Λοτζια: Απάντηση στην ανακοίνωση των σωματείων λαϊκών αγορών για την κλήρωση θέσεων

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας με αφορμή την ανακοίνωση των Σωματείων Παραγωγών & Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ηρακλείου προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση με στόχο να μην δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία κλήρωσης θέσεων γίνεται νόμιμα και δημόσια, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Αναλυτικά όπως αναφέρεται: «Η διαδικασία της κλήρωσης των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς προβλέπεται από τον σχετικό Νόμο 4849/2021.
Για τη διενέργεια της ανοικτής κλήρωσης είχαν ενημερωθεί όλα τα Σωματεία των εμπόρων και των παραγωγών. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε δημόσια, παρουσία όλων των μελών της επιτροπής, αναπληρωτών τους, της Προϊσταμένης και της Διευθύντριας του Τμήματος Υπαίθριων Αγορών, αλλά και των Προέδρων και μελών, παραγωγών και εμπόρων, των Σωματείων.
Δεν «κρατήθηκαν» 19 θέσεις. Δεσμεύτηκαν με απόφαση της Επιτροπής που συστάθηκε για τη διενέργεια κλήρωσης και τοποθέτηση πωλητών λαϊκών αγορών στην λαϊκή αγορά της Τετάρτης στην περιοχή του Μασταμπά (44553/2025 αρ. πρ. 42666/2025) μόλις τρεις (3) θέσεις για λόγους πολιτικής προστασίας και πέντε (5) θέσεις για τα μέλη των Διοικήσεων των Σωματείων, όπως τα ίδια απαίτησαν επικαλούμενα απόφαση Γενικής Συνέλευσης την οποία και έχουμε ζητήσει να προσκομίσουν. Οι παραπάνω θέσεις που δεσμεύτηκαν είναι γνωστές και αναφέρονται κανονικά στο αντίστοιχο πρακτικό της Επιτροπής
Η «απαγόρευση» παρουσίας παραγωγών πωλητών για περισσότερες από 4 ημέρες την εβδομάδα στις λαϊκές αγορές, έχει ληφθεί έπειτα από εισήγηση του Σωματείου των Παραγωγών το 2014, βάσει της οποία συντάχθηκε ο κανονισμός λειτουργίας.
Ως προς τα τέλη που καταβάλλονται, αυτά είναι ανάλογα το μέγεθος κάθε πάγκου παραγωγού/εμπόρου.
Ως προς την προκήρυξη νέων θέσεων, αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ενημερώσει για τις διαθέσιμες θέσεις από τις 10/12/2024 σχετικά (αρ. πρ. 138189-10/12/2024).
Κλείνοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι η Δημοτική Αρχή ήταν και παραμένει σταθερά στο πλευρό των ανθρώπων των λαϊκών αγορών, εμπόρων και παραγωγών, έμπρακτα και ισότιμα. Αποδέχεται κάθε δίκαιο αίτημά τους όπως οι ίδιοι πολύ καλά γνωρίζουν, φροντίζει για να αίρονται αδικίες, όπως η επί δεκαετία παραμονή μιας λαϊκής αγοράς σε ένα σημείο, εργάζεται με στόχο την βελτίωση των συνθηκών και την ενίσχυση κάθε δυνατότητα ανάπτυξης του θεσμού.Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι συνεχίζουμε.
Μανόλης Χαιρέτης
Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας».
-
21 Μαΐου 2025, 07:27Ηράκλειο: Σοκ στη Ν. Αλικαρνασσό όταν γυναίκα γέννησε και πέταξε το βρέφος στα σκουπίδια (Φωτο)
-
21 Μαΐου 2025, 20:42Εκτάκτως στο Φανάρι Συνοδική Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης
-
20 Μαΐου 2025, 09:00Πώς θα εφαρμοστούν τα διόδια στο ΒΟΑΚ-Τι θα πληρώνουμε ανά κατηγορία οχήματος
-
21 Μαΐου 2025, 10:35Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
20 Μαΐου 2025, 16:28Εν αναμονή του ΟΣΔΕ: Μόλις ανοίξει, οι ενεργοποιήσεις φέτος είναι εύκολες - Τι να περιμένουν οι αγρότες στην Κρήτη
-
20 Μαΐου 2025, 11:10Στις ράγες το τουριστικό χωριό των 5.646 κατοίκων, κόστους 500 εκατ. ευρώ, στην Τριόπετρα Ρεθύμνου