Μ. Συντυχάκης: Η αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Αρκαλοχωρίου έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο (Βίντεο)
αγαπημένα σου στη Google
Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας σήμερα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για την ολοκλήρωση κατεδαφίσεων επικίνδυνων κτιρίων στην περιοχή.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, πέντε χρόνια μετά τον σεισμό κατεδαφίσεις τέτοιων κτιρίων δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην «εντελώς ανεπαρκή» χρηματοδότηση στους σεισμόπληκτους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία εξήγησε ότι επιβεβαιώνεται και από το γεγονός του μικρού αριθμού κτιρίου που έχουν κατεδαφιστεί. Ο Μ. Συντυχάκης μίλησε και για τα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, δεδομένου ότι, ανάμεσα σε άλλα, «αναγκάζονται να κινούνται καθημερινά μέσα από ερείπια και επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια», προσθέτοντας ότι μπροστά τους έχουν και το ζήτημα του αμίαντου που είναι εκτεθειμένος μετά τον σεισμό ανάμεσα στα ερείπια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία τους.
Ως εκ τούτου, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει ώστε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση να ολοκληρωθούν επιτέλους οι κατεδαφίσεις επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων και να απομακρυνθεί ο αμίαντος, με τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής χωρίς φυσικά την επιβάρυνση των πληγέντων.
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης στην προσπάθειά του να πείσει ότι δοθεί η απαραίτητη κρατική στήριξη, αναφέρθηκε σε μια σειρά εργαλεία μέσα από τα οποία, όπως είπε, έχουν χρηματοδοτηθεί δήμοι της περιοχής που είχαν πληγεί, ενώ επιδόθηκε στην περιγραφή μιας αχανούς διαδικασίας κατεδάφισης επικίνδυνων κτιρίων. Στη δευτερολογία του, μάλιστα, με θράσος κάλεσε να μην αμφισβητούνται τα χρηματικά ποσά προς δήμους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να αμφισβητήσει την παρουσία επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία αμιαντούχων υλικών και να εγκαλέσει το ΚΚΕ για τάχα κινδυνολογία. Επιχείρησε, συγκεκριμένα, να καλλιεργήσει με απαράδεκτο τρόπο κλίμα εφησυχασμού της τοπικής κοινωνίας, λέγοντας ότι «δεν εντοπίστηκαν αμιαντούχα υλικά», για να συμπληρώσει, όμως, στη συνέχεια, ότι ακόμα και εντοπιστούν, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ορίζει η σχετική νομοθεσία...
Από πλευράς του, στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι ο υφυπουργός, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση των όσων έχουν γίνει, επιχείρησε να «ρίξει την μπάλα στην εξέδρα», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαχώρι «υπάρχουν κτίρια που αποτελούν δυνητική απειλή για τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής». Επισήμανε ότι «η αποκατάσταση της περιοχής έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο», με ευθύνη της κυβέρνησης, την οποία επέκρινε και για το κακό συνήθειο που έχει να παρουσιάζει «φουσκωμένα νούμερα», με τον βουλευτή του ΚΚΕ, στη συνέχεια, να δίνει την πραγματική απαράδεκτη εικόνα.
Τέλος, έκανε λόγο και για το «κερασάκι στην τούρτα» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι και αυτό είναι το σοβαρότατο ζήτημα των πλειστηριασμών των σπιτιών του λαού. Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει πράξει την πρόταση του ΚΚΕ για απαγόρευσή τους, σημειώνοντας πως «το κράτος αντί να συμμαχεί με τους απλούς ανθρώπους που πάσχουν γίνεται φίλος των οικονομικών αρπακτικών» και υπογραμμίζοντας ως «απαράδεκτο το γεγονός ότι οι σεισμόπληκτοι μετά από τόσα χρόνια παίρνουν υποσχέσεις για ότι τάχα μου θα επιλυθούν τα προβλήματα».
-
11 Οκτωβριου 2026, 08:02Καλαμπόκι: Βουτιά 6% στις τιμές μετά την έκπληξη από το USDA -
10 Οκτωβριου 2026, 07:00Ηράκλειο: Παραμένει στοιχειωμένο το φράγμα που από το 1995 ως σήμερα βρίσκεται ως έργο στο... συρτάρι -
10 Οκτωβριου 2026, 11:30ΑΑΔΕ: Πάει για Νοέμβριο η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων για οριστικοποιημένες δηλώσεις-Οι υπόλοιποι το Δεκέμβρη -
10 Οκτωβριου 2026, 17:10Θλίψη στ' Ανώγεια για την απώλεια της Αμαλίας Νικολουδάκη -
11 Οκτωβριου 2026, 14:08Χανιά: Θλίψη για τον θάνατο του 34χρονου Γιώργου μετά από τροχαίο δυστύχημα – Είχε αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής στον Πλατανιά -
10 Οκτωβριου 2026, 21:15Κνωσός: Το εμβληματικό μνημείο παραμένει προβληματικό, εγείροντας μέχρι και ζητήματα ασφάλειας
