Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης για ελληνοποιήσεις: «Να απαγορευτεί η πλυμένη πατάτα και να προχωρήσει το Υγειονομικό σε ελέγχους στη λιανική αγορά»

Την ανάγκη να παρέμβει το Υγειονομικό στα σημεία πώλησης της πατάτας και να επιβάλλει μέτρα εναντίον εκείνων των λιανεμπόρων που διακινούν πλυμένες τις πατάτες, τονίζει μιλώντας στο newshub.gr ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. Ο λόγος έχει να κάνει με τη σίγουρη μόλυνση μιας πατάτας η οποία πλένεται ενώ παράλληλα οι πλυμένες πατάτες όπως λέει, μπορεί να είναι πολύ περισσότερο από τις μη πλυμένες, «πατάτες Αιγύπτου, που τις έπλυναν για να μην φαίνεται το κοπρόχωμα που τις χαρακτηρίζει, για να τις διακινήσουν σαν…ντόπιες»!
Αναλυτικότερα, ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν πατάτες που έχουν πλυθεί, τόσο για το ζήτημα της υγιεινής όσο και για την πολύ ορατή πιθανότητα να έχουν ελληνοποιηθεί.
Μάλιστα, στο newshub.gr μίλησαν και αγρότες που διακινούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι ειδικά στην πατάτα, οι ελληνοποιήσεις την περίοδο αυτή είναι μεγάλες ενώ οι πιο πολλές ελληνοποιήσεις, γίνονται στην Κρήτη των περίοδο του χειμώνα, όταν δεν υπάρχουν καθόλου πατάτες και παρόλα αυτά οι καταναλωτές βλέπουν παντού… «ντόπιες».
Έξω από τα δόντια για την υπόθεση αυτή, μιλάει στην ιστοσελίδα μας ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης λέγοντας τα εξής:
«Το ζήτημα δεν είναι ότι τις Αιγυπτιακές πατάτες τις πωλούν για ντόπιες οι χονδρεμπόροι. Λιανικώς τις πωλούν για ντόπιες. Εγώ έμαθα να τα λέω όλα «ανοιχτά». Οι μισές πατάτες στη λαϊκή που πωλούνται λιανικώς, είναι βαφτισμένες. Εκεί είναι οι πιο πολλές. Διότι στο ξενοδοχείο, την Αιγυπτιακή την αγοράζουν και δεν έχουν κανένα λόγο να την βαφτίσουν ντόπια. Και το ίδιο ισχύει και σε ένα εστιατόριο ή σε μια μεγάλη επιχείρηση. Στο λιανεμπόριο γίνεται το παιχνίδι αυτό»…
Εκτός όμως από τη λαϊκή, μπορεί βαπτισμένες πατάτες να υπάρχουν και σε μανάβικα; Στο ερώτημα αυτό ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου, λέει χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν το έχω διαπιστώσει. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και σε μανάβικα. Γιατί όχι»;
Πώς γίνονται τα «βαφτίσια»
Συνεχίζοντας ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, αποκαλύπτει ακόμη τα εξής: «Υπάρχουν από παλιά κάποιες αποθήκες, όπου πάνε τις αιγυπτιακές πατάτες και τις πλένουν για να καθαρίσουν από το μαύρο χώμα που έχει η Αίγυπτος. Τις πλένουν λοιπόν σε ειδικά πλυντήρια και μετά έτσι όπως είναι βρεγμένες τις κοσκινίζουν με κοκκινόχωμα και γίνονται σαν της Μεσσαράς και σαν των Μαλίων».
Ποιο είναι όμως το μυστικό για να μπορέσει ο καταναλωτής να ξεχωρίσει την πατάτα που έχει βαπτιστεί σαν ντόπια χωρίς να είναι;
«Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε και να συμβουλέψουμε τους καταναλωτές: Να μην αγοράζουν καμία πατάτα πλυμένη. Όταν είναι πλυμένη η πατάτα είναι ύποπτη για αιγυπτιακή που της έπλυναν για να την πλασάρουν σαν ντόπια. Αλλά ακόμα και ντόπια να είναι και την έχουν πλύνει επειδή οι νοικοκυρές έχουν αυτή τη μανία να ψάχνουν τις καθαρές πατάτες για να μην λερώνουν το σπίτι, είναι μέγα λάθος. Διότι, τραυματίζεται ο φλοιός και από το νερό που είναι ανακυκλώσιμο, εισχωρούν τα μικρόβια μέσα στην πατάτα. Άρα είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Έπρεπε να παρέμβει το Υγειονομικό. Να απαγορεύεται η πλύση της πατάτας γιατί τότε η πατάτα είναι επικίνδυνη. Είναι μέγα θέμα. Δηλαδή πρέπει να γίνει ερώτηση και προς το υγειονομικό»!
Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών τονίζει ότι «από τις ελληνοποιήσεις της αιγυπτιακής πατάτας προκύπτει ένα παράνομο κέρδος που κατά μέσο όρο ανέρχεται κατά μέσο όρο γύρω στα 20 λεπτά το κιλό. Και από την άλλη, πωλούνται μεγαλύτερες ποσότητες πατάτας, αφού ακούει ο καταναλωτής ότι είναι από τη Μεσαρά, το Οροπέδιο ή τα Μάλια και δείχνει εμπιστοσύνη.
Σήμερα στην αγορά της Κρήτης μπαίνουν σταδιακά οι πατάτες της Μεσαράς, ενώ το Οροπέδιο μετά τις πρόσφατες ζημιές από τις βροχές, θα διαθέσει τις πρώτες του ποσότητες το νωρίτερο τον Ιούλιο.
Δυνατά φυτοφάρμακα
Στο μεταξύ, στη γεύση σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη, η πατάτα της Αιγύπτου είναι πολύ καλή. Όμως, υπάρχει ζήτημα με τα φυτοφάρμακα. «Ακόμα και το πιθανός καρκινογόνο DDT επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στις χώρες εκτός Ε.Ε.»
Το DDT κατατάσσεται στην κατηγορία 2Β (πιθανώς καρκινογόνο αλλά χωρίς στοιχεία για τον άνθρωπο) κάτω από την κατηγορία 1 (καρκινογόνα) και 2Α (πολύ πιθανώς καρκινογόνα).
Πρόκειται για ένα δηλητήριο, που παραμένει στο περιβάλλον για πολλά χρόνια. Είναι αληθές, καθώς το DDT έχει χρόνο ζωής στο έδαφος 2-10 έτη και στα νερά έως και 150 έτη!
Το DDT περνάει στα βρέφη μέσω του θηλασμού, κάτι το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.
«Χαμός» με τις ελληνοποιήσεις στην πατάτα
«Υπάρχει σοβαρό θέμα με τις ελληνοποιήσεις στην αιγυπτιακή πατάτα», καταγγέλλει στο newshub.gr και ο παραγωγός από το δήμο Φαιστού Στέλιος Φανουράκης.
Ο ίδιος καλεί το κράτος να προβαίνει σε περισσότερους ελέγχους στην αγορά, αλλά και τους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί όταν αγοράζουν πατάτες και να μην πιστεύουν πάντοτε ότι είναι ντόπιες αυτές που τους παρουσιάζουν. Να ψάχνουν όσο μπορούν και να αγοράζουν πατάτες από ανθρώπους που γνωρίζουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος μιλάει στο newshub.gr και ο παραγωγός Μανόλης Κοκολογιάννης από τον Κρουσώνα.
«Δεν έχω σχέση εγώ με την καλλιέργεια της πατάτας. Εγώ παράγω μόνο φρούτα. Ξέρω όμως ότι όλη η πατάτα που διατίθεται ως ντόπια την περίοδο του χειμώνα, έχει ελληνοποιηθεί αφού μέσα στο χειμώνα δεν υπάρχει ντόπια παραγωγή».
«Πετάξτε τους έξω»
«Μέσω των σωματείων σας πετάξτε τους έξω», είναι το μήνυμα του Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη προς τους παραγωγούς της λαϊκής. «Ξέρετε ποιοι κάνουν αυτές τις απάτες. Μην αφήσετε λοιπόν να κάνουν ζημιά στη δουλειά σας».
Ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης καταλήγει λέγοντας προς τους καταναλωτές να έχουν υπόψη τους, ότι οι ντόπιες πατάτες διοχετεύονται στην αγορά κάθε χρόνο γύρω στον Ιούνιο και από τότε και μετά ως το τέλος του καλοκαιριού. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, δεν βγαίνουν καθόλου πατάτες, με εξαίρεση κάποιες παλιές που μπορεί σε μικρές ποσότητες να βρίσκονται σε αποθήκες και να μπουν στην αγορά.
Μόνο φέτος λόγω των ζημιών από τις βροχές, δεν θα μπορέσουν οι λασιθιώτες να βγάλουν πατάτες πριν από τον Ιούλιο.
«Οι καταναλωτές για να είναι σίγουροι, ας αναζητούν ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι πατατοπαραγωγοί και θα διασφαλίζουν τότε, ότι πράγματι αγοράζουν πατάτα ντόπια», καταλήγει ο κ. Χαλκιαδάκης.
-
11 Ιουνιου 2025, 07:06Κρήτη: Πυροσβέστες αντιδρούν για τις μετακινήσεις τους από κλιμάκια και τα εκατοντάδες ρεπό που τους οφείλονται!
-
12 Ιουνιου 2025, 04:59Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αποκαλύψεων συνέχεια και οι εξελίξεις κόβουν την ανάσα!
-
11 Ιουνιου 2025, 20:00Ηράκλειο: Συναγερμός για την αρπαγή 14χρονης
-
11 Ιουνιου 2025, 10:26Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
11 Ιουνιου 2025, 12:00Σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ξεσκονίζουν» 80.000 επιδοτήσεις με φοντο και τη... βιολογική μελισσοκομία
-
11 Ιουνιου 2025, 07:11Στάθης Φραγκιαδάκης: «Ας ξεκινήσει έστω από τώρα η επιδότηση της πραγματικής παραγωγής των προϊόντων»