Μια αναπάντεχη συνάντηση με τον δημοσιογράφο Roni Alasor στην ακατοίκητη νησίδα Θοδωρού
Ένας αξιόλογος δημοσιογράφος με ενασχόληση γύρω από θέματα εγκλημάτων κατά την ανθρωπότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κι εκεί που βρίσκεσαι πάνω στην ακατοίκητη νησίδα Θοδωρού στα Χανιά, μαζί με εκατοντάδες ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν τη μόνη μέρα της χρονιάς που ανοίγει για να το επισκεφθεί ο κόσμος, πέφτεις πάνω σ ένα δημοσιογράφο που δεν περίμενες ποτέ να συναντήσεις ούτε εκεί ούτε πουθενά αλλού.
Κατηφόριζε κι εκείνος προς το λιμανάκι του νησιού αλλά μη χρησιμοποιώντας το μοναδικό μονοπάτι που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο ανθρώπους που κινούνταν με βήμα σημειωτόν.
Είχε κάνει παράκαμψη, όπως κι εμείς, πάνω από βράχια και χαμηλή βλάστηση, και απολάμβανε την κατάβαση κρατώντας ένα ορειβατικό μπαστούνι (μπατόν στη γλώσσα των ορειβατών).
Μια και ήμασταν οι μόνοι που «παρατυπήσαμε» πιάσαμε την κουβέντα. Αρχικά μας μίλησε στην αγγλική γλώσσα κι αμέσως μετά στα ελληνικά κάνοντας μας να νομίζουμε πως πρόκειται για Έλληνα.
Όταν συστηθήκαμε ξαφνιαστήκαμε πραγματικά λέγοντας μας πως είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας με καταγωγή από το Κουρδιστάν με υπηκοότητα Νορβηγική που ασχολείται με θέματα εγκλημάτων κατά την ανθρωπότητας, τρομοκρατίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι όλα αυτά τα δύσκολα από πολλές απόψεις ζητήματα.
Το όνομα του Roni Alasor. Ζει μεταξύ Βρυξελλών και Νορβηγίας, όταν δεν ταξιδεύει σε άλλα σημεία της Ευρώπης.
Είναι μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επαγγελματικών οργανώσεων και έχει μόνιμη διαπίστευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Συμβούλιο της ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Άρθρα και βιβλία του έχουν δημοσιευτεί στα νορβηγικά, γερμανικά, κουρδικά, αγγλικά, ελληνικά, τουρκικά και βουλγαρικά.
Έχει εργαστεί πάνω από 30 χρόνια καλύπτοντας κυρίως θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας-τρομοκρατίας-εξωτερικής πολιτικής που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Το βιβλίο του για το Κυπριακό
Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που τον έχει απασχολήσει έντονα. Μάλιστα η έρευνα του πάνω σε αυτό τον οδήγησε στο να γράψει το βιβλίο με τίτλο «ΔΙΑΤΑΓΗ: «ΕΚΤΕΛΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ!» το οποίο κυκλοφόρησε το 2002 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Σε αυτό επιχειρεί όχι μόνο να πει κάποιες αλήθειες για την εισβολή που δεν έγιναν ποτέ γνωστές ή αποσιωπήθηκαν, αλλά και να μας μεταφέρει στο κλίμα εκείνων των τραγικών ημερών έτσι όπως το έζησαν οι πρωταγωνιστές της «άλλης πλευράς», της πλευράς των εισβολέων.
Το βιβλίο «Διαταγή: "Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!"» βασίζεται στις επώνυμες μαρτυρίες τούρκων και κούρδων στρατιωτών και αξιωματικών, οι οποίοι αποφάσισαν να καταθέσουν για πρώτη φορά τη δική τους εμπειρία από τον πόλεμο στην Κύπρο -μια εμπειρία που τους σημάδεψε για όλη τους τη ζωή, αφού και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι με το πρόσχημα του να σώσουν τους «αδελφούς Τουρκοκυπρίους» κλήθηκαν απλώς να γίνουν σφαγείς και να υπηρετήσουν τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας.
Όπως μας λέει ο Roni Alasor η έρευνα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου κράτησε σχεδόν πέντε χρόνια. Μάλιστα όπως αργότερα του έκανε γνωστό η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο εξαιτίας των πληροφοριών που συγκέντρωσε και παρέθεσε στο βιβλίο βρέθηκαν τα οστά εκατοντάδων αγνοουμένων που είχαν δολοφονηθεί από τους Τούρκους. Μόνο σε τρία διαφορετικά πηγάδια βρήκαν τα οστά 70-80 αγνοουμένων.
Λατρεύει την Κρήτη
Από το 1995 μέχρι και σήμερα ο Alasor επισκέπτεται 2-3 φορές το χρόνο την Κρήτη που υπεραγαπά.
Όπως μας είπε, αφού ταξίδεψε σε 54 χώρες και 1260 πρωτεύουσες, μικρότερες πόλεις και χωριά κατάλαβε πως η Κρήτη είναι ο αγαπημένος του προορισμός.
Τον μαγεύουν η θάλασσα, τα βουνά της, οι έντονες παραδόσεις και ο πολιτισμός της που πλησιάζουν και θυμίζουν πολύ τη δική του πατρίδα το Κουρδιστάν.
Στο Κουρδιστάν, μας περιγράφει, έχουμε λίμνες μεγάλες όπως την Van lake που το μήκος της φθάνει τα 120 χιλιόμετρα και το βάθος της τα 450 μέτρα, επίσης δυο από τους μεγαλύτερους ποταμούς στον κόσμο, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, αλλά όχι τη θάλασσα της Κρήτης που την κάνει τόσο μοναδική.
Στην Κρήτη έχει κάνει φιλίες και νιώθει σαν στο σπίτι του γι αυτό εξάλλου με κάθε ευκαιρία βρίσκεται κοντά της.
Η δημοσιογραφία
Ο Roni Alasor γεννήθηκε το 1963 στο χωριό Govendik (τώρα Qereçan-Karaçoban) στη συνοριακή περιοχή του Κουρδιστάν ενώ οι ρίζες των προγόνων του βρίσκονται στο όρος Elegez.
Μετά τις 12 Σεπτεμβρίου 1980 λόγω των Τούρκων εγκατέλειψε τη χώρα του και μετανάστευσε. Η Νορβηγία έγινε τότε η δεύτερη πατρίδα του καθώς τον αγκάλιασε, τον στήριξε και τον στηρίζει σε δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε εξαιτίας των Τούρκων.
Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Νορβηγία το 1988 και φυσικά η καταγωγή και τα όσα περνούσε ο τόπος του ήταν εκείνα που καθόρισαν και το δημοσιογραφικό αντικείμενο του.
Σημαντικό ρόλο στην ενασχόληση του με την ερευνητική δημοσιογραφία έπαιξει και η επίθεση από το καθεστώς του Σαντάμ Χούσειν στην κουρδική πόλη Halabja το Μάρτιο του 1988 με αποτέλεσμα 5.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά να πεθάνουν από χημικά.
Εκτός από πολυταξιδεμένος ο Roni Alasor είναι και πολύγλωσσος καθώς μιλάει Κουρδικά, Νορβηγικά, Σουηδικά, Τουρκικά και Αγγλικά.
Από το 1993, ο Alasor είναι μέλος της Νορβηγικής Ένωσης Δημοσιογράφων (NJ) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) και της PEN.
Στην Κρήτη όταν βρίσκεται προτιμά το σπιτικό φαγητό στα χωριά και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Ο ίδιος έχει μάθει να συλλέγει αρωματικά φυτά και θαλασσινό αλάτι ζώντας ως γνήσιος Κρητικός στον τόπο μας
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 12:57Βαρύ το πένθος στην Αρμάχα για το θάνατο της 28χρονης Μαρίας-Είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο-Σε τροχαίο είχε χαθεί και ο αδελφός της
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 12:20Πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού στο Χουδέτσι ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου (φωτο)
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 21:11Έρχονται περισσότερες καταιγίδες και νέα υποχώρηση του υδραργύρου - Πότε θα βρέξει στην Κρήτη
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 13:50Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα ονόματα στην Ελλάδα-Ποια κυριαρχούν στην Κρήτη
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 13:15Ηράκλειο: Η δεύτερη φορά που χτύπησε τον άντρα της ήταν η φαρμακερή-Με χειροπέδες 30χρονη
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 07:06Η Μαρία Καρακλιούμη στο newshub.gr: Τι «βλέπει» η πολιτική αναλύτρια για την Κεντροαριστερά, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ