Λινοπεράματα: O Δήμος Μαλεβιζίου διεκδικεί την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης- Τι απάντησε η κυβέρνηση στη Βουλή
«Η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης των Λινοπεραμάτων στο Δήμο Μαλεβιζίου αποτελεί ζήτημα υψηλής σπουδαιότητας για τις επόμενες γενιές.» Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας αναφερόμενος στο ζήτημα των Λινοπεραμάτων κατά την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από 20 περίπου μήνες.
Ο κ Μενέλαος Μποκέας ενημέρωσε εκτενώς το Δημοτικό Συμβούλιο για την επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς ζητώντας την εξαίρεση της Χερσαίας Ζώνης των Λινοπεραμάτων από το διαγωνισμό παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και την παραχώρηση της στον Δήμο Μαλεβιζίου και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου ζήτησε για μία ακόμα φορά τη στήριξη όλων των θεσμικών εκπροσώπων του νομού Ηρακλείου των βουλευτών και της περιφέρειας στο δίκαιο αίτημα του δήμου.

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχει το απόσπασμα από την τοποθέτηση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των Λινοπεραμάτων.
Στη Βουλή
Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου προκειμένου να παραχωρηθεί η χερσαία και θαλάσσιας ζώνης Λινοπεραμάτων στον Δήμο Μαλεβιζίου.
Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι πρόκειται για μια περιοχή, η οποία σήμερα φιλοξενεί εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, που, όμως, προβλέπεται να μετεγκατασταθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Πρόσθεσε δε πως ουσιαστικά, ο λιμένας Ηρακλείου δεν έχει κάποια δραστηριότητα σε σχέση με αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να εξεταστεί πάρα πολύ σοβαρά το αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου, προκειμένου, αφενός μεν, να μην παραχωρηθεί στον ιδιώτη που θα αναλάβει το λιμάνι Ηρακλείου η εκμετάλλευση αυτής της έκτασης, αλλά αφετέρου να αποδοθεί η χρήση, η εκμετάλλευση και η διαχείριση στον Δήμο Μαλεβιζίου και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο υπάρχει και λειτουργεί για τον λιμένα της περιοχής Λινοπεραμάτων, και είναι μια χερσαία ζώνη που ανήκει σε λιμάνι άλλου δήμου.
Στη συνέχεια ο κ. Κεγκέρογλου, επέμεινε ότι σήμερα η χερσαία αυτή ζώνη είναι εγγύτερα στην περιοχή του λιμένα Λινοπεραμάτων που διαχειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το Μαλεβίζι το δικαιούται και το αξίζει γιατί πολλές δεκαετίες τώρα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις που παράγεται η ενέργεια στο νησί, με περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πολλές δεκαετίες τώρα φιλοξενεί στη συγκεκριμένη περιοχή τις εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με τα καύσιμα και τα τσιμέντα. Πολλές δεκαετίες τώρα περιμένουν υπομονετικά πότε η πολιτεία θα αποφασίσει τη μετεγκατάστασή τους. Και τώρα που η πολίτεία αποφάσισε τη μετεγκατάσταση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε αυτή θα πρέπει στον Δήμο να αποδοθεί η περιοχή και όχι σε έναν ιδιώτη, που ήρθε από το πουθενά να επενδύσει στον λιμένα του Δήμου Ηρακλείου, αλλά που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή».
Καταλήγοντας ο κ.Κεγκέρογλου, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα, κάθε δυνατότητα που έχει και παρέχεται από τον νόμο και τις συμβάσεις για να εξαιρεθεί αυτή η ζώνη και να παραχωρηθεί στον Δήμο Μαλεβιζίου.
Η απάντηση του Υφυπουργού
Ο Υφυπουργός Οικονομικών με την απάντηση του παρέπεμψε στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αφού εκεί θα προσδιοριστεί η ακριβής περίμετρος της περιοχής παραχώρησης και συνεπώς τότε θα έχουμε πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για τις εκτάσεις που θα αξιοποιηθούν, αλλά και για τις εκτάσεις που ενδεχομένως μπορούν να παραχωρηθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διάδοχης κατάστασης για την ανάληψη της διαχείρισης των χερσαίων λιμενικών ζωνών, οι οποίες θα αποδεσμευτούν από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
Αναφορικά με το ζήτημα για την απόδοση ποσοστού από τις εισπράξεις του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. ο Υφυπουργός ανέφερε οτι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα έσοδα των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων είναι ανταποδοτικά με στόχο την κατασκευή, τη συντήρηση και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα
-
17 Μαΐου 2026, 13:26Τιμία Κάρα Αγίου Αποστόλου Τίτου: Με λαμπρότητα και κατάνυξη το Ηράκλειο γιορτάζει απόψε την 60η επέτειο επανακομιδής -
17 Μαΐου 2026, 07:06Δημήτρης Ψαρράς: Μετατρέπει ένα «νεκρό τοπίο» στα Αγριανά σε γη υψηλής παραγωγικότητας -
18 Μαΐου 2026, 07:00Κρήτη: Εκτεθειμένες οι περιουσίες των Ρεθυμνιωτών ελέω...Κτηματολογίου - Στα «κάγκελα» όλοι οι Δήμοι -
17 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Γιατί η παραλιακή δεν έχει ανακατασκευαστεί ενώ έχει «δώσει» τόσα θανατηφόρα τροχαία (Βίντεο) -
17 Μαΐου 2026, 11:49Ο Κώστας Τριγώνης στο newshub.gr: Εκδήλωση στο Ηράκλειο για τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Άρη Φακίνο (podcast) -
17 Μαΐου 2026, 20:30Ηράκλειο: Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της 60ής επετείου της Επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου
