Ο ξενοδόχος και οι εργαζόμενοι που κινήθηκαν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα – Αποκαλύψεις στο newshub.gr από το Νίκο Κοκολάκη

Αυτό που «πονάει» περισσότερο στην ιστορία με τον ξενοδόχο του Ηρακλείου που εξανάγκαζε τους εργαζόμενους του να του επιστρέφουν δώρα και επιδόματα επί σειρά ετών, δεν είναι τόσο η συμπεριφορά του εργοδότη, όσο η συμπεριφορά τουλάχιστον δέκα εργαζομένων, την οποία αποκαλύπτει στο newshub.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Νίκος Κοκολάκης. Ο δραστήριος συνδικαλιστής, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αποκάλυψε πως οι εν λόγω εργαζόμενοι, στην αρχή ήταν με τους καταγγέλλοντες αλλά στην πορεία, πήγαν και κατέθεσαν υπερ…του εργοδότη τους!
Η συνέντευξη του Νίκου Κοκολάκη προς την ιστοσελίδα μας, είναι αποκαλυπτική και αποδεικνύει, μεταξύ των άλλων και τις τεράστιες ευθύνες που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν σε περιπτώσεις που όχι μόνο σκύβουν το κεφάλι, αλλά δέχονται ακόμα και να διαδραματίσουν έναν ρόλο πάρα πολύ κακό, κατά των ανυποχώρητων συναδέλφων τους, προφανώς με το αζημίωτο ή με διάφορα ανταλλάγματα…
«Εγώ επίσημες καταγγελίες ότι αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω χρήματα, δεν έχω. Έχω καταγγελίες ότι τους τρώνε μεροκάματα στη μισθοδοσία. Ότι γυρίζουν πίσω χρήματα από δώρα και επιδόματα, είχα πέρυσι μία καταγγελία και ήταν στον επισιτισμό και ήταν κάτι που το σταματήσαμε. Υπάρχουν πολλές όμως περιπτώσεις, αλλά δεν καταγγέλλονται»…
-Όλες όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι μια εκτεταμένη κατάσταση. Το θέμα ότι δεν καταγγέλλονται αυτά τα πράγματα, προφανώς κάτι σημαίνει.
«Δεν τα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχει ο φόβος. Οι συγκεκριμένοι βέβαια εργαζόμενοι προχώρησαν και δικαιώθηκαν. Εμείς είμαστε δίπλα τους. Ήταν μια υπόθεση του 2022. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια ιστορική απόφαση κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Είναι μια δικαίωση των εργαζομένων και είναι μια μεγάλη νίκη για τον κόσμο της εργασίας και ένα ηχηρό μήνυμα ότι κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία».
-Ο ξενοδόχος αυτός προφανώς τα έκανε για καιρό.
«Προχθές πήγα και κατέθεσα για τους δύο εργαζόμενους που τους εξανάγκαζε να επιστρέφουν τα χρήματα, από το 2018 μέχρι και το 2021! Δουλεύανε εκεί τέσσερα χρόνια και τους έκανε κάθε χρόνο τα ίδια»!
-Δηλαδή τους έβαζε και γύριζαν πίσω τα δώρα και τα επιδόματα;
«Κάθε μήνα γύριζαν ένα ποσό πίσω. Είχαν κάνει μια προφορική συμφωνία, αυτός τους έβαζε και καλά, τα νόμιμα στην τράπεζα. Αλλά ούτε τα νόμιμα ήταν αυτά. Και βάσει αυτής της συμφωνίας του γύριζαν τα χρήματα πίσω. Το αποκορύφωμα ήταν, κάθε τέλος σεζόν που ήταν το δώρο, το επίδομα αδείας κ.λπ. κάποιοι γύριζαν πίσω μέχρι και 1.500 ευρώ. Και τους εκβίαζε τότε και τους έλεγε. «Αν δεν μου δώσετε τα χρήματα δεν θα σας δώσω τις βεβαιώσεις των ενσήμων» που είναι απαραίτητες για να μπορέσουν να γραφτούν στο ταμείο ανεργίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι»!
-Αυτός τώρα ο ξενοδόχος τι επιπτώσεις θα έχει από τώρα και μετά; Θα πληρώσει; Και τι θα πληρώσει;
«Πήρε φυλάκιση πέντε έτη, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Και δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη. Το ένα δικαστήριο έβγαλε απόφαση και δικαιώνει τους εργαζόμενους και θα πάρει ο κάθενάς όσα διεκδικούσε (7,8,9 χιλιάρικα). Συν 5.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση ο κάθε εργαζόμενος».
-Και θα αποζημιώσει μόνο όσους έχουν προσφύγει, ή δημιουργείται δεδικασμένο για όλους;
«Όχι. Θα αποζημιώσει μόνο όσους προσέφυγαν».
-Πόσοι είναι αυτοί;
«Στην αρχή στο σωματείο είχα 20 καταγγελίες. Στο τέλος έμειναν γύρω στις 8. Όσοι προσέφυγαν θα τα πάρουν».
-Άρα κάποιοι απέσυραν τις καταγγελίες τους;
«Βεβαίως τις απέσυραν. Και ήρθανε και κάποιοι εργαζόμενοι ως μάρτυρες υπεράσπισης υπέρ του εργοδότη! Εγώ έχω πέσει από τα σύννεφα. Κάποιοι ξαναπήγαν και δούλεψαν στον ίδιο εργοδότη. Είναι τραγική η κατάσταση. Κάνεις έναν αγώνα και αυτοί με τους οποίους αγωνίζεσαι πάνε μετά και ξαναδουλεύουν στον ίδιο εργοδότη, οι ίδιοι που έκαναν την καταγγελία. Αυτός μάλλον τους τα «έσκασε»…
-Ή μπορεί να τους έταξε διάφορα.
«Ναι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»…
-Αυτά συμβαίνουν πιο πολύ στον τουρισμό και επισιτισμό και όχι μόνο φαντάζομαι…
«Στον επισιτισμό μέχρι και σήμερα υπήρχε η υποδηλωμένη εργασία, τετράωρο και δουλεύουν οκτώ ώρες. Δώδεκα ώρες. Με κουρεμένα μεροκάματα. Εκεί υπάρχει πιο μεγάλη αυθαιρεσία. Υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και στα ξενοδοχεία. Αλλά υπάρχουν και οι σωστοί εργοδότες. Η μειοψηφία είναι αυτή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να περικόψει τους μισθούς των εργαζομένων. Που δεν τους πληρώνει κάποια ρεπό που δουλεύουν. Που δεν τους πληρώνει κάποιες αργίες και δεν τους πληρώνει για κάποιες αργίες τις προσαυξήσεις. Τους περικόπτει κάποια δικαιώματα. Αλλά είναι η μειοψηφία».
-Μέσα όμως από την υπόθεση αυτή, αποδεικνύεται και πόσο σημαντικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων είναι η κάρτα εργασίας.
«Για μας είναι απαραίτητη. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια του εργαζόμενου, αρκεί να τη χρησιμοποιεί σωστά. Το μέτρο είναι σωστό. Αλλά πρέπει την ευθύνη να την έχει ο εργαζόμενος και την κάρτα του να την χτυπάει μόνος του. Και όχι να τη δίνει σε διευθυντές και προϊσταμένους».
-
27 Απριλιου 2025, 21:34Άκης Τσελέντης για Βούτες: Υπάρχουν πολλά μικρά μη ενεργά ρήγματα στην περιοχή
-
26 Απριλιου 2025, 17:56Big Brother: Αυτοί είναι οι 16 παίκτες που μπαίνουν στο σπίτι
-
27 Απριλιου 2025, 09:56Ηράκλειο: Ανακατάληψη εκ νέου του “Ευαγγελισμού” – Ο λόγος που προηγήθηκε η εκκένωση
-
27 Απριλιου 2025, 07:05Ηράκλειο: Ολική η καταστροφή στα αμπέλια όπου έπεσε χαλάζι-Σε απόγνωση αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί (Φωτο)
-
27 Απριλιου 2025, 20:40Βούτες: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αυτοψίας – Αύριο τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα (Βίντεο + Φωτο)
-
27 Απριλιου 2025, 08:54Τραγωδία στα Χανιά: Μάγειρας σε κρουαζιερόπλοιο εντοπίστηκε νεκρός στην καμπίνα του