«Πάρτε πίσω τους δασικούς χάρτες και εφαρμόστε το νόμο» - Οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν κείμενο, πριν κατέβουν στους δρόμους!
αγαπημένα σου στη Google
Κρίσιμη θεωρείται η νέα εβδομάδα για τις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων της Κρήτης, καθώς αρχίζει με τη συνεργασία των δικηγόρων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού η σύνταξη ενιαίου κειμένου στήριξης, που θα σταλεί στην κυβέρνηση, ως μια ύστατη προσπάθεια ικανοποίησης του αιτήματος τους για τους δασικούς χάρτες. Το τελικό κείμενο θα σταλεί πρώτα για να λάβει τις υπογραφές τους, στα βουλευτικά γραφεία καθώς και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς φορείς της Κρήτης, ενώ το επόμενο στάδιο – αν δεν ανταποκριθεί θετικά η κυβέρνηση – θα είναι οι κινητοποιήσεις!
Στην τελευταία παγκρήτια συνάντηση των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης στο Ρέθυμνο, η απόφαση ήταν να γίνει αυτή η οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου να αποφύγουν το δρόμο των κινητοποιήσεων, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί η τοπική κοινωνία και να μην υπάρξει η εναντίωση της τοπικής κοινωνίας στον αγώνα των κτηνοτρόφων.
«Θα συναντηθούν οι δικηγόροι των κτηνοτροφικών συλλόγων και θα φτιάξουν αυτό το κείμενο, που στόχος είναι να το υπογράψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να στα σταλεί στην κυβέρνηση», λέει στο newshub.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Κώστας Φρογκάκης.
«Η κυβέρνηση παρανομεί»
Όπως υποστηρίζει ο Κώστας Φρογκάκης, «σήμερα η κυβέρνηση παρανομεί. Διότι, μέσα από τους δασικούς χάρτες, μας τα βγάζει όλα δασικά. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος του 1979 βάσει του οποίου αν το δημόσιο θεωρεί μία έκταση ότι του ανήκει, θα πρέπει εκείνο να το αποδείξει. Αντιθέτως, σήμερα, η κυβέρνηση καλεί εμάς να αποδείξουμε ότι μια έκταση μας ανήκει και δεν ανήκει στο δημόσιο. Μα εμείς έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας, ή έχουμε το Ε9 μέσω του οποίου φαίνεται η έκταση αυτή εδώ και πολλά χρόνια», εξηγεί χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου.
«Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να διεκδικεί με παράνομο τρόπο τις περιουσίες μας. Υπάρχει η απόφαση 998 του 1979. Κι εμείς ζητούμε αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί. Αν εγώ έχω 100 στρέμματα και το δημόσιο υποστηρίζει ότι του ανήκουν τα 50 στρέμματα, ας το αποδείξει. Εγώ δεν χρειάζεται να αποδείξω κάτι γιατί έχω το ενοικιαστήριο για τα στρέμματα αυτά και τα δηλώνω και στο Ε9», αναφέρει ο Κώστας Φρογκάκης ως παράδειγμα.
Αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι μέσα στον Ιούλιο, οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, είχαν ξεκαθαρίσει ότι πλέον από τη στιγμή που θα ξαναβγούν στους δρόμους, η κατάσταση θα ήταν εκτός ελέγχουν για την κυβέρνηση.
Είχαν βάλει στο τραπέζι, τόσο τους δασικούς χάρτες, όσο και τα ζητήματα των ενισχύσεων αλλά και της δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και προειδοποιούσαν ότι αυτή τη φορά, οι κινητοποιήσεις θα ήταν διαρκείας, με τους αποκλεισμούς αεροδρομίων, δρόμων και λιμανιών σε πρώτο πλάνο.
Σύμφωνα με τις επανειλημμένες καταγγελίες τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνει τα πάντα για να «διώξει» τους νέους ανθρώπους από τα χωριά, αντί να λάβει μέτρα τέτοια που θα στηρίζουν τη ζωή στην ύπαιθρο και θα δίνουν κίνητρα στον γεωργό και τον κτηνοτρόφο αλλά και στο νέο άνθρωπο να χτίσει στο χωριό του ή να έχει αξία η γη που του ανήκει.
Όπως ξαναλέει στο newshub.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Κώστας Φρογκάκης, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι προσπαθούν να αποφύγουν το δρόμο της σύγκρουσης, για να μην ταλαιπωρήσουν την κοινωνία και να μην κάνουν ζημιά στον τουρισμό.
Μάλιστα, έχουν πολλές φορές τονίσει οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ότι οι οικογένειες τους ζουν από τον τουρισμό, αφού σύζυγοι και συγγενείς, εργάζονται στα ξενοδοχεία για να τα βγάλουν πέρα και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν προβλήματα στον τουρισμό του νησιού.
Όμως, προειδοποιούν ότι αυτή τη φορά, αν η κυβέρνηση τους αγνοήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις στο νησί μας, «που δεν θα έχει ξαναδεί».
-
18 Αυγουστου 2026, 11:00Κρήτη: Γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στέλνει εκπροσώπους του στις μεγάλες γιορτές των Σταυροπηγιακών Μονών; -
18 Αυγουστου 2026, 18:32Ακίνητα στα νησιά: Η Αντίπαρος πέρασε τη Μύκονο – Η Κρήτη ακριβότερη κατά 50% σε πέντε χρόνια -
18 Αυγουστου 2026, 17:05Ηράκλειο: Πένθος για τον χαμό της καθηγήτριας Ευαγγελίας Καραταράκη -
19 Αυγουστου 2026, 07:00Β. Ανδρεαδάκης στο newshub.gr: Επιτακτική η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών - «Μια φωτιά... σβήνει πριν καν εκδηλωθεί» -
18 Αυγουστου 2026, 11:30Eurostat-Τουρισμός: 152,9 εκ. διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα το 2024-Οι 34,54 εκ. στην Κρήτη -
18 Αυγουστου 2026, 22:56Ηράκλειο: Μικρές εκρήξεις σε στύλους της ΔΕΗ και διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της πόλης
