Μαγαρικάρι Δ. Φαιστού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναμένεται να κηρυχθεί εντός ημέρας – Τι διαπίστωσε ο Ευθύμης Λέκκας
Το Μαγαρικάρι του δήμου Φαιστού που εδώ και χρόνια παλεύει με τον εφιάλτη και εκείνο των ρηγματώσεων σε δρόμους και σπίτια, όπως και οι Βούτες, αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αντιμετώπισης του προβλήματος (δείτε εδώ).

Δήμος Φαιστού: Αίτημα για κήρυξη του Μαγαρικαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την αυτοψία του Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα
Ο Δήμος Φαιστού με αίτημα του προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητά την άμεση κήρυξη του Μαγαρικαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί παρέμβασης, όπως επίσης να βρεθεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του αποστραγγιστικού έργου που παραμένει ημιτελές για 40 χρόνια, την σύνταξη και υλοποίηση μελέτης σταθεροποίησης του εδάφους με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, και βεβαίως μέτρα στήριξης για τους κατοίκους, ώστε να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης δήλωσε:
«Το Μαραγκάρι δεν πρέπει να εγκαταληφθεί. Έχουμε επιστημονικά δεδομένα και θα πράξουμε τα δέοντα για να «ξαναγεννηθεί» ο οικισμός. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας. Χρειαζόμαστε άμεσες παρεμβάσεις, τεχνική και οικονομική υποστήριξη για να μπορέσουν οι κάτοικοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Είναι ώρα η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Αυτοψία στο χωριό Μαγαρικάρι που παρουσιάζει έντονα γεωτεχνικά προβλήματα, με ρηγματώσεις σε σπίτια, δρόμους και υποδομές, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας , Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, που βρέθηκε στην περιοχή συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Φαιστού, κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, τους Αντιδημάρχους κ. Γιάννη Φασομυτάκη και κ. Γιώργο Ντισπυράκη, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Μιχάλης Μαυράκη και κατοίκους.
Είναι γεγονός ότι πολλά κτίρια είναι πλέον μη κατοικήσιμα, με τον κ. Λέκκα να αποδίδει τις καταστροφές στη γεωλογική σύσταση του υπεδάφους και την ατελή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως «ερπυστικό». Επιπλέον ο Καθηγητής, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το αποστραγγιστικό έργο που ξεκίνησε το 1985 και σταμάτησε τραγικά, μετά από εργατικό δυστύχημα, αφήνοντας το μεγαλύτερο τμήμα ανολοκλήρωτο. Επίσης ανέφερε, ότι «αν δεν ολοκληρωθεί το έργο, το χωριό κινδυνεύει με οριστική εγκατάλειψη».
Κατά την επίσκεψη, ο κ. Λέκκας διαπίστωσε ότι το 70% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές λόγω παραμορφώσεων και θραύσεων, ενώ εντοπίστηκε επιφάνεια ολίσθησης σε βάθος 11 μέτρων, γεγονός που καθιστά τον οικισμό σε κατάσταση μετακίνησης.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Μαγαρικαρίου Μιχάλη Μαυράκη από τα 80 σπίτια που κατοικούνται στο χωριό μόλις τα 20 δεν εμφανίζουν σημαντικές βλάβες, ενώ τα 12 είναι ακατάλληλα και τα 48 έχουν σοβαρές ζημιές. Πολλοί είναι οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν στο Τυμπάκι ή αλλού, ενώ όλοι βάζουν συχνά πυκνά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να επισκευάσουν κολώνες και πεζοδρόμια που ανοίγουν σχεδόν κάθε δύο χρόνια.


Έως και σήμερα έχουν εκπονηθεί τέσσερις επίσημες μελέτες (1978 (ΙΓΜΕ), 2020 (Περιφέρεια Κρήτης), 2021 (ΕΚΠΑ) και 2023 (Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Φαιστού), όλες με κοινό συμπέρασμα, την υψηλή γεωλογική επικινδυνότητα, την ενεργή και εξελισσόμενη κατολισθητική δραστηριότητα, την ανάγκη απαγόρευσης νέας δόμησης και άμεσης αποστράγγισης, τις καθιζήσεις και την μετακίνηση του εδάφους.
Όπως έχει γράψει το newshub.gr το φαινόμενο, που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες.
Η υπόθεση έχει σκορπίσει ανησυχία, καθώς έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά το αντίστοιχο γεωλογικό φαινόμενο στις Βούτες Ηρακλείου, όπου ρηγματώσεις προκαλούν προβλήματα.
Διαβάστε επισης:
Λέκκας για Βούτες και Μαγαρικάρι: Τι αναφέρει για τις ρηγματώσεις και την αντιμετώπιση τους
-
10 Απριλιου 2026, 09:10Ηράκλειο: Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων Μεγάλη Παρασκευή – Μ. Σάββατο -
09 Απριλιου 2026, 17:03Υποψήφιος Πρύτανης στο ΕΛΜΕΠΑ ο Καθηγητής Νίκος Βιδάκης -
10 Απριλιου 2026, 10:16«Η ζωή εν Τάφω… Ω γλυκύ μου έαρ»: Επιτάφιοι από όλη την Κρήτη που συγκινούν (Φωτο) -
10 Απριλιου 2026, 07:16Μεγάλη Παρασκευή: Η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος -
09 Απριλιου 2026, 07:15Ανδρέας Λιούμπας: Οι στρατηγικές της Κίνας Μέρος 5ο - Το τρίγωνο που κρίνει τις τύχες του κόσμου! (podcast) -
10 Απριλιου 2026, 15:10Στην Πλάκα για την περιφορά του Επιταφίου ο Νίκος Ανδρουλάκης
