Όταν το 112 δεν λειτουργεί και υπάρχει τραυματίας στις Πάχνες των Λευκών Ορέων τι γίνεται;
αγαπημένα σου στη Google
Προβληματισμό προκαλεί στους ανθρώπους που περπατούν σε βουνά και γενικότερα στους Κρητικούς πεζοπόρους η αδυναμία σύνδεσης με το νούμερο έκτακτης ανάγκης 112 κάθε φορά που θα υπάρξει ανάγκη.
Και ο προβληματισμός αυτός προκύπτει μετά από πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού ορειβάτισσας στις Πάχνες των Λευκών Ορέων.
Η γυναίκα είχε πάει σε πεζοπορία οργανωμένη από Σύλλογο που επιδίδεται σε τέτοιες εξορμήσεις στα Λευκά Όρη.
Όμως από μια λάθος κίνηση τραυματίστηκε στο πόδι.Υπέστη κάταγμα όπως στη συνέχεια διαπιστώθηκε.
Οι συνορειβάτες της όταν είδαν τι συνέβη και τη γυναίκα να μην μπορεί να περπατήσει για να κατέβουν από την κορυφή προσπάθησαν πολλές φορές να επικοινωνήσουν με το 112 όμως κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο.
Μια μικρή ομάδα έμεινε μαζί της και οι υπόλοιποι πήραν το δρόμο της επιστροφής προσπαθώντας από διάφορα σημεία του βουνού να καλέσουν το 112 όμως όλες οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό.
Έπρεπε να φθάσουν αρκετά χαμηλά για να καταφέρουν να ενημερώσουν για τον τραυματισμό της γυναίκας και να μπορέσει να φτάσει στο σημείο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.
Στο μεσοδιάστημα βέβαια οι συνορειβάτες της είτε με αυτοσχέδιο φορείο είτε ακόμα και σηκώνοντας την στις πλάτες τους κατέβαζαν την τραυματισμένη γυναίκα πιο χαμηλά για να μειώσουν το χρόνο που απαιτούνταν μέχρι να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας κι από εκεί στο νοσοκομείο.
Και η εύλογη απορία που γεννήθηκε μετά το περιστατικό αυτό είναι τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει μεγάλη οργανωμένη ομάδα κι έχουν πάει για παράδειγμα σε βουνό ή φαράγγι 1-2 άτομα;
Το 112 θα έπρεπε να είναι διαθέσιμο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες γι αυτό άλλωστε και δημιουργήθηκε.
Να σημειώσουμε πως δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που το 112 δεν λειτουργούσε σε απομακρυσμένη και δύσβατη περιοχή.
Ε.Β
-
22 Ιουλιου 2026, 11:36Μεγάλη φωτιά στο Μελιδοχώρι: Χάθηκαν κόποι μιας ζωής λέει ο Κώστας Καράτζης (Φωτο) -
22 Ιουλιου 2026, 07:00Δήμος Ηρακλείου: Αλαλούμ με τους κάδους στο χωριό της καταγγέλλει η πρόεδρος του Αγίου Σύλλα (Φωτο) -
21 Ιουλιου 2026, 07:00Δημόσια Υγεία στην Κρήτη: Νοσεί βαθύτατα και ο Άδωνις δηλώνει... “ικανοποιημένος”! -
21 Ιουλιου 2026, 07:15Δημήτρης Τσαϊλάς: Η στρατηγική της αντοχής στην πολιτική φθορά θα κρίνει τον πόλεμο στο Ιράν! (podcast) -
21 Ιουλιου 2026, 14:56Η Λιμενική Αρχή για την απίστευτη σύγκρουση των πλοίων στη Σούδα - Κλιμάκιο στην Κρήτη ενώ διερευνάται το συμβάν (Βίντεο) -
21 Ιουλιου 2026, 13:22Στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για το Κτηματολόγιο - Δόθηκε παράταση, ζητούν μεγαλύτερη
