Οροπέδιο Λασιθίου: Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο (Φωτο)
αγαπημένα σου στη Google
Μεγάλες φαίνεται πως είναι οι καταστροφές που καταγράφονται στο Οροπέδιο Λασιθίου, μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Ο φωτογραφικός φακός του κ. Βασιλη Δρόσου κατέγραψε εικόνες στις οποίες τα χωράφια στο οροπέδιο έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Την ίδια ώρα και οι κτηνοτρόφοι όμως μετρούν τις πληγές τους, αφού λόγω των βροχών αρκετά αμνοερίφια εχασαν τη ζωή τους.


Ο ίδιος ο κ. Δρόσος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Μεγάλη ζημιά από την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία, των τελευταίων ημερών, στο οροπεδίου Λασιθίου, δεν έπαθαν μόνο οι αγρότες, που είδαν τα σπαρμένα χωράφια τους να καταστρέφονται και να γίνονται λίμνες, αλλά και οι κτηνοτρόφοι.

Καθώς κατηφορίζαμε στο δρόμο από το Σελί προς τον κάμπο, είδαμε ένα κτηνοτρόφο, Φαζός το επώνυμο του να κουβαλάει ένα τσουβάλι με ψόφια νεογέννητα αρνάκια που είχαν την ατυχία να γεννηθούν εκείνες της ημέρες και δεν άντεξαν την υγρασία και την παγωνιά.

Ήταν νευριασμένος και απογοητευμένος. Ελάτε στη μάντρα να δείτε μας λέει. Πράγματι πήγαμε μαζί με το φίλο μας Ζαχαρία και είδαμε κι΄ άλα ψόφια, αλλά και κάποια κάπως μεγαλύτερα που ήταν ξαπλωμένα κάτω και δεν μπορούσαν να σηκωθούν.
Βλέπαμε τις μάνες τους να τα μυρίζουν και να τα σκουντούν προσπαθώντας να τα κάνουν να σηκωθούν, αλλά μάταια. Λόγω της διάρκειας της σφοδρής κακοκαιρίας, μας λέει, έχουν πάθει αποστείρωση. Πιάνει μια προβατίνα από το κοπάδι και την αρμέγει εκνευρισμένος.

Κοιτάτε μας λέει, αντί γάλα βγάζει νερό. Πράγματι, το είδαμε με τα μάτια μας. Και δε είναι μόνο αυτό λέει, κοιτάτε τα χωράφια μου δείχνοντας μας, τα βλέπετε, είναι μια λίμνη.
Εκεί είχα σπείρει τριφύλλι που μόλις άρχισε να ξεφυτρώνει έπιασε η καταιγίδα. Τώρα πρέπει να περιμένω να στεγνώσουν και να τα ξανά σπείρω. Μέχρι να μεγαλώσει το χορτάρι, πρέπει να τα ταΐζω με ξηρή τροφή που τελειώνει κι αυτή και πρέπει να την αγοράζω. Πώς θα τα βγάλω πέρα εγώ και ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος με αυτές τις συνθήκες».



-
09 Οκτωβριου 2026, 09:30Ηράκλειο: Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο-Οι βροχές "ξέπλυναν" το λίγο ασφαλτικό πάνω από τις οπτικές ίνες -
08 Οκτωβριου 2026, 15:35Ηράκλειο: Δυναμική απάντηση μέσω της Δικαιοσύνης για τους κατοίκους, μετά τις δηλώσεις Πλεύρη για τη Δομή -
08 Οκτωβριου 2026, 07:06Προσφυγικό: Απολογούνται σήμερα για τη μεταφορά μεταναστών από τη Λιβύη στην Κρήτη -
09 Οκτωβριου 2026, 18:57Επιλεκτικός ο καθαρισμός του κέντρου του Ηρακλείου – Καταγγελία του Συλλόγου Εργ. Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών (φωτό) -
08 Οκτωβριου 2026, 10:40Η επόμενη μέρα μετά τη ρήξη Βίσση-Καρβέλα: Γιατί δεν θα τραγουδήσει φέτος στο «Αθηνών Αρένα» -
08 Οκτωβριου 2026, 07:00Προκόπης Προκοπάκης για τη Μονάδα εξαρτημένων ατόμων: «Καταστρέφουν γιατρούς και επιχειρήσεις»
