Ώρα μηδέν για την κρητική αμπελουργία - Το πολύ πέντε χρόνια ζωής της "δίνουν" οι αγρότες
Μπορεί οι τιμές παραγωγού στο επιτραπέζιο σταφύλι του νομού Ηρακλείου, να είναι από πέρυσι αυξημένες κατά 15% έως και 20%, αλλά τα σταφύλια είναι τόσο λίγα, που οι αμπελουργοί έχουν ελάχιστο κέρδος και απλά καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους, που παραμένει στα ύψη.
Το newshub.gr βρέθηκε στη Σύλλαμο του δήμου Ηρακλείου την ώρα της συγκομιδής των σταφυλιών. Μίλησε με αμπελουργούς, που αν το κράτος δεν λάβει δραστικά μέτρα, δεν περιμένουν, όπως λένε, να έχουν ζωή τ΄ αμπέλια της Κρήτης πάνω από τέσσερα με πέντε χρόνια ακόμη!
Οι αμπελουργοί ζητούν να προχωρήσουν «χθες» έργα για το νερό από τη μια και να ασχοληθεί από την άλλη, η γεωργική έρευνα, με τη δημιουργία νέων ποικιλιών στα σταφύλια, που θα είναι περισσότερο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με όσα λένε οι ίδιοι οι αμπελουργοί, πλέον οι παραδοσιακές ποικιλίες της Κρήτης, δε φαίνεται να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες.
Ο Νίκος Μαυράκης στη Σύλλαμο μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι. «Είναι πια η πρώτη φορά στη ζωή μου που σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά να ξεπατώσω τα αμπέλια μου», λέει με πόνο ψυχής.
Ο ίδιος εκτιμά ότι σε σχέση με πέρυσι, η παραγωγή των σταφυλιών στο νομό Ηρακλείου έχει μειωθεί από 50% και πάνω, ενώ και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος είναι υποβαθμισμένη.
Οι τιμές παραγωγού δε φτάνουν
Οι τιμές παραγωγού φέτος στο επιτραπέζιο σταφύλι, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά ένα ποσοστό περίπου 15% με 20%. Αλλά η μείωση της παραγωγής είναι τέτοια, που αυτή η αυξημένη τιμή, δεν τους προσδίδει τα αναμενόμενα έσοδα.
«Οι τιμές είναι κάπως καλύτερες. Οι πληροφορίες που έχω αναφέρουν πως σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, οι έμποροι αγοράζουν από 0,80 ευρώ το κιλό μέχρι 1,05 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, οι έμποροι απορροφούν την παραγωγή γιατί αλλιώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Δηλαδή φέτος, για να βρει ο έμπορος 50 τόνους σταφύλια
σε μια μέρα, πέρυσι τα έβρισκε σε δύο αμπέλια. Ενώ τώρα για να συγκεντρώσει τις ποσότητες αυτές, θα πρέπει να «γυρέψει» ακόμα και τέσσερα αμπέλια σε μια μέρα», όπως ξεκαθαρίζει ο Νίκος Μαυράκης.
Μάλιστα, λόγω πρωιμότητας, έχει «κοπεί» σε επίπεδο νομού Ηρακλείου ήδη το 50% των σταφυλιών. Η εικόνα περιγράφεται και για τις άλλες περιοχές. Ακόμα και για τις Αρχάνες, όπου η
ιστορία του αμπελιού και του ιδιαίτερα του κρασιού είναι πολύ μεγάλη. Η μείωση αυτή, έχει να κάνει όμως και με το γεγονός, ότι οι αμπελουργοί γερνούν. Και φεύγουν από την παραγωγική διαδικασία κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Ενώ οι νέοι άνθρωποι αποφεύγουν να συνεχίσουν το επάγγελμα των γονιών τους και των παππούδων τους.
«Επίσης, έχουμε ως προβλήματα που οδηγούν στην εγκατάλειψη, το αυξημένο κοστολόγιο και η έλλειψη εργατικών χεριών. Τα προηγούμενα χρόνια τα σταφύλια ήταν στα 60 και τα
70 λεπτά το κιλό, με κόστος τα 50 λεπτά. Που σημαίνει, ότι τα 20 λεπτά κόστος, δεν είναι τίποτα. Δεν υπάρχει, από την άλλη, νέος αμπελουργός», όπως καταλήγει ο Νίκος Μαυράκης.
Εγκαταλείπουν και οι έμποροι
Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης που επικρατεί στον αμπελουργικό τομέα του νομού Ηρακλείου, είναι το γεγονός, ότι ήδη έχουν μείνει μόλις τρεις έμποροι στον τομέα των σταφυλιών και των φρούτων γενικότερα. Πρόκειται για τον Λάμπρο Περβολαράκη στον Προφήτη Ηλία. Την εταιρεία Κουφοζήσης που είναι στις Αρχάνες. Και το Νίκο Γιαννιδάκη στη Σύλλαμο.
Μέχρι πριν τρία χρόνια υπήρχε και η εταιρεία Γιαννακάκης. Ήταν και η εταιρεία Πασχάλης.
Αλλά κατέβαιναν κάθε χρόνο και έμποροι από την Κόρινθο εκδηλώνοντας κι εκείνοι ενδιαφέρον για την αγορά του επιτραπέζιου σταφυλιού και της σταφίδας. Πλέον δεν υπάρχει καν το ενδιαφέρον των εμπόρων της Κορίνθου, αφού βλέπουν κι εκείνοι, πια, πως δεν υπάρχει κέρδος από την κρητική παραγωγή. «Πίσω από τον Γιούχτα,
είναι μια περιοχή που λέγεται Καρνάρι. Παραδοσιακά έβγαζε 800 τόνους σταφύλια σουλτανιά, φέτος έβγαλε 80. Σε μια άλλη περιοχή γύρω από τις Βασιλειές και τη Σύλλαμο, δεν θα ξεπεράσουμε τους 400 με 500 τόνους, όταν πριν από δέκα χρόνια η ίδια περιοχή έβγαζε 1.500 τόνους», τονίζει ο Στέλιος Βλαχάκης.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Εγώ πιστεύω ότι από πέρυσι, έχουμε μια μείωση της παραγωγής που φτάνει το 75%. Εδώ τρυγάμε κτήμα με 1.200 κουρμούλες, που σε μια φυσιολογική χρονιά, πρέπει να βγάλει 1.200 με 1.300 κλούβες. Φέτος, δεν θα βγάλει ούτε 500 κλούβες. Αν δεν τα καταφέρουμε φέτος ούτε με τις ελιές, θα φύγω από τα αγροτικά. Θα πάω στα ξενοδοχεία, να κάνω τον σερβιτόρο».
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 12:57Βαρύ το πένθος στην Αρμάχα για το θάνατο της 28χρονης Μαρίας-Είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο-Σε τροχαίο είχε χαθεί και ο αδελφός της
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 12:20Πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού στο Χουδέτσι ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου (φωτο)
-
12 Σεπτεμβριου 2024, 20:00Τριτοκοσμικές καταστάσεις με το ρεύμα στις Βασιλειές και την ευρύτερη περιοχή - "Ούτε στην Αφρική", λένε οι κάτοικοι
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 21:11Έρχονται περισσότερες καταιγίδες και νέα υποχώρηση του υδραργύρου - Πότε θα βρέξει στην Κρήτη
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:00Στάδιο Ελευθερίας: Διαλύθηκε το ταρτάν με το που ανακαινίσθηκε το 2020 - Τέσσερα χρόνια μετά έρχεται η αποκατάσταση (φωτο)
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:06Σ. Δανέλλης στο newshub.gr: Επικίνδυνος ο Κασσελάκης - Ευθύνεται για την διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ