Κρήτη: Τρία τα πύρινα μέτωπα σε Μαλεβίζι, Ιεράπετρα και Βιάννο - Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και ρίψεις με ελικόπτερα
αγαπημένα σου στη Google
Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στην Κρήτη, με την εικόνα σε ένα από αυτά να ειναι καλή, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν οριοθετήσει την κατάσταση.
Συγκεκριμένα νέος συναγερμός σήμανε το μεσημερι της Δευτέρας στην Πυροσβεστική, καθώς εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Βουλισμένο Αλώνι, στον Δήμο Μαλεβιζίου, εντείνοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της δύσκολης ημέρας στην Κρήτη.
Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα της 3ης ΕΜΟΔΕ, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ στη μάχη συνδράμουν και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης.
Και άλλα μέτωπα
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν διαδοχικά πύρινα μέτωπα σε διαφορετικές περιοχές του νησιού, όπως ειπώθηκε παραπάνω.
Η μεγάλη φωτιά στην περιοχή των Μπραμιανών στην Ιεράπετρα ευτυχώς γύρω οριοθετήθηκε.
Νωρίτερα είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση κατοίκων στην ερύτερη περιοχή.
Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι προκαλώντας άμεση κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 7 μποφόρ, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά το έργο της κατάσβεσης.
Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα 49 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ και 13 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος είχαμε συνεχείς ρίψεις νερού από δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Παρά την οριοθέτηση ισχυρές δυνάμεις της ΠΥ παραμένουν στο σημείο.
Στη Βιάννο
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αφράτι Βιάννου παρουσιάζει επίσης καλύτερη εικόνα, μετά την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Οπως έγραψε το newshub.gr αμεσα οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Ιουλίου σε αγροτική έκταση στην περιοχή Αφρατί του Δήμου Βιάννου, χάρη στην άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε περίπου 40 λεπτά, αποτρέποντας την επέκτασή της σε γειτονικές αγροτικές εκτάσεις, όπου κυριαρχούν οι ελαιώνες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 18 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 3ης ΕΜΟΔΕ και πέντε πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποιώντας ρίψεις νερού.
Σημαντική ήταν και η συνδρομή υδροφόρων της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Βιάννου, που ενίσχυσαν το έργο των πυροσβεστών.
Η επιχείρηση εξελίχθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία 4), ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι με ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων και ταχείας εξάπλωσης της φωτιάς.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 07 Ιουλίου 2026 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για τις Π.Ε. Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου, είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός).

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στις ανωτέρω περιοχές έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εν όψει του επαπειλούμενου κινδύνου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της αρ. 9/24 Πυροσβεστικής Διάταξης, απαγορεύεται:
• η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χορτολιβαδικών εκτάσεων, βοσκότοπων, κ.λπ.
• η χρήσης πυρός στην ύπαιθρο για οποιαδήποτε εκδήλωση (θρησκευτική, πολιτιστική, ψυχαγωγική, κινηματογραφικών παραγωγών, κ.λπ.)
• το κάπνισμα σε κυψέλες μελισσών,
• η εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής, κ.ά.),
• η χρήση υπαίθριων ψησταριών οποιουδήποτε καυσίμου,
• η χρήση αερομεταφερόμενων ιπτάμενων φαναριών ή αερόστατων (Sky Lanterns),
• η χρήσης ειδών πυροτεχνίας, όπως και
• η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων & οχημάτων, ως εξής:
Για την Π.Ε. Ηρακλείου:
1. Δάσος Σύμης, Δήμου Βιάννου
2. Δάσος Ρούβα – Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού
3. Δάσος Κουδουμά, Δήμου Γόρτυνας
4. Δάσος Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου
5. Δάσος Φουρνί, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
6. Δάσος Γιούχτα, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
7. Δάσος Επανωσήφη, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
Για την Π.Ε. Λασιθίου:
1. Αζιλακόδασος, Δήμου Αγίου Νικολάου
2. Δάσος Βαθύ, Δήμου Αγίου Νικολάου
3. Δάσος Θρυπτής, Δήμου Ιεράπετρας
4. Δάσος Καλού Χωριού, Δήμου Αγίου Νικολάου & Μεσελέρων, Δήμου Ιεράπετρας
5. Δάσος Σελάκανου, Δήμου Ιεράπετρας
6. Κυπαρισσόδασος Κριτσάς, Δήμου Αγίου Νικολάου
7. Δάσος Κρούστα, Δήμου Αγίου Νικολάου
8. Φοινικόδασος Βάι, Δήμου Σητείας (καθημερινά 22:00 – 06:00)
Για την Π.Ε. Ρεθύμνου:
1. Περιαστικά δάση Ευλιγιά - Προφ.Ηλία - Αγίου Ιωάννη, Δήμου Ρεθύμνης
2. Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Δήμου Ρεθύμνης
3. Αλσίλιο περιοχής Παράδεισου Αρμένων, Δήμου Ρεθύμνης
4. Φαράγγι Μύλων, Δήμου Ρεθύμνης
5. Περιαστικό δάσος Κισσού, Δήμου Αγίου Βασιλείου
6. Περιαστικό δάσος Αγκουσελιανών, Δήμου Αγίου Βασιλείου
7. Περιαστικό δάσος Αγ. Ιωάννου, Δήμου Αγίου Βασιλείου
8. Η περιοχή νοτίως του εποπτευόμενου από τον ΟΦΥΠΕΚΑ & τον Δήμο Αγίου Βασιλείου τμήματος του ποταμού Κουρταλιώτη, έως και την εκβολή, εξαιρουμένου του αμμώδους τμήματος της παραλίας.
9. Φαράγγι Μαργαριτών, Δήμου Μυλοποτάμου
10. Φαράγγι Αγίου Αντωνίου Πατσού, Δήμου Αμαρίου
Τα όρια των παραπάνω περιοχών στις οποίες ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης, απεικονί-ζονται σε σχετικούς χάρτες που συντάχθηκαν σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Δασών Κρήτης και αναρτώνται: https://www.crete.gov.gr/chartes-politikis-prostasias/
Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.
Διαβάστε επισης:
Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής στη Βιάννο: Οριοθετήθηκε σε 40 λεπτά η φωτιά στο Αφρατί
Ιεράπετρα: Μεγάλη φωτιά κοντά στο φράγμα Μπραμιανών – Μάχη με τους θυελλώδεις ανέμους
-
05 Ιουλιου 2026, 21:01Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κρήτης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η Μαρία Αντωνογιαννάκη -
05 Ιουλιου 2026, 13:35Θανάσης Αντετοκούνμπο: Γάμος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα -Θα παντρευτεί τη σύντροφό του Κάτια με κουμπάρο τον Γιάννη -
05 Ιουλιου 2026, 07:50Αναστάτωση έξω από το αεροδρόμιο Ηρακλείου- Λεωφορείο του ΚΤΕΛ τυλίχθηκε στις φλόγες (Βίντεο) -
05 Ιουλιου 2026, 07:00Όμιλος Φίλων Προόδου Βασιλειών «ο Δωρόθεος»: Άμεση δράση για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Γεωργίου που κάηκε πρόσφατα -
05 Ιουλιου 2026, 14:55Ελλάδα – Πορτογαλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ -
05 Ιουλιου 2026, 08:11Θεσσαλονίκη: Καλύτερη η εικόνα μετά την ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Κάηκαν εργοστάσια και βιοτεχνίες (φωτο)
