Ως το τέλος Μαΐου η ηλέκτριση του δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει Κρήτη με Πελοπόννησο
Ειδήσεις για την Κρήτη έβγαλε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιο Δαγούμα και τους Διευθύνοντες Συμβούλους της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσο Μάνο και του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αξιόπιστης λειτουργίας και διαθεσιμότητας όλων των συμβατικών μονάδων παραγωγής κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο και επισήμανε τη συμβολή των ΑΠΕ και των διεθνών διασυνδέσεων για την κάλυψη των φορτίων των καταναλωτών έκανε γνωστό πως μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει η ηλέκτριση του δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και στη συνέχεια θα γίνει η δοκιμαστική λειτουργία της συνολικής διασύνδεσης για διάστημα 30 ημερών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει της θερινής περιόδου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΔΕΗ και οι Διαχειριστές για τη διασφάλιση της επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την απρόσκοπτη κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενόψει της θερινής περιόδου.
Οι επικεφαλής της ΔΕΗ και των Διαχειριστών παρουσίασαν στον κ. Σκρέκα τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την προστασία των υποδομών και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τις δράσεις πρόληψης για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης βλαβών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι ο Διαχειριστής συνεργάζεται στενά με τον ΑΔΜΗΕ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Όπως σημείωσε, έχει δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση εργασιών συντήρησης και προστασίας του δικτύου σε συνολικά 31 κρίσιμες περιοχές σε όλη τη χώρα, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μισθώσει γεννήτριες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καταστάσεων κυρίως στη νησιωτική χώρα, διασφαλίζοντας την ομαλή ηλεκτροδότησή της.
Τέλος, η ΡΑΕ ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει αναλάβει, σε άσκηση των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού και η ευστάθεια του Συστήματος, σε κάθε περίπτωση, και να αποτρέπονται συμβάντα διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττουν τους καταναλωτές και ζημιώνουν την εθνική οικονομία.
Παράλληλα, αναμένεται να εγκριθεί από την Αρχή η εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά βάσει της οριστικοποιημένης εκτίμησης των Διαχειριστών ενόψει του θέρους.
-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
17 Απριλιου 2026, 07:15Γιώργος Καραμπελιάς: Ο Όρμπαν, ήταν σε ρόλο 5ης φάλαγγας, για την αποσύνθεση της ΕΕ! Η ήττα του, μεγάλη ήττα και για τους Τραμπ - Πούτιν! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:53Εσπερίδα για την ιστορία του ελληνικού βιβλίου ανά τους αιώνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
