αυτό επ’ ουδενί δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει το κύριο επιχείρημα της υπεράσπισης ότι το παιδί είναι μυθομανής και ότι οι όποιες καταθέσεις του έχουν γίνει με υποβολή από τρίτα πρόσωπα. Και μάλιστα για πρώτη φορά κατηγορείται και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω του συνηγόρου του (εμένα δηλαδή) ότι είμαι ο άνθρωπος που παρανόμως έχω υποβάλλει απαντήσεις στο παιδί! Είναι κάτι που δεν έχει καμία λογική και γίνεται ξεκάθαρα από την υπεράσπιση για να εκφοβίσει όχι μόνο το παιδί αλλά και την υπεράσπιση του! Αναφέρθηκε μάλιστα και άνοιγμα ποινικής δικογραφίας σε περίπτωση που εγώ δήθεν έχω υποβάλλει απαντήσεις στο παιδί και το έχω “δασκαλέψει “! Είναι κάτι που δεν μπορεί να σταθεί με καμία λογική».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ντουντουλάκη στην κατάθεση του ο 20χρονος « όταν τον ρωτούσε η πρόεδρος, η εισαγγελέας και εγώ τα επιβεβαίωνε απόλυτα (σ.σ. όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο). Όταν έπρεπε να μιλήσει σε πρόσωπα τελείως ξένα, που είχαν συγκεκριμένη στόχευση ήταν λογικό να μπερδευτεί πολύ λόγω άγχους. Και σε εμένα και σε ερώτηση του δικαστηρίου γύρισε και έδειξε με το χέρι του (τους κατηγορούμενους) Τους αναγνώρισε όλους!».
Ο ίδιος σημείωσε πως ο 20χρονος στην κατάθεση του έτρεμε ολόκληρος και ήταν με το κεφάλι κατεβασμένο.
Μυθοπλασία
Στους δημοσιογράφους μίλησε η κ. Βάσω Πανταζή συνήγορος του 72χρονου ιερέα που κατηγορείται ότι μαζί με ένα 44χρονο ιερέα και τον 42αδελφό του δεύτερου βίαζαν τον 20χρονο όταν ήταν ανήλικος (κατηγορούμενος είναι και ένας 68χρονος που κατηγορείται για συνεχείς βιασμούς του ανήλικου καθώς και ο 67χρονος πατέρας του θύματος για συνέργεια και κακοποιητική συμπεριφορά).
«Να δεχτούμε ως δεδομένο ότι αυτό το παιδί είναι ειδικών ικανοτήτων. Δυστυχώς κάποιος το κατέστησε μάρτυρα σε αυτήν την υπόθεση. Κατά την ταπεινή μου άποψη μου με την ελάχιστη δικαστηριακή εμπειρία που έχω σε αυτές τις υποθέσεις ο άνθρωπο αυτός (σ.σ. ο 20χρονος) δεν έπρεπε να είναι μάρτυρας ! Λόγω της νοητικής τους πάθησης είναι παντελώς αναξιόπιστος! Αυτό φάνηκε στη διαδικασία με συνεχείς παλινδρομήσεις και αντιφατικές απαντήσεις. Καταλαβαίνετε ότι όταν ένας κατηγορούμενος κατηγορείται για πράξεις που επισύρουν ισόβια κάθειρξη δεν μπορεί οι απαντήσεις να είναι “ δεν θυμάμαι”, “μπορεί”, “νομίζω”...Το δε συγκλονιστικό που προέκυψε και ευτυχώς που βρισκόμαστε σε αυτό το δικαστήριο, αυτής της ποιότητας στο Ρέθυμνο είναι ότι το ίδιο το παιδί είπε ότι: “Εγώ λέω ψέματα στη ζωή μου, τα λέω για να με λυπούνται και μπορώ να πω ότι έχω πει ψέματα”. Πράγμα το οποίο είπε στη ψυχολόγο που το εξέτασε στο ίδρυμα και όχι στη δική μας τεχνική σύμβουλο. Όταν δε ρωτήθηκε από το δικαστήριο “τι ψέματα είναι αυτά ;”. Είπε ο ίδιος ότι “λέω ψέματα για πράγματα που δήθεν έχω ζήσει ενώ δεν τα έχω ζήσει”».
Στη συνέχεια η κ. Πανταζή υποστήριξε πως πέρα από τους 5 κατηγορούμενους «το παιδί έχει καταγγείλει άλλους περίπου 25 ανθρώπους από το ίδιο χωριό». Μιλώντας για τον εντολέα της υπογράμμισε πως «δεν αποδέχεται ίχνος αυτής της κατηγορίας» και αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά που ο 20χρονος «φαντάστηκε ότι έζησε μέσα στο ίδρυμα, ενώ δεν τα έχει ζήσει ! Όταν έχει κατονομάσει το μισό χωριό ότι έχει προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του νιώθω ότι ο καθένας από εμάς θα φοβόταν ότι θα μπορούσε να είναι οιονεί κατηγορούμενος σε μια τέτοιας ποιότητας παιδί χωρίς να φταίει το ίδιο το παιδί ! Φταίνε οι μηχανισμοί που κατέστησαν αυτό το δυστυχές πλάσμα μάρτυρα για άλλους είδους σκοπούς!».
Στη συνέχεια η κ. Πανταζή αναφέρθηκε στα έγγραφα της δικογραφίας επισημαίνοντας πως «ειδικοί πανεπιστημίου, ειδικοί παιδοψυχίατροι, εξειδικευμένοι στο πρόβλημα που έχει αυτό το πλάσμα, έχουν πει ότι το παιδί αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο. Η δίκη συνεχίζεται, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαδικασία γιατί βλέπουμε ότι ένα ποιοτικό δικαστήριο».
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται σημερα με άλλους μάρτυρες.
Οι κατηγορίες
Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι πέντε, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του παιδιού που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της συνέργειας σε βιασμό με σωματική βία εις βάρος ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση όπως και της συνεργασίας σε τέλεση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο.
Ο ένας εκ των δύο ιερέων είναι θείος του 19χρονου (αδελφός του πατέρα του).
Οι ιερείς αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του βιασμού με σωματική βία και απειλές σοβαρού και άμεσου κινδύνου σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και ζωής, από κοινού από περισσότερους των δύο δραστών κατ’ εξακολούθηση. Απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, κατονομάζοντας άλλα πρόσωπα ως υπεύθυνα για τον βιασμό του 19χρονου. Μετά την προφυλάκισή τους η Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου ανακοίνωσε την προσωρινή τους παύση, ζητώντας ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση από όλους «να μη σπεύσουν να προβούν σε συμπεράσματα και κρίσεις, καθώς έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα φανερωθεί η αλήθεια».
-
27 Ιανουαριου 2023, 16:53Ηράκλειο: Ανήλικη κατήγγειλε διπλό βιασμό επειδή καθυστέρησε να γυρίσει... σπίτι
-
28 Ιανουαριου 2023, 12:30Πολίτες καταγγέλλουν στημένο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ στη Νεάπολη για τις ανάγκες της επίσκεψης Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)κ
-
27 Ιανουαριου 2023, 23:38Αγρίνιο: H αστυνομία συνέλαβε γνωστό τράπερ- Πήγαινε σε συναυλία με πιστόλι
-
28 Ιανουαριου 2023, 13:15Υποψήφια στην ΠΕ Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ελένη Μαραγκάκη
-
27 Ιανουαριου 2023, 21:45Στις 4 Μαρτίου ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ- Θα συμμετάσχουν 108.229 υποψήφιοι
-
28 Ιανουαριου 2023, 15:05Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αλλά ξεμείναμε από βυτία και αποθηκευτικούς χώρους