«Πολίτες από όλο τον κόσμο βλέπουν παράδεισο την… Κρήτη»-Ο Σ. Σιάνος που αναλαμβάνει τη μετεγκατάσταση τους μιλά στο newshub.gr
Mια ζωή βγαλμένη από ταινία έχει ζήσει ο Σταύρος Σιάνος, ο οποίος από κατάγεται από τα Ιωάννινα, έμεινε αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και κατοικεί στο Ηράκλειο!
Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του αναλαμβάνει να καθοδηγήσει και να βοηθήσει όσους - αλλοδαπούς και Έλληνες - θέλουν να μετοικήσουν στην Κρήτη.
Ο ίδιος μιλώντας στο newshub.gr λέει πως από μια συγκυρία βρέθηκε στην Αμερική και από μια ακόμη συγκυρία βρέθηκε ξανά στην Κρήτη, όπου έμενε και στο παρελθόν, ανοίγοντας ένα μεσιτικό γραφείο.
«Το μεσιτικό γραφείο ως επιχείρηση υπήρχε, όμως το στήσιμο και ο προσανατολισμός που έχει τώρα, έχει προκύψει σε συνεργασία με την Μαρία Τσακωνίτη που είναι και η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης», λέει ευθύς εξαρχής.
«Μετά από 12 περίπου χρόνια που ήμουν στις ΗΠΑ, στην πόλη Ανν Άρμπορ που ανήκει στην πολιτεία Μίσιγκαν ήρθα στην Κρήτη. Εκεί ήταν η έδρα του ομώνυμου Πανεπιστημίου, στο οποίο εργαζόταν η σύζυγος μου.

Η αφορμή για την επιστροφή στην Κρήτη ήταν η θέση καθηγητή που προέκυψε για τη σύζυγο μου στο Πανεπιστήμιο του νησιού. Στο Ηράκλειο επιστρέψαμε επίσης γιατί εδώ υπάρχει το μοναδικό αγγλόφωνο δημόσιο σχολείο της χώρας, το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, το οποίο κάλυπτε την εκπαίδευση των παιδιών μας», σημειώνει ο κ. Σιάνος, εξηγώντας το λόγο της επιστροφής του στην Κρήτη.
Η ιδέα
Με την μετεγκατάσταση στο Ηράκλειο, ο κ. Σιάνος, όπως λέει, συνειδητοποίησε πως υπαρχουν περίπου 150 παιδιά από όλη την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οικογένειες των οποίων αναζήτησαν την μετοίκηση τους στο νησί.
«Μέσα από τις επαφές που είχα, άρχισα να καταλαβαίνω πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι, είχαν ανάγκη από στήριξη. Βρέθηκαν ξαφνικά άνθρωποι που με ρωτούσαν - επειδή ήμουν Έλληνας και ήξερα την ελληνική πραγματικότητα- για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις ή διαδικασίες, είτε αυτές αφορούσαν τραπεζικά θέματα, θέματα φορολογικά κ.α.
Όλα αυτά τα έβαζα στο μυαλό μου σαν πληροφορίες και τα στοιχειοθετούσα. Και σκέφτηκα να βγάλω τη μεσιτική άδεια, μιας και όλοι οι ενδιαφερόμενοι ξεκινούσαν από το θέμα της αναζήτησης στέγης. Και κάπως έτσι άρχισα να το «χτίζω» και πρακτικά το όλο concept, βρίσκοντας τα πατήματα μου και εξειδικεύοντας το σταδιακά», αφηγείται ο κ. Σιάνος, που δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, την Αρχιτέκτονα κ. Μαρία Τσακωνίτη, η οποία έχει γεννηθεί στη Γαλλία, έχει εργαστεί σε χώρες σε ολο τον κόσμο (Ιαπωνία, Μεξικό κ.α.), ήρθε στην Ελλάδα το 2017 και αυτή τη στιγμή διατηρεί γραφείο στο Ηράκλειο, στο Παρίσι, αλλά και στη... Νεάπολη Λασιθίου.

Μεγάλο ενδιαφέρον
Όπως σημειώνει το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο, μιας και υπάρχουν πολίτες από όλο τον κόσμο που θέλουν να έρθουν στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σιάνος ανέλαβε πέρυσι περίπου 20 υποθέσεις. Ενώ φέτος μέσα στο μήνα που μας πέρασε είχε διεκπεραιώσει ήδη 4, φανερώνοντας μια τάση αυξητική. «Για το Φεβρουάριο έχουμε ήδη τρεις υποθέσεις κλεισμένες, ανάμεσα τους και μια οικογένεια από την Αμερική», τονίζει.
«Δραστηριοποιούμαστε κατά κύριο λόγο σε δύο Νομούς, στο Ηράκλειο και το Λασίθι. Μόνο τον περασμένο μήνα κάναμε μεγάλα συμβόλαια σε οικογένειες και πολίτες από άλλες χώρες. Κυρίως οι υποθέσεις που έχουμε αφορούν αλλοδαπούς πολίτες και όχι Κρήτες που θέλουν να επαναπατριστούν, μιας και αυτοί έχουν τον τρόπο τους. Όμως έχουμε αναλάβει και μια περίπτωση ενός "Κρητικοκαναδού".
Ενός πολίτη που γεννήθηκε στον Καναδά και τώρα γύρισε στην Κρήτη με την οικογένεια του. Ένας άνθρωπος που ήρθε σε εμάς για να τον καθοδηγήσουμε ώστε η μετάβαση του και των παιδιών του από τη μια πραγματικότητα στην άλλη να γίνει με ομαλό τρόπο.
Έχουμε ζήτηση κυρίως από τις γαλλόφωνες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ελβετία, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο κατά καιρούς, όπως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Επίσης για παράδειγμα έχουμε τώρα μια κοπέλα από την Αμερική, η οποία ήρθε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ενώ πέρυσι φέραμε μια ολόκληρη οικογένεια από τη Σρι Λάνκα, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, λόγω του Πανεπιστημίου», λέει ο κ. Σιάνος., που αναφέρει πως γενικά η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω των περιορισμένων θέσεων του Ευρωπαϊκού σχολείου.
Δύο Κοινότητες
Σύμφωνα με τον κ. Σιάνο, υπαρχουν επίσης και μεγάλες Κοινότητες στην Κρήτη, στις οποίες ζουν μόνο αλλοδαποί.
«Μια είναι αγγλική και βρίσκεται στο Σίσι. Υπαρχει μια ακόμη Κοινότητα αλλοδαπών στον Άγιο Νικόλαο, ενώ στο Νότο έχουμε ένα αμιγώς γερμανικό χωριό, τη «Φασκομηλιά» και έναν οικισμό κοντά στην Ιεράπετρα, τον «Άγιο Ιωάννη Θεολόγο», όπου μένουν Ιταλοί.
Ενώ γενικότερα μιλώντας έχουμε πολύ κόσμο που μένει σε διάφορες περιοχές. Το χειμώνα που μας πέρασε περίπου 500 Αγγλοι έμειναν στα Μάλια και την ευρύτερη περιοχή, γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην πατρίδα τους. Και φέτος θα είναι ακόμη περισσότεροι. Άλλο μέρος της Κρήτης στο οποίο επίσης μένουν πολλοί αλλοδαποί είναι ο Μύρτος Ιεράπετρας, αλλά και η Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο. Και αυτά είναι μόνο κάποια λίγα από τα μέρη όπου μένουν, στα οποία βλέπεις πλέον να έχουν καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ ή εστιατόρια, ανοιχτά και το χειμώνα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν μόνο στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν!
Και πλέον σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις που κάνουν όσοι έρχονται για να μείνουν στην Κρήτη, παίζει και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Αγοράζουν οικόπεδα και εκτάσεις για να χτίσουν σπίτια στο Νότο, όπως είναι η Βιάννος», σημειώνει και συνεχίζει:.
«Παράλληλα τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλοί και οι συνταξιούχοι αλλοδαποί που εγκαθίστανται στην Κρήτη, ζητώντας μας να τους κάνουμε και τη μετακόμιση από τη χώρα τους, στην Κρήτη. Μας ζητάνε δηλαδή βοήθεια από την ένταξη τους στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, το σύστημα Υγείας ως και την εγκατάσταση τους στο νέο τους σπίτι. Και άλλοι από αυτούς ζουν για μήνες στην Ελλάδα, γυρνώντας κάποιους μήνες στην πατρίδα τους, άλλοι μένουν πλέον μόνιμα στο νησί»
Στήριγμα στην τοπική οικονομία
Εν κατακλείδι, η μετεγκατάσταση των αλλοδαπών στην Κρήτη, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Σιάνο, μια τόνωση για την τοπική οικονομία. Όπως λέει πρόκειται για άτομα, τα οποία πέραν από το γεγονός ότι είτε ενοικιάζουν, είτε αγοράζουν σπίτια, είτε χτίζουν κατοικίες, αποτελούν πολίτες που έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, αφού οι μισθοί ή οι συντάξεις τους είναι μεγαλύτερες από ότι στην Ελλάδα. Βλέπουν ότι η αγορά της χώρας μας είναι φθηνότερη, με τους ίδιους να ξοδεύουν πιο άνετα εδώ, από ότι στην πατρίδα τους.
-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
28 Απριλιου 2026, 08:37Δολοφονία Ελευθερίας: Μυστήριο με τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του πρώην συντρόφου της -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
28 Απριλιου 2026, 10:30Μαρία Βελεγράκη: Από το Ηράκλειο στο Ohio και στην έρευνα για τον καρκίνο! (podcast) -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού
