Κρήτη: Σε τροχιά ανάδειξης ένα σημαντικό φυσικό μνημείο! (φωτογραφίες )

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ζήτημα της ανάδειξης του Σπηλαίου Γερανίου στην Κρήτη. Μετά από αναμονή, έχουμε πλέον θετικές εξελίξεις για την αξιοποίηση του, μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου.
Πιο συγκεκριμενα ο λόγος γίνεται για το έργο "Ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου». Ενα έργο που περιλαμβάνει εργασίες προσβασιμότητας και ανάδειξης του σπηλαίου, με στόχο αυτό στο μέλλον να γίνει επισκέψιμο!
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερανίου Ανδρέας Κλαψινος εξέφρασε την ικανοποίηση του μετα από αυτή την εξέλιξη, μέσα από ανάρτηση του.
«Επιτέλους ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης των εργασιών για την αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου.
Ο Δήμος Ρεθύμνης, με δημοσίευση στο τοπικό τύπο, προκήρυξε τον διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου, που θα υλοποιήσει το έργο "ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΓΕΡΑΝΙΟΥ "
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της παραπάνω εργολαβίας και την ελεύθερη πρόσβαση του σπηλαίου στο κοινό, εκτιμάται ότι τα οφέλη για το χωριό μας θα είναι μεγάλα, καθόσον θα υπάρχει μεγαλύτερη προβολή και ανάδειξη του Γερανίου.
Είναι γεγονός ότι για να φτάσουμε σε αυτή την διαδικασία, αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Ενα όραμα και πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού μας, για την ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου υλοποιείται».
Το σπήλαιο
Το Σπήλαιο Γερανίου είναι από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σπήλαια του Νομού Ρεθύμνου αλλά και της Κρήτης ολόκληρης. Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα δυτικά του Ρεθύμνου, πολύ κοντά στην εθνική οδό και πάνω από την παραλία του Γερανίου που είναι γνωστή ως Παραλία Καμάρι. Αποτελείται από 6 διαφορετικές αίθουσες με πολύ πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο από χιλιάδες σταλακτίτες.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία στις 15 Μαρτίου 1969 κατά τη διάρκεια κατασκευής δρόμου. Η σημερινή είσοδος δεν είναι η αρχική, αλλά ανοίχθηκε από τα εκρητικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάνοιξη της οδού. Η αρχική είσοδος εντοπίστηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής καθώς είχε κλειστεί από βράχους πριν από το τέλος της ύστερης Νεολιθικής περιόδου.
Γι΄αυτό το λόγο, αντίθετα με άλλα σπήλαια στην Κρήτη, η τελική και η μεταβατική Νεολιθική περίοδος, όπως και η Μινωική, δεν εκπροσωπούνται μέσα στο σπήλαιο. Επειδή το σπήλαιο ήταν σφραγισμένο, η στρωματογραφία της πρώιμης Νεολιθικής ΙΙ, της μέσης Νεολιθικής και της ύστερης Νεολιθικής περιόδου ήταν εξαιρετικές. Εντοπίστηκαν 3 ανθρώπινοι σκελετοί που ίσως παγιδεύτηκαν μετά την κατάρρευση της εισόδου, αλλά και εργαλεία της νεολιθικής εποχής. Επίσης εντοπίστηκε παλαιοντολογικό υλικό που ανήκει σε δεκάδες ελάφια του Πλειστόκαινου.
-
25 Ιουνιου 2022, 10:21Ηράκλειο: Θλίψη για το χαμό της αγαπητής γιατρού...
-
25 Ιουνιου 2022, 19:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνει από Δευτέρα υπόλοιπα βασικής, πράσινη, απόθεμα, συνδεδεμένες, εξισωτική
-
25 Ιουνιου 2022, 18:05Η Corendon ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων στο Ηράκλειο
-
25 Ιουνιου 2022, 13:21Oι αιτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης, η πληρωμή που έγινε και η επιστροφή του ΕΦΚ
-
26 Ιουνιου 2022, 13:46Τους έπιασαν με… 120 δενδρύλλια κάνναβης ύψους 2 μέτρων
-
26 Ιουνιου 2022, 13:21Κρήτη: Τραγικό τέλος για τον αγνοούμενο Γάλλο τουρίστα