Μακράκης: Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της...Pisa, παρά την απόφαση του Υπουργείου (Βίντεο)

Αναβρασμός υπαρχει στις τάξεις των εκπαιδευτικών από χθες, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εκπαιδευτικών, η οποία είχε προκηρυχθεί σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων «Δ. Θεοτοκόπουλος» κ. Γιώργος Μακράκης, ο οποιος μιλώντας στο newshub.gr λέει ότι για δεύτερη φορά επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας να διεξάγει την διαγωνιστική διαδικασία του Νόμου Κεραμέως για την ελληνική PISA.
«Είναι κάτι που βρίσκει αντίθετο το εκπαιδευτικό Κίνημα και την εκπαιδευτική Κοινότητα διότι είναι ένας ακόμη μοχλός κατηγοριοποίησης των μαθητών και των σχολείων.
Και πέρσι η αντίδραση των εκπαιδευτικών ήταν καθολική. Δυστυχώς όμως το Υπουργείο Παιδείας, πήγε ξανά την υπόθεση ενώπιον των δικαστικών Αρχών.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τη βγάλει παράνομη, οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους», σημειώνει μεταξύ άλλων
Δείτε τις δηλώσεις του κ. Μακράκη αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί:
Η Υπουργός
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή της, στο τουίτερ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονισε ότι η «προκηρυχθείσα απεργία ΔΟΕ-ΟΛΜΕ κρίθηκε και πάλι παράνομη. Κανονικά θα διεξαχθούν αύριο (10 του μήνα) οι εξετάσεις «ελληνική Pisa» για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας».
Η αγωγή του υπουργείου Παιδείας ,στρεφόταν κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωριστεί και πάλι ως παράνομη και καταχρηστική η εκ νέου κηρυχθείσα απεργία - αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων, γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών - «Ελληνικής PISA».
«Κατέθεσα μόλις αγωγή κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την απεργία που προκήρυξαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της «Ελληνικής PISA». Πέρυσι είχε γίνει ακριβώς το ίδιο, προσφύγαμε και η αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες επιμένουν να αντιστέκονται στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και στην εφαρμογή ψηφισμένου νόμου – εμείς επιμένουμε να αξιοποιούμε σύγχρονα εργαλεία για στοχευμένο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής μας πολιτικής και για συνεχή αναβάθμισή της.
Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας για μία καλύτερη Παιδεία μέχρι τέλους!» ανέφερε η κ. Κεραμέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εξετάσεις είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, σε 600 σχολεία, τα οποία επελέγησαν ως αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης».
Ανακοίνωση για τις εξετάσεις
Eνώ με ανακοίνωση της η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Ηρακλείου επισημαίνει τα παρακάτω:
« Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 10/5/23 θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές της Στ’ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, η επονομαζόμενη και ελληνική PISA. Οι εξετάσεις θα αφορούν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Οι προθέσεις του ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά παρουσιάζονται «αγνές» και «άδολες». Και το ερώτημα εύλογο: καλά, γιατί αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς σε αυτές τις εξετάσεις; Δε θέλουμε μέσα από τέτοιου τύπου «μετρήσιμα» και «αξιόπιστα» δεδομένα να βελτιώσουμε το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τα προγράμματα σπουδών, τη διδακτική μεθοδολογία, το εκπαιδευτικό υλικό; Αλλά και με βάση αυτά να επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς;
Το έργο όμως είναι χιλιοπαιγμένο και πλέον έχουμε αρκετή πείρα τόσο από τις «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» της χώρας μας αλλά και της ΕΕ και το πού οδηγούν τέτοιου είδους εξετάσεις.
Η απάντηση βρίσκεται στο Δελτίο Τύπου του ίδιου του ΥΠΑΙΘ: «Η ελληνική PISA συμπληρώνει τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΑΙΘ των τελευταίων τριών ετών». Είναι δηλαδή ένα εργαλείο που χρησιμοποιήσει το ΥΠΑΙΘ, προκειμένου να προωθήσει τον αντιεκπαιδευτικό-αντιλαϊκό σχεδιασμό του. Αλλά και η τακτική του ΥΠΑΙΘ να χρησιμοποιεί εύηχες λέξεις θετικά φορτισμένες, προκειμένου να εφαρμόσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα είναι γνωστή.
Τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί το Υπουργείο είναι κάλπικα.
1. Πώς μπορεί να μας πείσει το ΥΠΑΙΘ ότι χρησιμοποιήσει αυτές τις εξετάσεις ως μέσο για την αναβάθμιση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, όταν έχει προχωρήσει σε νέα αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, τα οποία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όλες τις επιστημονικές ενώσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, τους μαθητές και τους γονείς; Αλήθεια, πώς μπορεί να μας πείσει για το ενδιαφέρον του, όταν αυτά τα προγράμματα δεν τα συζήτησε με κανένα εκπαιδευτικό; Τα έβγαλε υποκριτικά στη διαβούλευση, αφού είχαν παρουσιαστεί στην τελική τους μορφή και βέβαια οι υπέρμαχοι της αξιολόγησης δεν μπήκαν καν στον κόπο να αξιολογήσουν τα προηγούμενα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και να παρουσιάσουν μια πειστική Έκθεση Αξιολόγησης στον κλάδο.
2. Πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για αναβάθμιση του σχολείου, όταν και τη φετινή χρονιά δουλεύουν πάνω από 50.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, χιλιάδες ώρες χάνονται, οι μαθητές στοιβάζονται σε 27-30αρια τμήματα, σε σχολικά κτήρια που κάθε χρόνο γίνονται και πιο ακατάλληλα έως επικίνδυνα, λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης. Αυτοί που δεν πήραν κανένα μέτρο, ώστε να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές,
προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια γνωστικά κενά που άφησε στους μαθητές η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και τα κλειστά σχολεία αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική στήριξή του.
Τέτοιου τύπου εξετάσεις, ειδικά στην κρίσιμη ηλικία της αποφοίτησης από το Δημοτικό, δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά εφαρμόζονται διεθνώς και σα στόχο έχουν την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών σε αυτή την πολύ κρίσιμη ηλικία. Στην Αγγλία στο τέλος του Primary School, ο μαθητής δίνει εξετάσεις στα Μαθηματικά και τη Γλώσσα (SAT ‘s) και με βάση τα αποτελέσματα προκύπτει το λεγόμενο flight path (προσδοκία μάθησης) η οποία τον ακολουθεί τα επόμενα μαθητικά του χρόνια και τον προσανατολίζει σε τι επίπεδο σχολείου δευτεροβάθμιας θα φοιτήσει, με βάση την έντονη ταξική διαφοροποίηση που υπάρχει στα σχολεία της Αγγλίας. Στη Γερμανία, στην ηλικία των 11 ετών, το συμβούλιο του σχολείου αποφασίζει με βάση την επίδοση του μαθητή σε ποιον από τους τρεις τύπους σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα οδηγηθεί: Hauptschule (τετραετές τεχνικό σχολείο) Realschule (πενταετές γενικού χαρακτήρα σχολείο) και Gymnasium (επταετές ή οκταετές που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο).
Η απάντηση του ΟΟΣΑ, της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ανισότητες και στην αποτύπωσή τους στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, είναι ο διαχωρισμός των μαθητών και η διοχέτευση αυτών που προέρχονται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε σχολεία υποβαθμισμένα, με περιεχόμενο πιο προσιτό στο επίπεδό τους, στο όνομα της «θετικής διάκρισης». Έχει αποδειχθεί σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε, ότι αυτή η τακτική λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία για αυτούς τους μαθητές: όχι μόνο δε βοηθά στη γνωστική ανάπτυξη αυτών των μαθητών, πολλώ δε μάλλον δε λειαίνει τις ταξικές ανισότητες, όπως οι ίδιοι ευαγγελίζονται, αλλά τις αποτυπώνει, παγιώνοντάς τες Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, ο μαθητές τοποθετούνται σε τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο με βάση την επίδοσή τους στη γραφή και την ανάγνωση. Εννιά στους δέκα μαθητές που τοποθετούνται στο χαμηλό επίπεδο, παραμένουν και αποφοιτούν από αυτό. Γι΄αυτή την προοπτική ανοίγουν δρόμο!
Εμείς, οι γονείς δε θέλουμε οι εξετάσεις να χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζονται οι μαθητές σε παιδιά και αποπαίδια, δε θέλουμε ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο που θα σηκώνει τεράστια εμπόδια απέναντι σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν. Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν, όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους. Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης τους σχεδιασμούς της ΕΕ, που υπηρέτησαν αδιαλείπτως όλες οι κυβερνήσεις, τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως η λεγόμενη αξιολόγηση και οι εξετάσεις τύπου PISA. Είναι χρέος μας να αντισταθούμε σε αυτό.
Για μια ακόμα φόρα, όπως και πέρσι, σέρνουν στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση με αφορμή τις στάσεις εργασίας ΔΟΕ – ΟΛΜΕ ενάντια στις εξετάσεις της λεγόμενης «ελληνικής P.I.S.A».
Συνειδητά όμως αποκρύπτουν ότι οι εξετάσεις τύπου P.I.S.A. εντάσσονται στα εργαλεία που η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί, προκειμένου να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα τον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό της. Καμία σχέση δεν έχουν οι συγκεκριμένες εξετάσεις με την εκπαιδευτική διαδικασία και την καθημερινή δουλειά των εκπαιδευτικών στις τάξεις. Αντίθετα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σχέδιο διαφοροποίησης, σύγκρισης, κατάταξης και κατηγοριοποίησης των σχολείων. Είναι ένα αποτυχημένο αντιεπιστημονικό «εργαλείο» που έχει απορριφθεί από την ίδια τη ζωή. Δεν είναι τυχαία η επιμονή της κυβέρνησης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Σχετίζεται άμεσα με την επαναφορά της πρότασης για «ελεύθερη γονεΐκή επιλογή» σχολείου.
Η εσπευσμένη και με άθλιες διαδικασίες προσφυγή (κλήτευση και εκδίκαση μέσα σε 2 ώρες) είναι ακόμα μια ομολογία της αποτυχίας των κακόφημων «εξετάσεων» κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
Εδώ και τώρα απαιτούμε από ΥΠΑΙΘ να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA».
Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων να καταδικάσουν αυτούς τους σχεδιασμούς, να ενημερώσουν τους γονείς και τους μαθητές για τις πραγματικές τους στοχεύσεις.
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά!
Δυναμώνουμε την αντίσταση στα σχέδια για κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών»
-
27 Μαΐου 2023, 07:00Δ. Μινώα Πεδιάδας: Ενα 16χρονο «αστέρι» από το Καστέλι που διαπρέπει στα Μαθηματικά και όχι μόνο... (Βίντεο)
-
27 Μαΐου 2023, 15:32YouTube Stories: Πέφτουν τίτλοι τέλους στις 26 Ιουνίου
-
26 Μαΐου 2023, 07:10ΟΣΔΕ: Εκτός «αέρα» η πλατφόρμα για τις νέες δηλώσεις γιατί υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες - Τι να κάνουν οι αγρότες
-
26 Μαΐου 2023, 11:46Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο του Ηρακλείου - Απεβίωσε ξαφνικά ο 72χρονος Γιώργος Παρλαμάς
-
26 Μαΐου 2023, 15:10Πολιτική Προστασία: Προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη
-
26 Μαΐου 2023, 13:20Μετά την πτώση από μεγάλο ύψος άνδρα στο Σκινιά νέα πτώση γυναίκας στο Βραχάσι