Μιχάλης Προμπονάς: «Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για τη δημοτική Αρχή – Τα σκουπίδια πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα και συλλογικά»

Καθόλου απλό αλλά πολυσύνθετο είναι το ζήτημα των σκουπιδιών και δεν έχει καμία δικαιολογία η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα – πυρηνικό φυσικό, ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και αντιπρόεδρο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου – Μιχάλη Προμπονά.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newshub.gr ο Μιχάλης Προμπονάς μίλησε για μια συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση και δεν αρκεί να γίνεται μόνο η αποκομιδή των σκουπιδιών, η οποία μάλιστα είναι τόσο προβληματική, που μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία!
«Αυτό το πρόβλημα για μια τόσο μεγάλη πόλη όπως είναι το Ηράκλειο, το πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί και να μην βασιζόμαστε σε λύσεις της τελευταίας στιγμής, ό,τι και αν συνέβη, ό,τι και αν έχει να κάνει με τις δυσκολίες των απορριμμάτων. Δυσκολίες υπάρχουν πάντα και στον σχεδιασμό και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Γιατί και πολλά είναι και ο τουρισμός έχει αυξηθεί. Τα απορρίμματα αυξάνονται και λόγω του καταναλωτισμού. Αλλά και από την άλλη μεριά πρέπει να μαζεύονται γρήγορα, γιατί πέρα από το ότι χαλάει η εικόνα της πόλης, αυτό έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις και για τη δημόσια υγεία όταν υπάρχουν πολλά σκουπίδια στο δρόμο, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί ο πολίτης».
-Πολλοί ρωτάνε ακόμα και σήμερα, «μα τι συμβαίνει με τα σκουπίδια. Απεργία κάνουν οι εργαζόμενοι»;
«Ναι είναι γεγονός αυτό. Και αυτή η κατάσταση προβληματίζει. Είναι βασικό η συλλογή των απορριμμάτων στις πόλεις και η διαλογή στην πηγή να γίνεται. Και η ανακύκλωση. Και τα υλικά να επαναχρησιμοποιούνται μέσω της ανακύκλωσης όπως γίνονται προσπάθειες αν γίνει αυτό. Ήδη βλέπουμε σε κάποια σημεία να γίνεται η διαλογή στην πηγή, αλλά αυτό έχει πολύ δρόμο ακόμη για να εφαρμοστεί σε όλη την πόλη».
-Θέλω να μας πείτε πώς σχολιάζετε και πώς αντιλαμβάνεστε τους κινδύνους που προκύπτουν από τα σκουπίδια για τη δημόσια υγεία.
«Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις μεγάλες πόλεις και τις σύγχρονες κοινωνίες. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολύ σημαντική για τη δημόσια υγεία και θέλει πολύ καλή οργάνωση.
Τώρα, ο πολίτης καλό είναι να ενημερώνεται όταν υπάρχουν περίοδοι που είναι δύσκολες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, προκειμένου όσο μπορεί να καθυστερεί να βγάλει τα σκουπίδια και να γεμίσουν οι κάδοι πολύ σύντομα και να μην αδειάζονται.
Εμείς ως Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Στην ανακύκλωση. Στη διαλογή στην πηγή και στην ενημέρωση του κόσμου φυσικά, που τον καλούμε να αποφεύγει να πετάει οτιδήποτε, να αποφεύγει τις πολλές συσκευασίες.
Υπάρχουν πόλεις στον κόσμο όπως είναι οι Βρυξέλλες, όπου πληρώνεις όσο περισσότερα απορρίμματα πετάς. Έτσι έχεις κι ένα κίνητρο να μειώσεις τα απορρίμματα του νοικοκυριού σου. Αλλιώς πληρώνεις παραπάνω χρήματα μέσα από τα δημοτικά τέλη, τους δήμους κ.λ.π. Είναι συγκεκριμένη η ποσότητα που αναλογεί σε μία οικογένεια ανάλογα με τον αριθμό των μελών της. Και δεν μπορείς να πετάξεις όσα θέλεις και όπου θέλεις όπως γίνεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».
-Ένα ερώτημα πάντως είναι αν στο Ηράκλειο γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Γιατί υπάρχουν καταγγελίες που λένε πως κάποιες φορές πετάγονται όλα τα σκουπίδια στο απορριμματοφόρο, τόσο από τους μπλε όσο και από τους πράσινους κάδους.
«Γίνεται κάποια ανακύκλωση. Τώρα αν γίνεται καλά ή όχι, δεν μπορώ να το ξέρω. Πάντως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αλλά δεν είναι μόνο η ανακύκλωση. Είναι η διαλογή στην πηγή όπως είπαμε και πριν. Αλλά όταν βάζεις όλα τα απορρίμματα στο ίδιο απορριμματοφόρο, τότε δεν έχει νόημα».
-Έχει καταγγελθεί όμως ότι γίνεται κάποιες φορές αυτό.
«Το έχω ακούσει κι εγώ. Και έχω δει και κάποιες δημοσιεύσεις με φωτογραφίες που δείχνουν ότι τα μαζεύουν όλα μαζί. Πιστεύω πάντως ότι να γίνεται κάποιες φορές όταν είναι γεμάτες οι υποδομές της ανακύκλωσης. Αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια καλή οργάνωση, τόσο στην αποκομιδή των απορριμμάτων όσο και στην ανακύκλωση. Πάντως, δεν μπορεί ένας σύγχρονος δήμος να λέει πως δεν έχει υπαλλήλους να κάνει τον καθαρισμό. Αλλά χρειάζεται και ο ίδιος ο δημότης να είναι συνειδητοποιημένος, να ξέρει τι πετάει, πότε το πετάει και που το πετάει».
-Κουνούπια και τρωκτικά με αυτές τις συνθήκες τι γίνεται; Δεν έχουν αυξηθεί;
«Για τα κουνούπια έχω να πω ότι ακόμα και τον χειμώνα λόγω υψηλών θερμοκρασιών, είδαμε ότι υπήρχαν και τότε στις πόλεις. Έχουμε και τις περιοχές όπου μένουν τα νερά στάσιμα επειδή δεν είχαμε πολλές βροχές. Για τα τρωκτικά δεν ξέρω αν έχουν αυξηθεί, δεν έχω ακούσει ή δει κάτι για να μπορώ να σας πω.
Πάντως, με τα σκουπίδια σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι πληθυσμοί τους. Πάντως η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι συλλογική».
-
20 Ιουνιου 2025, 19:08Ανείπωτη θλίψη στην ενδοχώρα του Ηρακλείου – Νεκρός 16χρονος σε δυστύχημα
-
20 Ιουνιου 2025, 15:07Μητροπολίτης Κισσάμου: Ευθύνες μόνο στην Πολιτεία για όσα συνέβησαν με την εκλογή στη Μητρόπολη Χανίων-Δεν ήταν επιθυμία μου η μετάθεση
-
19 Ιουνιου 2025, 20:05ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πρώτες δηλώσεις Αυγενάκη-Βορίδη μετά την αποστολή της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλή
-
19 Ιουνιου 2025, 16:30Ηράκλειο: Συναγερμός στα ξενοδοχεία για το βακτήριο Legionella - Τι αναφέρει ο Γιώργος Σφακιανάκης στο newshub.gr
-
19 Ιουνιου 2025, 16:19Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε στην ελληνική Βουλή, δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη
-
20 Ιουνιου 2025, 08:10Σε ετοιμότητα η Αθήνα για ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν στη Σούδα