Με «ψίχουλα» επιστρέφουν από την Αθήνα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης - «Πέταξε» η τιμή του αρνιού στην κατανάλωση στα 16,5 ευρώ το κιλό!
Με «άδεια χέρια» επί της ουσίας, γεγονός που προφανώς έχει να κάνει και με την προσπάθεια τους να αποφύγουν την ενημέρωση των συναδέλφων τους, επιστρέφουν από την Αθήνα τα μέλη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των κτηνοτρόφων, που στην πραγματικότητα δεν είναι καν απ΄ όλη την Κρήτη. Μία μπάλα… άχυρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από σκόρπιες πληροφορίες, που ανώνυμα διοχετεύονται στη δημοσιότητα από το μεσημέρι που ολοκληρώθηκε η περίφημη συνάντηση!
Χωρίς καμία συμμετοχή από τον κατεξοχήν κτηνοτροφικό νομό Ρεθύμνης, η Παγκρήτια Συντονιστική βρέθηκε στην Αθήνα και όπως διέρρευσε, ο Κώστας Τσιάρας το μόνο που βρήκε να τους πει είναι ότι μέσα στον Μάιο θα λάβουν τα χρήματα του προγράμματος «Αμάλθεια", ενώ η κυβέρνηση θα τους αποζημιώσει και μέσα από τα de minimis στηρίζοντας την τιμή των ζωοτροφών.
Αν ισχύει το νούμερο των 61 εκατομμυρίων ευρώ και αν αυτά μοιραστούν ανά κεφάλι ζώου στην Κρήτη, τότε, θα πρόκειται για το «τεράστιο» ποσό των 4 ευρώ ανά κεφάλι ζώου, όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι.
Τι θα κάνει τώρα η αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων κατεβαίνοντας στην Κρήτη; Θα ανακοινώσει ότι προχωράει σε κινητοποιήσεις; Ή θα πουν πως θα δώσουν νέα πίστωση χρόνου στον υπουργό Κώστα Τσιάρα μέχρι τον Μάιο για να δουν αν θα έρθουν τα χρήματα που τους έταξε;
Τι γίνεται με τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις; Έβαλαν στον υπουργό το ζήτημα; Έλαβαν απαντήσεις; Και ποιες είναι αυτές;
Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, συνηθίζει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, να ανακοινώνει χρονοδιαγράμματα και να ζητάει «πίστωση χρόνου» και κάπως έτσι ο χρόνος φεύγει και κανένα πρόβλημα δεν λύνεται.
Και αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση των ίδιων των εκπροσώπων των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης, που μάλιστα στις 15 Ιανουαρίου φέτος, πραγματοποίησαν εντυπωσιακό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως την ίδια ώρα ο υπουργός βρισκόταν στην Κρήτη, αλλά προτίμησε να βρίσκεται σε περιοδεία… στο νομό Λασιθίου, αντί να βρεθεί στο Ηράκλειο και να απαντήσει στους εκπροσώπους των διαδηλωτών.
Έκτοτε έγιναν συναντήσεις στην Αθήνα, αλλά η μία «πίστωση χρόνου» απλά… διαδέχεται την άλλη…
140 εκατομμύρια ευρώ σε...τρεις κλάδους
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς συμμετείχε στη συνάντηση και ζήτησε επιτακτικά τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών.
Ο Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι από αδιάθετα κονδύλια, θα διαθέσει 140 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Τα ποσά που διαθέτει ανά κλάδο, θα τα ανακοινώσει μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.
Επίσης, δεσμεύτηκε ότι φέτος θα ανοίξει το ΟΣΔΕ γύρω στις 28 Απριλίου με αρχές Μαΐου.
Αφανίζεται η κτηνοτροφία
Την ίδια ώρα η κτηνοτροφία αφανίζεται. Μιλώντας στο newshub.gr ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Ρέθυμνο και μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μανώλης Πατεράκης ήταν αποκαλυπτικός:
«Αν πιάσει η τιμή του παραγωγού τα 9 ευρώ το κιλό φέτος στις σφαγές που θα γίνουν για τις ανάγκες της Πασχαλινής αγοράς, θα είναι λόγω συγκυριών. Δεν υπάρχουν φέτος αρνιά. Λίγοι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη έχουν. Οι περισσότεροι που θα διαθέσουν κάποιο αριθμό ζώων θα είναι ζωέμποροι. Από και πέρα, τα 9 ευρώ με βάση παλιότερες έρευνες, θα έπρεπε να ήταν εδώ και αρκετά χρόνια μία τιμή παραγωγού σταθερή».
Ο Μανώλης Πατεράκης προσθέτει ότι αυτό το Πάσχα οι ανάγκες της αγοράς σε αμνοερίφια θα καλυφθούν οριακά αλλά το καλοκαίρι θα έχουμε ελλείψεις και εδώ στην Κρήτη, κάτι που πραγματικά δεν έχει ξαναγίνει.
«Πριν από μια δεκαετία όταν γινόταν η ανασυγκρότηση της Λιβύης, έρχονταν εδώ από τη Λιβύη και έπαιρναν καραβιές με ζώα δικά μας. Είχα ακούσει τότε, ότι τα χαρακτήριζαν «ελάφια» τα αρνιά μας, λόγω της ξεχωριστής τους ποιότητας», τόνισε το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μανώλης Πατεράκης.
Το σίγουρο είναι πάντως, ότι φέτος το αρνί θα είναι για τον καταναλωτή ακριβό, αφού γίνεται μια εκτίμηση για τιμές που κατά μέσο όρο δεν θα πέφτουν κάτω από τα 15 ευρώ το κιλό.
«Χρυσό το αρνί στην αγορά του Ηρακλείου»
Από 16 έως 16,5 ευρώ το κιλό είναι σήμερα η τιμή καταναλωτή του αρνιού στο Ηράκλειο!
Αυτό τονίζει στο newshub.gr o κρεοπώλης και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Μανώλης Δατσέρης.
«Φέτος τα αρνιά είναι λιγοστά και είναι και ακριβά. Γι αυτό καλούμε τους καταναλωτές να παραγγείλουν το αρνί του το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Και αυτό ισχύει είτε ζητώντας ολόκληρο αρνί είτε ζητώντας κομμάτια αρνιού», όπως επισημαίνει ο Μανώλης Δατσέρης.
Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, πλέον οι κρεοπώλες σε ολόκληρη τη χώρα, δεν θα ρισκάρουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες αρνιών χωρίς να έχουν προεξοφλήσει και τη διάθεση τους, μέσω παραγγελιών.
Βέβαια, όποιος επιθυμεί, μπορεί και σήμερα να αγοράσει κομμάτια αρνιού, αλλά για έχει το αρνί φρέσκο το Πάσχα θα πρέπει να το παραγγείλει.
-
14 Απριλιου 2026, 07:15Γαβριήλ Κουρής στο newshub.gr: Ασφυκτικό το πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας των Δήμων! (podcast) -
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα
