Κρήτη- Ξενοδοχεία: Εργαζόμενοι σε έλλειψη, αλλά και συνθήκες... γαλέρας

Στα όρια τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, οι οποίοι τονίζουν πως χρειάζονται άμεση οικονομική ενίσχυση. Για αυτό και ζητούν να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας εποχιακών εργαζομένων στο επισιτισμό - τουρισμό, αλλά και να προστατευθούν οι ίδιοι από τα προβληματα και τις συμπεριφορές σε βάρος τους που καταγράφονται και φέτος.
Συμφωνα με τα όσα καταγραφονται εντονο προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν οι ελλείψεις εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού,με το πρόβλημα να εντείνεται ακόμη περισσότερο, αφού μέσα σε ένα μόλις μήνα από την έναρξη της εργασίας τους, κοντά στους πέντε χιλιάδες εργαζόμενους Πανελλαδικά αποχώρησαν από τον κλάδο, με αιχμή τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές.
Τα παραπάνω επεσήμανε την Παρασκευή από το Ρέθυμνο το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό και σωματείων του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, όπου βρέθηκαν στο πλαίσιο των περιφερειακών συσκέψεων που ξεκίνησαν από την Κρήτη και συγκεκριμένα το Λασίθι την περασμένη Πέμπτη και θα συνεχιστούν Πανελλαδικά το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει το goodnet.gr.
Όπως εξήγησαν αφενός η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά στον τουριστικό κλάδο με τις επιχειρήσεις να εργάζονται ήδη σε υψηλές ταχύτητες, ωστόσο τα κενά σε εργαζόμενους που υπάρχουν ήδη στις επιχειρήσεις έχουν επιβαρύνει έντονα τους υφιστάμενους με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, τόσο το εργασιακό καθεστώς όσο και οι αποδοχές όπως εξήγησαν παραμένουν χαμηλές. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου χιλιάδες εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό σε όλη τη χώρα, μέσα σε μόλις ένα μήνα, δημιουργώντας ένα νέο “κύμα” φυγής εργαζομένων και δυσχεραίνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη θέσπισης κινήτρων στον κλάδο με επίκεντρο τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και στην εκπαίδευση που θα διαμορφώσει τους νέους επαγγελματίες του κλάδου.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό κ. Γιώργος Χότζογλου, ανέφερε: “Η κατάσταση στον κλάδο έχει δύο όψεις. Η μια είναι η αισιόδοξη και η άποψη που λέει ότι θα πλησιάσουμε τα επίπεδα του 2019, αυτή όμως είναι μια άποψη που αφορά τους επιχειρηματίες και το ελληνικό δημόσιο. Αυτή που αφορά τους εργαζόμενους είναι ότι αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα στις συνθήκες εργασίας και στις αμοιβές μας. Χαρακτηριστικά, το κενό των θέσεων που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα ότι υπάρχει στον κλάδο δυστυχώς αντί να εκτονώνεται, γιγαντώνεται. Έχουμε κύμα αποχωρήσεων τις τελευταίες ημέρες από αυτούς που ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Μάιο. Ουσιαστικά δηλαδή άντεξαν ένα μήνα,να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό και φυσικά στο τέλος του μήνα όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής δεν είδαν τα χρήματα που έπρεπε να δουν βάση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας”.
Όπως περιέγραψε ο ίδιος ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να “καλύπτει” εργασία έως και τεσσάρων εργαζομένων που αυτή την ώρα απουσιάζουν από τον κλάδο. “Έχουμε μια καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, μια εντατικοποίηση της δουλειάς που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας εργαζόμενος κάνει τη δουλειά για τρεις και τέσσερις” εξήγησε ο ίδιος.
Ταμείο Ανεργίας
Παράλληλα, στο πλαίσιο των συσκέψεων τίθεται και η “συρρίκνωση” του ταμείου ανεργίας, με τους ίδιους να καταθέτουν πρόταση για αναλογικότητα βάσει των ημερών εργασίας κάτι που όπως υποστηρίζουν θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για τους εργαζόμενους και εν μέρει θα φέρει την επιστροφή στον κλάδο. Ο κος Χότζογλου υπογράμμισε: “’Έχουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται το χειμώνα, τους νεκρούς μήνες με τη χρηματοδότηση στο ταμείο ανεργίας να φτάνει μόνο τους τρεις μήνες βάσει του μνημονιακού νόμου του 2013 και με αυτόν έχουμε παραμείνει. Για το συγκεκριμένο ζητήσαμε από το βήμα της περιφερειακής σύσκεψης κάνοντας μια πρόταση για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η επιμήκυνση της χρηματοδότησης στο ταμείο ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Δεν θέλουμε να καθόμαστε και να ζούμε με επιδόματα, εμείς λέμε προς την πολιτεία ότι η επιδότηση θα πρέπει να δίδεται αναλογικά. Εννοούμε ότι όσα ένσημα μαζέψαμε το καλοκαίρι τόσες μέρες να πληρωθούμε το χειμώνα. Αν έχουμε μαζέψει 90 ένσημα να πάρουμε τρεις μήνες ταμείο, αν όμως έχουμε μαζέψει 120 ή 150 να πάρουμε τέσσερις και πέντε μήνες αντίστοιχα. Έτσι θα καταφέρουμε ένα πολύ μεγάλο χτύπημα στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, έτσι θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε τον ΕΦΚΑ να δει έσοδα στα ταμεία. Διότι ο εργαζόμενος δεν θα κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, θα κυνηγάει πρώτος το ένσημο και έτσι θα δούμε τρομερά αποτελέσματα”.
Γαλερα...
Ο Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στον Επισιτισμό Τουρισμό Δημήτρης Κουτούκης,έστειλε το μήνυμα πως η Ομοσπονδία και τα σωματεία βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένω και σε ότι αφορά τις κενές θέσεις εργαζομένων εξήγησε: “Ακούμε ότι υπάρχουν 50 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας. Οι κενές θέσεις βρίσκονται διότι οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων, εφαρμόζουν ωράρια δέκα και δώδεκα ώρες καθημερινά, επτά ημέρες τη βδομάδα, τριάντα μέρες το μήνα. Όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι αποτρεπτικά για να πάνε οι συνάδελφοι να εργαστούν στον επισιτισμό, τον τουρισμό, τα εστιατόρια. Ζητάμε να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση όπως ορίζει ο Νόμος, είναι υποχρεωτική και ζητάμε από τους εργαζόμενους να είναι δίπλα στα σωματεία τους”.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου και πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου Κωστής Νικολιδάκης, υπογράμμισε: “Για μια ακόμη χρονιά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο, χωρίς ωράρια, χωρίς μισθούς και πολλές φορές δωδεκάωρα,δεκατετράωρα και δεκαεξάωρα. Ακούμε τους εργοδότες να λένε ότι λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι, χωρίς αυτό να έχει προκύψει από κάποια μελέτη. Ακούμε και λένε ότι δεν λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά βοηθητικό προσωπικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια, λείπουν εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Για να μπορέσει ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην εργασία του θα πρέπει να επιστρέψει η κλαδική σύμβαση, το οκτάωρο, τα ρεπό και να έρθει και η πολιτεία να δώσει κίνητρα ώστε να γυρίσουν ξανά οι εργαζόμενοι στον κλάδο”.
Οπως έχει γραψει το newshub.gr συνθήκες γαλέρας καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου πως επικρατούν σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία του νομού.
Όπως ανεφερε σε ανακοίνωση του ο Νομός Ηρακλείου είναι ένας από τους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος και δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες που πληρώνουν αδρά για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Ωστόσο πίσω από την λάμψη του χρήματος και τις βιτρίνες των καλαίσθητων ξενοδοχείων εξελίσσεται ένα δράμα για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων.
Σύμφωνα με το Σωματείο:
"Και φέτος παρατηρούνται φαινόμενα από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο σε πολλές περιπτώσεις, εργασία χωρίς ρεπό, υπερεργασία και υπερωρίες απλήρωτες, καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο δεν φτάνουν όλα αυτά, έχουμε πλέον και περιπτώσεις καταγγελιών λεκτικής και σωματικής βίας από προϊσταμένους τμημάτων σε βάρος εργαζομένων.
Καλούμε τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπάλληλους όταν διαπιστώνουν τέτοιου είδους φαινόμενα να τα καταγγέλλουν στο Σωματείο μας για να παρεμβαίνουμε άμεσα.
Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της ανεπάρκειας εποχικού προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης φέτος είναι εντονότερο και οι αιτίες είναι πολλές.
Τις έχουμε επισημάνει και αναδείξει όπου και όποτε έχει χρειαστεί. Δυστυχώς όμως η θέση και η στάση της Κυβέρνησης από την μια και κάποιοι επιχειρηματίες στα ξενοδοχεία και στην εστίαση από την άλλη, δίνουν την εύκολη απάντηση ότι οι εργαζόμενοι βαριούνται και οι νέοι δηλώνουν απρόθυμοι.
Εμείς από την πλευρά μας τους καλούμε να επιδείξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κομμάτι του τουρισμού και η πολιτεία την απαιτούμενη σοβαρότητα γιατί εκτιμούμε ότι το πρόβλημα θα είναι εντονότερο χρόνο με τον χρόνο με τις όποιες συνέπειες για το τουριστικό προϊόν.
Δυστυχώς αν δεν βάλουμε τα πράγματα σε διαφορετική βάση κατ’ εμάς θα διογκωθεί το πρόβλημα με τραγικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα της απασχόλησης των εργαζομένων όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουμε"
-
01 Ιουλιου 2022, 14:16Fuel Pass 2: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Πώς δοθεί η επιδότηση
-
01 Ιουλιου 2022, 15:34Εθνικό απόθεμα: Χιλιάδες «μαιμού» αιτήσεις - Δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς να διαθέτουν ζώα
-
01 Ιουλιου 2022, 15:06Ποια επιδόματα θα πληρώνονται μέσω ψηφιακής κάρτας – Έρχονται ριζικές αλλαγές
-
01 Ιουλιου 2022, 16:01Hράκλειο: Το αυτοκίνητο πήρε... τούμπα σε κεντρικό δρομο της πόλης! (φωτογραφίες)
-
02 Ιουλιου 2022, 07:05Αγρότες: Μετά την κατακραυγή ήρθε η τροπολογία «ανάσα» για τους εργάτες γης
-
01 Ιουλιου 2022, 18:47Ξεκινά το Φεστιβάλ «Ηράκλειο Καλοκαίρι 2022»-Δείτε το πρόγραμμα