Ο Διαμαντής Κοφτερίδης αποκλειστικά στο newshub.gr: «Το σύστημα Υγείας στην Κρήτη αντέχει»
Ως μια «μαύρη» μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινη καθως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Μια κατάσταση που συμπαρασύρει και την Κρήτη, καθώς το σύστημα Υγείας μάχεται να κρατηθεί σε καλό επίπεδο. Από αυτά 42 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στην Κρήτη: τα 20 εντοπίζονται στο Ηράκλειο, 5 στο Λασίθι, 14 στα Χανιά και 3 στο Ρέθυμνο.
«Το σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία στην Κρήτη αντέχουν. Χρειάζεται όμως προσοχή». Αυτό είναι - παρά τα χθεσινά νούμερα που ανακοινωσε ο ΕΟΔΥ - το μήνυμα που στέλνει ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο newshub.gr.
Ο ίδιος μιλώντας για το lockdown, τα μέτρα που τεθηκαν σε εφαρμογή και την κατάσταση στη μάχη με τον κορωνοϊό επισημαίνει πως οι πρόσφατες αποφάσεις πάρθηκαν ηταν επιβεβλημένα γιατί υπηρξε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κάτι που δημιουργεί μεγαλύτεηρ πίεση στο σύστημα Υγείας, αφού έχουμε περισσότερους ασθενείς, οι οποιοι χρήζουν νοσηλείας.
Στην Κρήτη, όπως είπε όμως, τα πραγματα είναι ελεγχόμενα. Σχετικά με την πίεση στις ΜΕΘ και σε όλο το σύστημα Υγείας ο κ. Κοφτερίδης αναφέρει πως:
«Η πίεση στο σύστημα Υγείας, σημαίνει πως αυτή τη στιγμή έχουμε κρούσματα μέσα στα νοσοκομεία, εχουμε ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές κορωνοϊού, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι από το προηγούμενο διαστημα και έχουμε και ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, που είναι επίσης περισσότεροι»
Η εικόνα με βάση τους αριθμούς και τα δεδομένα στην Κρήτη είναι ακόμη καλή, καθώς στο νησί υπάρχει η δυνατότητα να υποστηρίζει το σύστημα τους ασθενείς που χρειάζονται ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο ή ένα κρεβάτι στην Εντατική.
Το πρόβλημα θα είναι σημαντικό αν σε ένα κακό σενάριο φτάσουμε να μην μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.
Όπως όμως εξηγεί ο κ. Κοφτερίδης, στο ΠΑΓΝΗ για παράδειγμα υπάρχουν 40 κρεβάτια στην κλινική κορωνοϊού. Αριθμός ο οποιος σε ένα ακραίο σενάριο μπορεί να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί με βάση το σχεδιασμό που υπαρχει.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στην κλινική του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 15 άτομα.
Σε σχέση με την πορεία του κορωνοϊού, το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε αυξημένο αριθμό ατόμων που νοσούν και αυτό που αναμένεται είναι με τις αποφάσεις που πάρθηκαν να δουμε αρχικά να υπαρχει μια σταθεροποίηση μέσα στις επόμενες δεκα μέρες και έπειτα μια μείωση των κρουσμάτων. Πιστεύω ότι τουλάχιστον τοπικά δε θα έχουμε πρόβλημα, καθώς δεν ξέφυγε η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Κοφτερίδης, ο οποίος στέλνει το μήνυμα - για μια ακόμη φορά - ότι το μόνο μας όπλο είναι η σωστή χρήση της μάσκας και η προσωπική υγιεινή.
«Εχουμε ένα νόσημα που μεταδίδεται με τον αέρα. Όταν λοιπόν δεν μπορείς να προστατευτείς από αυτό και δεν πάρεις τα μέτρα που απαιτούνται, τότε πραγματικά μπορεις να χάσεις τον έλεγχο. Και αν χαθεί ο έλεγχος και κατά συνέπεια το σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε τα πράγματα θα ειναι πολύ δύσκολα».
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 23:16ΕΣΠΑ: Αρχίζουν οι αιτήσεις της δράσης για την ενίσχυση νέων πτυχιούχων -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ
