Μ. Χαιρέτης: «Για δεκαετίες τα έργα του νερού στην Πυργού παραμένουν «στο περίμενε» - Αντικατάσταση δικτύων και φράγμα Ασιτών αγνοουνται
αγαπημένα σου στη Google
Πόσες δεκαετίες ακόμα θα περιμένουν οι κάτοικοι της Πυργούς του δήμου Ηρακλείου την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων άρδευσης αλλά και των δικτύων ύδρευσης; Και φυσικά πόσες δεκαετίες ακόμα θα περιμένουν το περίφημο φράγμα Πρινιά – Ασιτών που κυριολεκτικά θα σώσει όλο το Μαλεβίζι; Στο newshub.gr μίλησε ο δραστήριος πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυργούς Μιχάλης Χαιρέτης και περιέγραψε τόσο την κατάσταση, όσο και τις διαχρονικές διεκδικήσεις.
«Για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης έχω ξεκινήσει τώρα και…δέκα χρόνια (!) τις προσπάθειες», λέει χαρακτηριστικά. «Τώρα τελευταία βγήκε μια χρηματοδότηση για να γίνει η μελέτη. Έχει γίνει η μελέτη. Πρέπει όμως τώρα να υπογραφεί, να την ξαναδούνε για να προχωρήσει. Μόλις πάρουμε τη μελέτη στα χέρια μας, θα δούμε πώς θα γίνει, για να χρηματοδοτηθεί το έργο από κάπου, γιατί το κόστος θα ανέλθει γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ».
Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Χαιρέτης, το έργο λέγεται «αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης» και είναι πολύ σημαντικό για το νερό της ύδρευσης στο χωριό.
«Οι άλλες περιοχές», όπως απαντάει, «δεν ξέρω αν έχουν πρόβλημα. Σε κάθε χωριό εξαρτάται και από τον πρόεδρο κατά πόσο ενδιαφέρεται να κάνει κάτι. Αν περιμένουμε να μας ρωτήσουν τι προβλήματα έχουμε για να τα λύσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να μας ρωτήσουν».

Στα δίκτυα της άρδευσης
Στο μεταξύ, το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα δίκτυα της άρδευσης. Όπως τονίζει ο Μιχάλης Χαιρέτης, «τα δίκτυα είναι παλιά από το 1992 που λειτούργησαν για πρώτη φορά. Θα πρέπει να γίνει μια συντήρηση των δικτύων και αυτή τη στιγμή μόνο μπαλώματα κάνουμε. Αν γίνει καμιά ζημιά τη φτιάχνουν και μετα κόπων και βασάνων»!
Στο μεταξύ, καθυστερεί και φέτος η πρόσληψη των υδρονομέων για την διαχείριση του νερού άρδευσης στα χωριά του δήμου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πυργούς, «ήταν να γίνει στις 15 Απριλίου επειδή ξεκινάει και η αρδευτική περίοδος, έχει πάει σήμερα 20 Μαΐου και ακόμα… Έχουν καθυστερήσει. Υπάρχει μια δικαιολογία ότι γινόταν επικαιροποίηση του κανονισμού άρδευσης. Και έπρεπε να υπάρχει μια περίοδος διαβούλευσης για να γίνουν διάφορες παρατηρήσεις σε ότι αφορά τη λειτουργία του κανονισμού. Καθυστέρησαν με τη διαβούλευση. Πρέπει να πάει η διαβούλευση μετά το αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Κρήτης. Να εγκριθεί από την Περιφέρεια. Να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο… Έχει μια γραφειοκρατία. Φαντάζομαι μέχρι τέλος Μάη με αρχές Ιούνη να γίνει η πρόσληψη των υδρονομέων».
Το ερώτημα είναι βέβαια, τι θα γίνει μέχρι τότε. Διότι, η Πυργού δεν έχει πια τα νερά που διέθετε σε προηγούμενα χρόνια.
Όπως μας απάντησε ο πρόεδρος του χωριού, «τώρα δεν χρειάζεται λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, πολύ νερό για να ποτίσουμε. Οπότε, εμείς εδώ, αν κάποιος χρειαστεί νερό για να βάλει λιπάσματα, το ανοίγουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαχείριση του νερού, δεν είναι η ίδια σε όλο το Μαλεβίζι. «Εξαρτάται και τι νερό έχεις για να δώσεις. Εμάς η γεώτρηση είναι γύρω στα 120 μέτρα σε βάθος. Έχουμε μια παροχή γύρω στα 60 κυβικά. Δεν το ρισκάρουμε να είναι συνέχεια ανοικτό το νερό, γιατί θα έχουμε πρόβλημα»…

«Ήμουνα νιος»…
Ο Μιχάλης Χαιρέτης βάζει επιτακτικά την ανάγκη επιτέλους να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος Ασιτών – Πρινιά. «Έχει προχωρήσει σε μικρό στάδιο, αλλά χρειάζεται τρέξιμο και πολιτική βούληση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με μελέτες κ.λπ. Μέχρι να κατασκευαστεί φυσικά θα περάσουν 10-20 χρόνια από σήμερα. Αυτή η ιστορία έχει αρχίσει από το 1980»!
Όπως τονίζει, με εξαίρεση τον Γιάννη Κουράκη που πήγε επιτόπου και είδε την περιοχή, κανείς δήμαρχος και ποτέ η Περιφέρεια Κρήτης δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για το φράγμα αυτό, που θα έλυνε στην κυριολεξία το πρόβλημα της άρδευσης σε ολόκληρο το Μαλεβίζι.
Πρόκειται για ένα φράγμα, που χειμώνα και καλοκαιρινό και ακόμα και σε περιόδους ξηρασίας, διαπερνάτε από πολύ μεγάλες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τον Ψηλορείτη και καταλήγουν στη θάλασσα.
-
05 Ιουνιου 2026, 19:00Ο Αντώνης Σαμαράς στο Ηράκλειο: Τι θα πει στην κεντρική του ομιλία στο «Νόημα - Κρήτη» (LIVE) -
05 Ιουνιου 2026, 22:56Αλίκη Καραμανλή: Ενοχλημένη με ψευδές δημοσίευμα-«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση δήθεν πληροφοριών» -
05 Ιουνιου 2026, 12:40Αντώνης Σαμαράς από το Ηράκλειο: Μίλησε για τη φιλία του με το Σ. Αρναουτάκη - «Σιγήν ιχθύος» για το νέο κόμμα (Βίντεο) -
05 Ιουνιου 2026, 10:35Αυτοκτόνησε στη φυλακή η πρώην σύζυγος και ηθική αυτουργός στη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή -
05 Ιουνιου 2026, 21:04Επίθεση Σαμαρά σε Μητσοτάκη και Τσίπρα: «Και οι δύο ασκούν την ίδια πολιτική της... μαρκίζας» -Τι είπε για την ίδρυση κόμματος -
05 Ιουνιου 2026, 07:15Γιάννης Νικήτας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ο ελληνικός Iron Dome πάνω από το Αιγαίο! (podcast)
