Όλη η αλήθεια για την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στο έδαφος της Κρήτης – «Δεν είναι σωστό να μην λιπάνουμε τα φυτά μας»
αγαπημένα σου στη Google
Λέγεται πως η αφρικανική σκόνη, μπορεί να κάνει κακό στα φυτά και τους ανθρώπους, αλλά στη γη κάνει καλό αφού της προσδίδει βαρέα μέταλλα και μειώνει την ανάγκη για χημικές λιπάνσεις.
Το newshub.gr έθεσε το θέμα αυτό στον γεωπόνο και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννη Σμυρνάκη, ο οποίος απάντησε ότι αυτό ισχύει αλλά εν μέρει και δεν είναι απόλυτο, ώστε να κόψουμε εντελώς τα λιπάσματα στη γη μας!
«Κάθε υλικό το οποίο έρχεται, κάνει και καλό και κακό, ανάλογα από την οπτική γωνία που το κοιτάμε κάθε φορά. Η σκόνη που έρχεται φέρνει και καλά θρεπτικά στοιχεία, αλλά στην πραγματικότητα, ούτε μεγάλο καλό θα κάνει, ούτε μεγάλο κακό», λέει χαρακτηριστικά στη δική μας ιστοσελίδα, ο γνωστός γεωπόνος.
«Ανάλογα την περίοδο που θα έρθει η αφρικανική σκόνη, μπορεί να μας κάνει καλό στο έδαφος μπορεί να μας κάνει και κακό. Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Κάποιες φορές κάνει καλό, κάποιες άλλες φορές κάνει κακό. Σημασία έχει η στιγμή που έρχεται», σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη.
Όπως ξεκαθαρίζει το μέλος της Δ.Ε. του Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Σμυρνάκης, «είναι ελάχιστες οι ποσότητες των βαρέων μετάλλων που έρχονται με την αφρικανική σκόνη και τη λασποβροχή. Μπορεί να μας φέρει βαρέα μέταλλα που μπορεί να είναι θετικά αλλά μπορεί να μας δημιουργήσουν και κάποια προβλήματα. Αλλά είναι ανάλογα τη στιγμή.
Τώρα το ό,τι μας έχει φέρει σκόνη και η σκόνη αυτή έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία, είναι τόσο απειροελάχιστες οι ποσότητες που δεν αναιρεί την ανάγκη της λίπανσης. Ακόμα και χώμα να φέρουμε από ένα άλλο χωράφι στο δικό μας, έχει μέσα κάποια θρεπτικά συστατικά όμως «η δόση κάνει το φάρμακο» όπως λέμε κι εμείς. Άρα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν χρειάζονται λιπάσματα».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη, «λιπάσματα θα χρειαστούν αναγκαστικά. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα λιπάσματα και στις ελιές και τα αμπέλια. Τώρα με τις βροχές μπορούμε να κάνουμε τις βασικές λιπάνσεις, που χρειάζονται ειδικά τα αμπέλια και τα δέντρα ώστε να τα βοηθήσουμε να κάνουν σωστή άνθιση και να πάρουμε μια σωστή παραγωγή».
-
14 Σεπτεμβριου 2026, 22:10Μαζωνάκης: Τα τελευταία λεπτά - Το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης έβγαζε αλεπάλληλα alarm και η Γάκα πατούσε επανεκκίνηση -
15 Σεπτεμβριου 2026, 09:00Στον Εσπερινό για την γιορτή του Αγίου Νικήτα στις Μεσαμπελιές ο Μητροπολίτης Αγκύρας Γρηγόριος Φραγκάκης -
16 Σεπτεμβριου 2026, 11:05Εκκλησία Κρήτης: Νέα "παραφωνία" με μνημόνευση του επιχώριου Μητροπολίτη σε Σταυροπηγιακή Μονή στα δυτικά -
15 Σεπτεμβριου 2026, 16:00Πυρκαγιές: Σε ποια κατηγορία επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται η Κρήτη την Τετάρτη -
14 Σεπτεμβριου 2026, 21:41Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω -
15 Σεπτεμβριου 2026, 07:16Σωτήρης Μητραλέξης: Εφιαλτική καταιγίδα με φόντο έναν... γενικευμένο πόλεμο! (podcast)
