Oι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κρήτη έχουν ξεχωριστή σημασία για την οικονομία του νησιού, λέει ο Σ. Τζεδάκης στο newshub.gr

Έρχεται σύντομα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων και η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται εν αναμονή του προγράμματος, καλώντας τους παραγωγούς να ενταχθούν σε αυτό. Την ίδια ώρα, εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στήριξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης, όπως ξεκαθαρίζει στο newshub.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για να εκσυγχρονίσουν οι παραγωγοί τις καλλιέργειες τους. Περάσανε και κάποια κολλήματα που υπήρχαν σε σχέση με τα παλιά θερμοκήπια και μπορούν να ενταχθούν και τα θερμοκήπια αυτά. Εγώ νομίζω ότι είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί», λέει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Τζεδάκης.
Μάλιστα, η Περιφέρεια Κρήτης δημιούργησε μια Ομάδα Πολιτικής στα κηπευτικά όπου συμμετέχουν συνεταιρισμοί και Αγροτικοί Σύλλογοι από περιοχές παραγωγικές και μάλιστα αυτή η ομάδα συμμετέχει και σε πολλές εκθέσεις φρούτων και λαχανικών.
«Αυτές τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς τους προσκαλούμε να έρχονται εκεί. Να αποκτήσουν μια εξωστρέφεια», όπως ξεκαθαρίζει ο Σταύρος Τζεδάκης.
Και στο σημείο αυτό, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, χαρακτηρίζει ως πολύ μεγάλο αγκάθι, το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, που βέβαια όπως ξεκαθαρίζει, είναι πρόβλημα σε πολλά άλλα προϊόντα.
«Εδώ βλέπουμε και εισάγουν ελαιόλαδο από την Τυνησία. Η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει τα προϊόντα της. Δεν μπορεί να δέχεται προϊόντα χαμηλότερων προδιαγραφών από τις τρίτες χώρες. Δεν μπορείς να λες «όχι υπολείμματα» και καλώς το λες. Με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Με φυτοφάρμακα φιλικά στο περιβάλλον και όλα αυτά. Και μετά επιτρέπεις να έρχονται προϊόντα από τρίτες χώρες που δεν έχουν αυτές τις προδιαγραφές; Και άρα χαμηλότερο κόστος παραγωγής; Στην ουσία απαξιώνεις τα προϊόντα σου»!
Στο σημείο αυτό, ο Σταύρος Τζεδάκης είναι κατηγορηματικός: «Στην Ελλάδα έχουμε τα περισσότερα ΠΟΠ και ΠΓΕ σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά οι πωλήσεις είναι λιγότερες από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Και αυτό είναι πρόβλημα. Πρέπει να ελέγξεις τα σύνορα. Θα πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί να ελέγξουν την αγορά. Και είναι και το θέμα της αισχροκέρδειας. Δηλαδή, από τον παραγωγό μέχρι το ράφι. Δεν γίνεται να την πληρώνει μόνο ο παραγωγός και ο καταναλωτής και να είναι κερδισμένος μόνο ο μεσάζοντας».
Καταλήγοντας, ο Σταύρος Τζεδάκης αναφέρει ότι η Κρήτη έχει γύρω στους 20 κτηνιάτρους σε όλη την Κρήτη. «Εμείς ζητάμε και διοικητικό προσωπικό και επιστημονικό προσωπικό. Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα αν δεν ενισχυθούν οι υπηρεσίες».
-
21 Μαρτιου 2025, 17:52Μεσαρά: Οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκίνητου - Σοβαρό τροχαίο σε τούνελ
-
21 Μαρτιου 2025, 10:00Στο Αρκαλοχώρι αύριο η Μαρία Καρυστιανού - Μαθητές ανεβάζουν παράσταση για τα Τέμπη (Βίντεο)
-
20 Μαρτιου 2025, 09:30Κρήτη: Συντετριμμένοι οι γονείς του 19χρονου αθλητή πολεμικών τεχνών – «Όσοι ήταν στην προπόνηση δεν έχουν μιλήσει»
-
20 Μαρτιου 2025, 23:05Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης κρατουμένου σε σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού
-
20 Μαρτιου 2025, 15:06Ηράκλειο: "Τσάκωσαν" ανήλικο μαθητή για διακίνηση χασίς - Κατηγορείται για κακούργημα
-
21 Μαρτιου 2025, 12:06Τραγωδία στο Γεροπόταμο: «Η απόφαση αυτή δικαίωσε τα παιδιά», αναφέρει ο τραγικός πατέρας στο newshub.gr