Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν περιμένουμε κύμα στη χώρα μας - Πού μπορεί να οφείλεται

Καθησυχαστικός όσον αφορά στη χώρα μας για περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έως 16 ετών, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων, εμφανίστηκε ο Νικόλαος Σπυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. “Χρειάζεται να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κόσμου χωρίς όμως πανικό” σημείωσε και εκτίμησε πως “δεν πρόκειται να υπάρξει κύμα σοβαρό παρόμοιων περιστατικών στη χώρα μας”. Επιπλέον υπογράμμισε, πως σύμφωνα και με ενημέρωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφονται και τα σοβαρότερα περιστατικά “ο αδενοϊός 41 είναι επικίνδυνος όταν εντοπίζεται στο ήπαρ”.
“Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγράψει μονοψήφια νούμερα κρουσμάτων – 166 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε όλη την Ευρώπη – εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας παρέχει και πληροφορίες για τη νόσο” σημείωσε
Την επιστημονική κοινότητα ανησυχεί το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τα ακριβή αίτια της ηπατίτιδας “η βαρύτητα του νοσήματος έχει να κάνει με το άγνωστο” είπε χαρακτηριστικά και ενημέρωσε πως “Συνάδελφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο με ενημέρωσαν ότι πάνω του 75% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή ηπατίτιδα είχαν τον αδενοϊό 41, οπότε ο ρόλος του φαίνεται να είναι καθοριστικός”
Κομβικός ο ρόλος της ύπαρξης του αδενοϊού 41 στο ήπαρ
Όπως υπογράμμισε “Τα περισσότερα παιδιά που οδηγήθηκαν σε μεταμόσχευση, είχαν στο ήπαρ τους τον αδενοϊό 41” και εξήγησε πως “Το να είναι στο αίμα κάποιου δεν είναι τόσο σημαντικό, όμως το να εντοπίζεται σε συγκεκριμένο όργανο (ήπαρ) αποκτά μεγάλη βαρύτητα και παίζει κομβικό ρόλο.
Τι συστήνει στους γονείς
Αυτό που συστήνει στους γονείς είναι “όταν και εφόσον το παιδί τους έχει συμπτώματα από το γαστρεντερικό και το πεπτικό να αφήνουν ένα με δύο εικοσιτετράωρα πριν έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μετάδοσης ιών, όπως ο αδενοϊός ή άλλοι εντερικοί ιοί” κσι υπογράμμισε πως “το νούμερο ένα είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών στα παιδιά”
“Όταν ανοίγουν τα σχολεία πάντα έχουμε μία έξαρση ιών και αναπνευστικών και εντερικών” υπενθύμισε.
Που οφείλεται
Καθησυχαστική εμφανίζεται σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm, σχετικά με την ανησυχία που έχει προκληθεί για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, η παιδίατρος παιδογαστρεντερολόγος, υπεύθυνη της Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην Α' Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Μιλώντας στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι τα περίπου 190 παιδιά με την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, που έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο, είναι ένας αριθμός που δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αν υπολογίσουμε ότι στον πλανήτη υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια παιδιά.
«Ωστόσο είναι κάτι άγνωστο. Έχει φανεί ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών έχει βρεθεί ένας αδενοϊός, ένας ιός που προκαλεί στα παιδιά ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό κυρίως, μπορεί να κάνει όμως και γαστρεντερίτιδα. Υπάρχουν στελέχη αυτού του ιού, όπως είναι το στέλεχος 41, μπορεί και άλλες μεταλλάξεις αυτού του ιού, που θα φανούν στην πορεία, γιατί τώρα γίνονται οι μελέτες, και ελέγχονται αυτά τα περιστατικά πιο εμπεριστατωμένα, ανά τον κόσμο. Μπορεί να φανεί ότι υπάρχει ένα άλλο στέλεχος του αδενοϊού. Μπορεί να μη φταίει μόνο ο αδενοϊός, αλλά να είναι συνδυασμός ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί ένα παιδί. Βέβαια ο αδενοϊός 41 μάς έχει συνηθίσει σε ηπατίτιδες και μάλιστα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε βαριές ηπατίτιδες. Στη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευτεί τέτοια περιστατικά σε παιδιά και λιγότερο σε ενήλικες ανοσοκατεσταλμένους. Έχουν μάλιστα δημοσιευθεί και περιστατικά σε παιδιά που δεν έχουν ανοσοκαταστολή».
Στο ερώτημα αν υπάρχει συσχέτιση με τον κορονοϊό η κ. Παπαδοπούλου δηλώνει: «Σίγουρα δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Στο Ισραήλ ωστόσο ανακοινώθηκε ότι αρκετά από τα παιδιά τα οποία εκδήλωσαν αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, είχαν νοσήσει από κορονοϊό, κάποιους μήνες πριν. Μπορεί λοιπόν αυτό να συμβαίνει, δηλαδή συνδυασμός με κάποιον άλλο ιό. Είτε αυτός είναι ο κορονοϊός είτε κάποιος άλλος ιός, ή κάποια μετάλλαξη του αδενοϊού. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο το παρατεταμένο lockdown σε διάφορες χώρες του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα ένα απαίδευτο ανοσολογικό σύστημα των παιδιών, τα οποία κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από διάφορες ιώσεις. Αν ισχύει η τελευταία εκδοχή, τότε στους επόμενους μήνες θα δούμε μία έκρηξη περιστατικών σε χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, στη Νέα Ζηλανδία, και όπου εφαρμόστηκε ή ακόμη εφαρμόζεται παρατεταμένο lock down».
Ποια όμως παιδιά είναι πιο επιρρεπή να εκδηλώσουν αυτού του είδους την ηπατίτιδα; Δεν το ξέρουμε απαντά η κ. Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας όμως ότι φαίνεται πως ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 10% θα κάνει μία βαριά ηπατίτιδα, που θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Όσον αφορά το πώς μεταδίδεται, η παιδίατρος λέει ότι μπορεί να μεταδίδεται στον αέρα, από την επαφή των παιδιών. «Για αυτό και οι γονείς, όταν τα παιδιά κάνουν εμετούς ή διάρροιες, και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, βήχα, δεκατική πυρετική κίνηση, θα πρέπει να τα κρατάνε σπίτι και να μην τα αφήνουν να πηγαίνουν σχολείο, για δύο 24ωρα, έως ότου δουν πώς εξελίσσεται η νόσος. Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νόσου είναι ότι στο παιδί (που κατά τα άλλα έχει και κοινά συμπτώματα, όπως τάση για εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά), κιτρινίζει το λεύκωμα του ματιού και ακόμα πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι ότι σκουραίνουν τα ούρα του και αποχρωματίζονται τα κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας θα πρέπει να απευθυνθεί στον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει στο παιδί και ανάλογα να το στείλει στο νοσοκομείο αν χρειαστεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους».
Ο Βαμβακάς
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό μίλησε στο newshub.gr o αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Λάμπρος Βαμβακάς. Οπως σημειώνει ο ίδιος, πιθανόατα θα δούμε κρούσματα να καταγράφονται και στην Ελλάδα και στην Κρήτη, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα που ίσως υπαρξει είναι αυτό των μεταμοσχεύσεων, καθώς η χώρα μας δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
«Το θέμα των μεταμοσχεύσεων είναι ένα καίριο ζήτημα. Γιατί και καλό Σύστημα Υγείας έχουμε και φυσικά καλούς γιατρούς. Διαθέτουμε και τις υποδομές και το ιατρικό προσωπικό για να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα. Το ζήτημα που θα υπαρξει επαναλαμβάνω είναι αυτό της ανάγκης μεταμόσχευσης, εφοσον υπαρξει κάποια τέτοια περίπτωση», λέει ο κ. Βαμβακάς.
Συμφωνα με τον ίδιο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως τα ποσοστά νόσησης είναι μικρά, ενώ επίσης ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).
-
19 Μαΐου 2022, 15:39ΟΠΕΚΕΠΕ: Μετά την πρώτη πληρωμή έρχονται και άλλες- Πότε θα γινουν για β. ενίσχυση, Εθνικο Απόθεμα, συνδεδεμένες
-
19 Μαΐου 2022, 22:37Κατέστρεψαν ολόκληρο αμπέλι στο Αμάρι – Έκπληκτος ο ιδιοκτήτης (Φωτογραφίες)
-
18 Μαΐου 2022, 18:00Δεν πήρε θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης στο ζήτημα καταστροφής του Παλίγκρεμνου
-
18 Μαΐου 2022, 19:20Τι απαντά ο Άδωνης Γεωργιάδης για την πρόσληψη της κόρης του στο «Ελληνικό»
-
19 Μαΐου 2022, 12:40Βολές στο κέντρο...
-
19 Μαΐου 2022, 07:40Επιδείνωση του καιρού και στην Κρήτη με πτώση θερμοκρασίας μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου