Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα της Ελληνικής Γεωργίας
αγαπημένα σου στη Google
Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα της Ελληνικής Γεωργίας, είναι το θέμα ενδιαφέρουσας ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Capsis Astoria στην αίθουσα Αριάδνη, το ερχόμενο Σάββατο, με αξιόλογους ομιλητές. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, ενώ πραγματοποιείται στο πλαίσιο των έργων «Θρουμπελιά» και «HP-Apple», των Υπομέτρων 16.1- 16.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020, με την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κρήτης.
Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης
και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην ενημερωτική ημερίδα θα παρουσιαστούν τα πρώτα ερευνητικά ευρήματα των δύο έργων, ενώ επιπλέον θα αναπτυχθούν στο κοινό θέματα όπως το Στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2028, η παραγωγή τροφίμων σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για την αγροτική ανάπτυξη του νησιού και οι δράσεις του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ηρακλείου, ο ρόλος των σημάτων πιστοποίησης, η ανάπτυξη της Οικοτεχνίας ενώ το κοινό θα ενημερωθεί για τα τοπικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δύο έργα:
www.thrubelia.gr
www.happle.gr
Θρουμπελιά

Η συγκομιδή της ελιάς Θρούμπας αρχίζει στα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη. Η επεξεργασία της γίνεται σε μεγάλες δεξαμενές προσθέτοντας χοντρό θαλασσινό αλάτι και αφήνοντας τες να ωριμάσουν και να ψηθούν από το αλάτι και για περίπου 40 ημέρες.
Ο καταναλωτής μπορεί να τις διατηρήσει ή ξερές χωρίς τίποτα ή σε ένα γυάλινο βάζο με ελαιόλαδο για περισσότερη γεύση, έπειτα μπορεί να σερβιριστεί στο τραπέζι με λίγη ξερή ρίγανη ή με οποίο άλλο μπαχαρικό επιθυμεί.
Τίτλος του έργου είναι:
"Εργαστηριακή αποτύπωση της φυσικής διαδικασίας μετατροπής του ελαιόκαρπου τύπου «Θρούμπας Κρήτης» σε εδώδιμο επιτραπέζιο ελαιόκαρπο χωρίς τη χρήση χημικών".
Στόχος του έργου:
"Aποτύπωση σε εργαστηριακή κλίμακα της διαδικασίας που πραγματοποιείται στο δέντρο μειώνοντας πολύ το ρίσκο αλλοίωσης των προϊόντων πριν τη συγκομιδή και μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής ενός ποιοτικού τυποποιημένου προϊόντος".
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, "η Ελλάδα είναι μια κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική χώρα με τεράστιο όγκο παραγωγής ελιάς ο οποίος αποτελεί μεγάλο ποσοτικά μέρος της συνολικής αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, καθώς ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μεσογείου, οι οποίες με τη σειρά τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ελαιόδεντρου. Υπάρχει μεγάλο εύρος ποικιλιών οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθος του πυρήνα σε μικροπύρηνες, μεσοπύρηνες και μακροπύρηνες. Στην δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στης μεσοπύρηνες εντάσσεται και η ποικιλία της ελιάς Θρούμπας (θρουμπελίας), η οποία καλλιεργείται και στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες ελιών. Οι καρποί όταν ακόμα βρίσκονται στο δέντρο, χάνουν μέρος της υγρασίας τους και προσβάλλονται από το μύκητα Phoma oleae.
Ο μύκητας αυτός διασπά την πικρή ουσία ελευρωπαΐνη και έτσι η ελιά χάνει την πικρή της γεύση, σταδιακά ωριμάζοντας και μαυρίζοντας επάνω στο δέντρο. Παρόλα αυτά, όμως, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, όταν η ελιά παραμένει πάνω στο δέντρο αλλοιώνεται, εξαιτίας άλλων παραγόντων και μικροοργανισμών. Απαιτείται επομένως μια αποτύπωση της διαδικασίας που πραγματοποιείται σε εργαστηριακή κλίμακα, ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Η διέξοδος αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη επαναφύτευση και ανάπτυξη της συγκεκριμένης ποικιλίας λόγω της επανεκμετάλλευσης της επιτραπέζιας ελιάς.
Στόχος επιχειρησιακού σχεδίου
Aποτύπωση σε εργαστηριακή κλίμακα της διαδικασίας που πραγματοποιείται στο δέντρο μειώνοντας πολύ το ρίσκο αλλοίωσης των προϊόντων πριν τη συγκομιδή και μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής ενός ποιοτικού τυποποιημένου προϊόντος".
-
08 Αυγουστου 2026, 21:20Λασίθι: Κλειστός ο ΒΟΑΚ την Τρίτη στο ύψος του Ξηροποτάμου-Δείτε πως θα κινηθείτε -
08 Αυγουστου 2026, 21:40Αδιέξοδο με τους S-400: Η Μόσχα κρατά το κλειδί, όμως τα F-35 παραμένουν αβέβαια -
08 Αυγουστου 2026, 16:10Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Νικόλαο για την άφιξη του Crown Iris με Ισραηλινούς τουρίστες (Βίντεο) -
09 Αυγουστου 2026, 20:29Καθαρά κέρδη 2,5 δισ. για τις τράπεζες - Στα 15 δισ. ευρώ ο στόχος για νέα δάνεια το 2026 -
08 Αυγουστου 2026, 14:32«Του χρόνου σχεδιάζουμε να επιστρέψουμε»: Τι λένε τουρίστες και επιχειρηματίες που έφυγαν από το Ρέθυμνο εξαιτίας της πυρκαγιάς -
09 Αυγουστου 2026, 22:40Η Πανσέληνος του Αυγούστου σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
