Οι νέες φοιτητικές εστίες στο επίκεντρο - Τι ειπώθηκε ανάμεσα σε Περιφερειάρχη και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης
Θέματα που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Σχολείο, τις νέες εστίες, καθώς και τη διαμόρφω-ση των χώρων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε με τον Πρύτανη Γιώργο Κοντάκη και τον Αντιπρύτανη Οικονομικών και Υποδομών Γεώργιο Σταματόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία και τον συντονισμό των παρεμβάσεων που αφορούν τις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές υποδομές.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, εξετάστηκαν αναλυτικά τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ορθή διαμόρφωση των χώρων, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υποδομών που θα φιλοξενήσουν το Ευρωπαϊκό Σχολείο και τις νέες φοιτητικές εστίες, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πότε θα είναι έτοιμες οι εστίες
Οπως είναι γνωστό, το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.» βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων και των μελετών. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες γεωτεχνικές και συγκοινωνιακές μελέτες τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο, οι οποίες αποτελούν κρίσιμο στάδιο για την οριστικοποίηση του σχεδιασμού και την έναρξη των εργασιών.
Η σύμβαση Σύμπραξης για την υλοποίηση του έργου υπεγράφη στις 27 Μαρτίου 2025 μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ομίλου ΑΚTOR. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε τριάντα έτη, ενώ η περίοδος κατασκευής προβλέπεται να ανέλθει σε τρία έτη.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή φοιτητικών εστιών μεγάλης κλίμακας σε δύο πανεπιστημιακά κέντρα της Κρήτης. Στο Ρέθυμνο προγραμματίζεται η δημιουργία 1.810 διαμερισμάτων, συνολικής δυναμικότητας 2.710 κλινών, ενώ στο Ηράκλειο προβλέπονται 1.016 διαμερίσματα με 2.136 κλίνες. Παράλληλα, στο Ρέθυμνο θα ανεγερθεί νέο μεγάλο αμφιθέατρο 800 θέσεων, σχεδιασμένο για την κάλυψη πολλαπλών ακαδημαϊκών και πολιτιστικών χρήσεων.
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου περιλαμβάνεται η διαμόρφωση των περιβαλλόντων χώρων των εγκαταστάσεων, με έμφαση στη λειτουργικότητα και την ποιότητα του δημόσιου χώρου, καθώς και η ενεργειακή αυτονομία των υποδομών μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το σύνολο των παρεμβάσεων στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων, βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών φοιτητικών υποδομών, που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη φοιτητική μέριμνα και την ακαδημαϊκή ζωή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Οι προκλήσεις του έργου
Το έργο συνοδεύεται από μια σειρά σημαντικών προκλήσεων, με κυριότερη τον παράγοντα του χρόνου. Ο μεγάλος αριθμός μελετών και αδειοδοτήσεων που απαιτούνται επιβάλλει γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις από την Αναθέτουσα Αρχή, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Καθοριστικής σημασίας είναι ο συντονισμός μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Εξωτερικού Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος μέχρι σήμερα κρίνεται ικανοποιητικός, ωστόσο οι απαιτήσεις αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο κατά τη φάση της κατασκευής.
Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί και η επέκταση των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, καθώς ενδέχεται να προκύψει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για την Αναθέτουσα Αρχή. Η επιτυχής αντιμετώπιση του ζητήματος προϋποθέτει στενή και αποτελεσματική συνεργασία με τους κατά τόπους παρόχους ΟΚΩ, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νέων υποδομών.
Παράλληλα, ανακύπτουν ζητήματα ισορροπίας μεταξύ της αξιοποίησης της γης και της ανάπτυξης υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η ανάγκη για την έγκριση και ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών των master plan τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο. Στο Ηράκλειο, ειδικότερα, πρόκληση συνιστά και η απόκτηση γης σε γειτνίαση με τις υπό κατασκευή φοιτητικές εστίες, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική ανάπτυξη του έργου.
Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι το ζήτημα της στρατηγικής αδειοδότησης του έργου, το οποίο βρίσκεται σε καλό στάδιο, αποτελώντας κρίσιμο παράγοντα για τη συνολική ωρίμανση και την ομαλή εξέλιξη της επένδυσης.
-
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ -
15 Απριλιου 2026, 17:21Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους και άρματα μάχης -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast)
